«Αγκίρε, η μάστιγα του Θεού» στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»
Πολιτισμός

«Αγκίρε, η μάστιγα του Θεού» στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»

Η ταινία «Αγκίρε, η μάστιγα του Θεού» (πρωτότυπος τίτλος «Aguirre, der Zorn Gottes») προβάλλεται την Κυριακή 3 Απριλίου 2016, στις 19:30, στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16» στην Πεύκη, ως «Ταινία των εφτάμισυ», με δωρεάν, όπως πάντα, είσοδο.

Πρόκειται για ένα ακόμη διαμάντι της έβδομης τέχνης, παραγωγής 1972, ένα εσωτερικό ταξίδι κατάβασης στα έγκατα της ανθρώπινης ψυχής. Το περιοδικό TIME την έχει περιλάβει στις εκατό καλύτερες κινηματογραφικές ταινίες όλων των εποχών.

1560: Ο Aguirre don Lope, χαμηλόβαθμος αξιωματικός του ισπανικού στρατού, γεμάτος μεγαλομανία, δίψα για πλούτο και δόξα, επαναστατεί ενάντια στο στέμμα και αναλαμβάνει την αρχηγία ενός μικρού εκστρατευτικού σώματος που αποσχίστηκε από τον κύριο όγκο των δυνάμεων του Πιζάρο, με σκοπό να ανακαλύψει τα κρυμμένα πλούτη των Ίνκας, την πόλη του χρυσού, το μυθικό Ελντοράντο στη ζούγκλα του Αμαζονίου. Η εξουθένωση, η απελπισία της πείνας, η λαχτάρα του χρυσού, ο φόβος των Ινδιάνων είναι τα «εφόδια», που θα οδηγήσουν την ομάδα στην παραίσθηση και την τρέλα.

Σε ένα σκηνικό παρακμής, η ταινία αναδεικνύει την ακατανίκητη επιθυμία του ανθρώπου για δύναμη και πλούτο, η οποία τελικά τον οδηγεί στη μοναξιά και την τρέλα. Μέσα στο τσούρμο των «ξενόφερτων» ισπανών κατακτητών ξεχωρίζει η προσωπικότητα του Αγκίρε: Προδότης; Τρυφερός πατέρας; Τυχοδιώκτης; Ονειροπόλος; Τρελός; Η κινηματογράφηση γίνεται άλλοτε με κάμερα στο χέρι και πολύ κοντά στους ηθοποιούς, δίνοντας την αίσθηση πως είναι κι αυτή ένας απ’ αυτούς, κι άλλες φορές με γενικά πλάνα που προκαλούν δέος, κυρίως με τις επιβλητικές εικόνες από τις Περουβιανές Άνδεις και τον Αμαζόνιο που σου κόβουν την ανάσα.

Η αναπαράσταση της εποχής είναι άψογη. Κοστούμια, πανοπλίες, κανόνια, σκηνικά όλα είναι προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Η ταινία συνοδεύεται από τη μεγαλειώδη μουσική του Popol Vuh, που σε συνεπαίρνει. Μια αξέχαστη ελεγεία στη μεγαλομανία (αναφορά στον Χίτλερ;, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πολυχώρου) που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης μέχρι και για το «Αποκάλυψη τώρα!» (1979) του Κόππολα.

Πρωταγωνιστούν οι: Klaus Kinski (Κλάους Κίνσκι, ως Don Lope de Aguirre), Helena Rojo (Ελένα Ρόχο, ως Inez), Del Negro (Ντελ Νέγκρο, ως Brother Gaspar de Carvajal), Ruy Guerra (Ρούι Γκέρα, ως Don Pedro de Ursua), Peter Berling (Πέτερ Μπέρλινγκ, ως Don Fernando de Guzman), Cecilia Rivera (Σεσίλια Ριβέρα, ως Florés), κ.ά.

Η ταινία απέσπασε το Χρυσό Βραβείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (1973) για την Καλύτερη Διεύθυνση Φωτογραφίας του Thomas Mauch και το Prix Léon Moussinac (1976) των Γάλλων Κριτικών Κινηματογράφου για την Καλύτερη Ξένη Ταινία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet