«Ο μικρός Λίαμ» έρχεται στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»
Πολιτισμός

«Ο μικρός Λίαμ» έρχεται στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»

Η δραματική ταινία «Ο μικρός Λίαμ» θα προβληθεί αυτή την Κυριακή 13 Μαρτίου 2016, στις 19:30, στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16» στην Πεύκη, ως «Ταινία των εφτάμισυ», με δωρεάν, όπως πάντα, είσοδο.

Πρόκειται για μία πολιτική με την ευρύτερη έννοια του όρου (πρωτότυπος τίτλος «Liam»), παραγωγής 2000, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Βρετανού σκηνοθέτη Stephen Frears (Στήβεν Φρίαρς), σενάριο του Jimmy McGovern (Τζίμυ ΜακΓκάβερν) και μουσική του John Murphy (Τζων Μέρφι).

Μια οικογένεια της εργατικής τάξης, στα τέλη της δεκαετίας του 1920, στην ιρλανδέζικη (καθολική) συνοικία του Λίβερπουλ, προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στις δύσκολες συνθήκες της εποχής. Ο εργαζόμενος στο τοπικό ναυπηγείο πατέρας και τα δυο μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας συνεισφέρουν στα κοινά έξοδα, μέχρι που ο πατέρας χάνει τη δουλειά του γιατί το ναυπηγείο κλείνει λόγω της οικονομικής κρίσης. Και εκεί αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα. Η φτώχεια, η απελπισία, η οργή και η ταπείνωση, σε ένα εκρηκτικό μείγμα με την ιδεολογική του σύγχυση, στρέφουν τον πατέρα στην αρχή κατά των προτεσταντών, στη συνέχεια κατά των Ιρλανδών μεταναστών και των Εβραίων και, τέλος, τον οδηγούν στην αγκαλιά του φασισμού, που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στη χώρα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σε αυτό το περιβάλλον ο επτάχρονος Λίαμ, προσπαθεί να καταλάβει τον κόσμο δεχόμενος παράλληλα την πίεση από το αυστηρό καθολικό σχολειό του.

Ο Φρίαρς αναπαράγει εξαιρετικά μια ταραγμένη εποχή μέσα από τα μάτια του μικρού αγοριού με τρυφερότητα, ευαισθησία και χιούμορ. Ανατέμνει παράλληλα τόσο το φασιστικό φαινόμενο σε προσωπική βάση, όσο και την ξενοφοβία, τη βία του υποκόσμου, αλλά και τη φοβική επιρροή του καθολικισμού στις ψυχές των ανθρώπων. Μια ακόμη χαμηλού κόστους ταινία του εμπνευσμένου σκηνοθέτη που, παρά την τραγικότητα της ιστορίας της, μας χαρίζει μια νότα αισιοδοξίας: ο φόβος, η βία και το μίσος δεν παρέχουν ποτέ λύσεις στα προβλήματα, είτε αυτά είναι προσωπικά είτε αφορούν μια κοινωνία ως σύνολο.

Πρωταγωνιστούν οι: Anthony Borrows (Άντονι Μπάροους), Ian Hart (Ίαν Χαρτ), Claire Hackett (Κλερ Χάκετ), David Hart (Ντέιβιντ Χαρτ), Megan Burns (Μέγκαν Μπέρνς), Anne Reid (Αν Ράιντ).

Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 57ου Φεστιβάλ της Βενετίας το 2000 (υποψήφια για το Χρυσό Λιοντάρι), όπου ο Στήβεν Φρίαρς κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας του OCIC (Διεθνής Καθολικός Οργανισμός Κινηματογράφου), ενώ η Μέγκαν Μπερνς κέρδισε το βραβείο ερμηνείας Marcello Mastroianni.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet