Η νύχτα των βρικολάκων… πέφτει στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»
Πολιτισμός

Η νύχτα των βρικολάκων… πέφτει στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»

Τη δημιουργία του Γαλλοπολωνού σκηνοθέτη Roman Polanski «Η νύχτα των βρικολάκων» προβάλλει αυτή την Κυριακή 15 Μαΐου 2016, στο πλαίσιο της σειράς «Η ταινία των εφτάμισυ», με ελεύθερη είσοδο, ο Πολυχώρος «Δαγκλή 16», στην Πεύκη.

1967: Έτος σημαδιακό για τη χώρα μας, γιατί λαμβάνει χώρα το πραξικόπημα των συνταγματαρχών την 21η Απριλίου. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ξεκινά στις αίθουσες των ΗΠΑ η προβολή μιας ταινίας που δύσκολα κατατάσσεται σε κάποιο είδος: είναι ταινία τρόμου, θρίλερ ή κωμωδία;  «Η νύχτα των βρικολάκων» (πρωτότυποι τίτλοι: «Dance of the Vampires» – «The Fearless Vampire Killers» – «Pardon me but your teeth are in my neck»), στην οποία πρωταγωνιστεί ο Ρομάν Πολάνσκι, αλλά και έχει συγγράψει το σενάριό της, μαζί με τον Γάλλο Gérard Brach (Ζεράρ Μπρας).

Ο ηλικιωμένος καθηγητής Αμπρόνσιους και ο νεαρός βοηθός του Άλμπερτ πηγαίνουν στην Τρανσυλβανία και προσπαθούν να εξοντώσουν μια οικογένεια βρικολάκων. Ο τελευταίος, που τρέμει τα βαμπίρ, θα ερωτευτεί τη ζουμερή κόρη του Εβραίου πανδοχέα που τους φιλοξενεί, αλλά τον προλαβαίνει ο κόμης Φον Κρόλοκ, που την απαγάγει στον πύργο του. Οι δυο βαμπιροκυνηγοί, οπλισμένοι με σταυρούς, σκόρδα και πασσάλους θα μπουν λαθραία στον πύργο. Αρχίζει να σουρουπώνει για τη νύχτα των βρυκολάκων…

Ο φόβος, η περιπέτεια και το χιούμορ εμπλέκονται σε ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο σε αυτή την καταπληκτική ταινία του Ρομάν Πολάνσκι. Σε μια εποχή που οι ταινίες τρόμου γυρίζονται η μια πίσω από την άλλη και ο Κρίστοφερ Λι γίνεται ο αδιαμφισβήτητα καλύτερος Κόμης Δράκουλας, ο 34χρονος Ρομάν επιλέγει να φτιάξει μια ταινία για να ικανοποιήσει τον παιδικό πόθο του κοινού για φόβο, χωρίς να το φοβίζει. Η «Νύχτα των Βρικολάκων» είναι ίσως η ταινία που συνδυάζει τα περισσότερα βαμπίρ με το λιγότερο αίμα. Ακόμα και οι τρυπούλες που αφήνουν οι κυνόδοντες του Κόμη Φον Κρόλοκ στον λαιμό των θυμάτων είναι τόσο κομψά αναίμακτες!. Εξίσου σημαντική είναι και η μουσική του Krzysztof Komeda (Κριστόφ Κομέντα), που ήταν τακτικός συνεργάτης του Πολάνσκι. Σε ορισμένες στιγμές γίνεται τόσο απόκοσμη, που προκαλεί ανατριχίλα ακόμα και σε «έμπειρους» θεατές θρίλερ.

Πρωταγωνιστούν (εκτός του Πολάνσκι) οι: Jack MacGowran (Τζακ Μακ Γκόουραν, ως καθηγητής Abronsius) Alfie Bass (Άλφι Μπας, ως πανδοχέας Shagal), Jessie Robins (Τζέσι Ρόμπινς, ως Rebecca Shagal), Sharon Tate (Σάρον Τέητ, ως Sarah Shagal), κ.ά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet