Στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας η πρόεδρος του ΠΕΑΠ
Αθλητισμός

Στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας η πρόεδρος του ΠΕΑΠ

Στις εκδηλώσεις για τη συμβολική υπογραφή της διακήρυξης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, παραβρέθηκε στις 20 και 21 Απριλίου η πρόεδρος του ΠΕΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ (Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας) Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη ως εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης, συνοδεύοντας τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργο Πατούλη.

Με την παρουσία του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Απριλίου λαμπρή εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας, μπροστά στον ναό της Ήρας στην Ιερή Άλτη της Ολυμπίας, εκεί που την Πέμπτη 21 Απριλίου άναψε το φως της Ολυμπίας, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, για να ξεκινήσει το ταξίδι της για τη Βραζιλία, τη χώρα που θα φιλοξενήσει τους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες, στέλνοντας το μήνυμα της Εκεχειρίας για να σταματήσουν οι πόλεμοι στην ανθρωπότητα και το μήνυμα της Διεθνούς Ειρήνης.

Ο Γ. Πατούλης και η Μ. Πατούλη-Σταυράκη εισέρχονται στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας για την υπογραφή του Συμφώνου Ειρήνης της Ολυμπιακής Εκεχειρείας
Ο Γ. Πατούλης και η Μ. Πατούλη-Σταυράκη εισέρχονται στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας για την υπογραφή του Συμφώνου Ειρήνης της Ολυμπιακής Εκεχειρείας

Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και τη συμβολή του Διεθνούς Κέντρου Εκεχειρίας υπεγράφη το Σύμφωνο Ειρήνης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας το οποίο συμβολίζει, όπως στην αρχαιότητα κατά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των πόλεων της αρχαίας Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως και τότε, οι τρεις ιστορικοί Δήμοι Αρχαίας Ολυμπίας, Ήλιδας και Σπάρτης υπέγραψαν το σύμφωνο με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων η κα Πατούλη διαμορφώνοντας ένα ισχυρό δίκτυο πολιτιστικών επαφών τόνισε πως: «Οι Δήμοι, όπως τότε, έτσι και σήμερα, αποτελούν ισχυρά σύμβολα πανανθρώπινων αξιών και αρχών, δίνοντας το παράδειγμα για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, με σύνεση, αλληλεγγύη και συλλογικό πνεύμα». «Ιδιαίτερα σήμερα», όπως σημείωσε, «που το προσφυγικό έχει αγγίξει κάθε γωνιά του πλανήτη, η Ελλάδα αντιμετωπίζοντας με τις δικές τις δυνάμεις την κρισιμότητα της κατάστασης οφείλει να σταθεί στα πόδια της και να αγκαλιάσει τους ανθρώπους μεταδίδοντας τους τα ολυμπιακά ιδεώδη που αποτελούν συνώνυμο της παγκόσμιας συναδέλφωσης».

Σε μία συμβολική κίνηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης μαζί με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρο Κούβελο, τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο και τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιο Κοτζιά έβαλαν τις υπογραφές τους στο Σύμφωνο Ειρήνης, στέλνοντας ένα ανθρωπιστικό μήνυμα διεθνώς.

Στην τελετή υπογραφής του Συμφώνου Ειρήνης παρέστησαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι Κατερίνα Παναγοπούλου, η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, η πρώην υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρόεδρος της Επιτροπής  Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΚΕΔΕ Ι. Λυμπέρης, πολλοί δήμαρχοι και πλήθος κόσμου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης τόνισε τα εξής: «Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να στηρίξουμε ενεργά αυτή τη συμβολική κίνηση με στόχο να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλη την ανθρωπότητα για την αναγκαιότητα της ειρήνης και της συμφιλίωσης των λαών. Το μήνυμα αυτό είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρο, καθώς στις ημέρες μας εκατομμύρια συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τις εστίες τους και αναζητούν απεγνωσμένα ένα ασφαλές μέρος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ως Αυτοδιοίκηση παλεύουμε και θα παλέψουμε και στο μέλλον για την επίτευξη της Ειρήνης».

Η σχετική απόφαση για την υπογραφή συμφώνου Ειρήνης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας ελήφθη στις 19 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΚΕΔΕ η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ολυμπία.

Αξίζει να επισημανθεί πως, στρατιώτες – αθλητές στο αίθριο του παλαιού δημαρχείου της Ολυμπίας την Τετάρτη 20 Απριλίου κατέθεσαν συμβολικά τα όπλα τους. Ενώ, αμέσως μετά την υπογραφή του Συμφώνου Ειρήνης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση «Μαρμαρωμένες Τρωάδες» στην αίθουσα αετωμάτων του νέου Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας και ακολούθησε η δεξίωση προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων της Αφής σε ξενοδοχείο της Ολυμπίας.

Την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 κατά την τελετή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, «ο Θεός Απόλλωνας» σύμμαχος της καταπληκτικής πρωθιέρειας, ηθοποιού Κατερίνας Λέχου, έστειλε τις ακτίνες του, ο βωμός στον ναό της Ήρας άναψε, η δάδα της πρωθιέρειας γέμισε με φως και αυτό μεταλαμπαδεύτηκε στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον παγκόσμιο πρωταθλητή της ενόργανης γυμναστικής, Λευτέρη Πετρούνια που με τη σειρά του την έδωσε στον Βραζιλιάνο Ολυμπιονίκη του μπιτς βόλεϊ, Ζιοβάνι Γκάβιο. Η Κατερίνα Λέχου ευχαρίστησε τον Θεό Απόλλωνα που έστειλε τις ακτίνες του να ανάψει η Φλόγα για τη φιλόξενη πόλη του Ρίο και έπειτα είπε: «Και ΄συ Δία, χάρισε ειρήνη σε όλους τούς λαούς της γης…». Υπέροχη τέλος ήταν η απαγγελία αποσπάσματος του ποιήματος «Το φως της Ολυμπίας» του Τάκη Δόξα από τον ηθοποιό Γιάννη Στάνκογλου, ενώ η Άρτεμις Ιγνατίου δημιούργησε δύο εξαιρετικές χορογραφίες τις «Νηρηΐδες» και τους «Κούρους με τις κόρες».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet