Ο Πολυχώρος «Δαγκλή 16» παραθέτει «Δείπνο Ηλιθίων»
Πολιτισμός

Ο Πολυχώρος «Δαγκλή 16» παραθέτει «Δείπνο Ηλιθίων»

Με μια γαλλική κωμωδία χαρακτήρων (μπουλβάρ) συνεχίζονται οι προβολές στη σειρά «Η ταινία των εφτάμισυ», με ελεύθερη είσοδο, στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16», στην Πεύκη. Αυτή την Κυριακή, 8 Μαΐου 2016, θα προβληθεί το «Δείπνο Ηλιθίων» πρωτότυπος τίτλος «Le Diner De Cons») σε σκηνοθεσία του Francis Veber (Φρανσίς Βεμπέρ), ο οποίος έχει γράψει και το σενάριο (1998).

Κάθε Τετάρτη, ο Πιερ και οι φίλοι του διοργανώνουν μια εκκεντρική συνάντηση την οποία αποκαλούν «Δείπνο Ηλιθίων». Ο καθένας τους προσκαλεί στο δείπνο αυτό τον πιο ηλίθιο άνθρωπο που έχει συναντήσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτός που έχει φέρει μαζί του τον πιο χαζό προσκεκλημένο, ανακηρύσσεται νικητής της εβδομάδας. Φυσικά, το «θύμα» δεν έχει ιδέα σχετικά με τις προθέσεις της παρέας. Όλα θα αλλάξουν όταν ο Πιέρ θα προσκαλέσει στο δείπνο τον αγαθό και καλόκαρδο Φρανσουά – υπάλληλο της τοπικής εφορίας.

Η ταινία αρχίζει με έναν τύπο, που το χόμπυ του είναι η συλλογή μπούμεραγκ και τον δείχνει να πετάει μερικά και να τα πιάνει μέχρι που στο τέλος κάποιο επιστρέφοντας θα τον βρει κατακέφαλα. Ο Φρανσουά, αυτός ο ηλίθιος εφοριακός, θα δράσει σαν μπούμεραγκ εις βάρος του κυνικού εκδότη Πιέρ, αφού θα αποδειχθεί καταστροφικός για την επαγγελματική και ιδιωτική του ζωή. Στην πραγματικότητα, το «Δείπνο Ηλιθίων» είναι περισσότερο από μια πολύ καλή ταινία: μια λειτουργικά αψεγάδιαστη ταινία, μια επίδειξη σκηνοθετικής απλότητας (που συχνά φλερτάρει με το απλοϊκό) που για μοναδικό της σκοπό έχει να αναδείξει το κείμενο και να αφήσει τους ηθοποιούς του να το ερμηνεύσουν. Καθώς περνάει η ώρα και οι παρεξηγήσεις κορυφώνονται, η φάρσα φουντώνει, τα λεκτικά αστεία δεν χάνονται στη μετάφραση και η διαρκής αίσθηση του «τι άλλο θα συμβεί;» παραμένει ακμαιότατη μέχρι το φινάλε.

Πρωταγωνιστούν: Jacques Villeret (Ζακ Βιγιερέ, ως François Pignon), Thierry Lhermitte (Τιερί Λερμίτ, ως Pierre Brochant), Francis Huster (Φρανσίς Ιστέρ, ως Juste Leblanc), Daniel Prévost (Ντανιέλ Πρεβόστ, ως  Lucien Cheval), Alexandra Vandernoot (Αλεξαντρά Βαντερνούτ, ως Christine Brochant), κ.ά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet