«Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε» και πάλι στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»
Πολιτισμός

«Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε» και πάλι στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»

Μετά από επιθυμία των φίλων του, ο Πολυχώρος «Δαγκλή 16» στην Πεύκη επαναλαμβάνει την προβολή της ταινίας «Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε» την Κυριακή 29 Μαΐου 2016, ως «Ταινία των εφτάμισυ», με ελεύθερη πάντα είσοδο.

Πρόκειται για ταινία παραγωγής 1966 με πρωτότυπο τίτλο «L΄armata Brancaleone», του σπουδαίου Ιταλού σκηνοθέτη Mario Monicelli (Μάριο Μονιτσέλι). Το σενάριο επιμελήθηκαν ο σκηνοθέτης και οι Agenore Incrocci (Ατζενόρε Ινκρότσι) και Furio Scarpelli (Φούριο Σκαρπέλι).

Ο Μπρανκαλεόνε Ντα Νόρτσα, ιππότης της ελεεινής μορφής, προσπαθεί να συγκεντρώσει μια ομάδα εξαθλιωμένων, αταίριαστων, εκκεντρικών πιστών για να πάει στους Αγίους Τόπους. Ο Μπρανκαλεόνε που είναι ένας άνδρας με ήθος, καλούς τρόπους και τρομερή ρητορική ικανότητα οδηγεί την ομάδα του σε μια σειρά από περιπέτειες ξεκινώντας από την κατάκτηση του φέουδου Αουροκάστρο. Στον δρόμο τους πρόκειται να αντιμετωπίσουν πανούκλα, μια φιλήδονη χήρα, μια παρθένο και Σαρακηνούς πειρατές. Στην ομάδα τους πρόκειται να προσαρτηθεί και ένας Βυζαντινός πρίγκιπας, ο Τεοφιλάτο Ντέι Λεόντσι.

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του ιταλικού κινηματογράφου που μια ταινία είχε ως αντικείμενο τον ιταλικό Μεσαίωνα με τρόπο ρεαλιστικό και μακριά από τον ρομαντισμό και την εξιδανίκευση της περιόδου, όπως την παρουσιάζει η λογοτεχνία. Πέρα από το χιούμορ, η ταινία είναι μια σπουδή πάνω στο αληθινό πρόσωπο του Μεσαίωνα, αλλά και μια παρωδία των επικών ιστοριών αναζήτησης των ιπποτών του, στην οποία αποδομούνται τα στερεότυπα, κυρίως του χολιγουντιανού ηρωισμού και του φανταχτερού κόσμου των ευγενών ιπποτών που σκηνοθετείται στις μεγάλες παραγωγές. Ιππότες, τυχοδιώκτες, σταυροφόροι, καλόγεροι, πάπες, δούκες, δούκισσες, εξαθλιωμένα πλήθη που ψάχνουν την πνευματική, σωματική και υλική τους σωτηρία, προσπαθώντας να φθάσουν και να απελευθερώσουν τους Αγίους Τόπους, όλοι τους περνάνε από τη «μηχανή του κιμά» γελοιοποιούμενοι με ξεκαρδιστικό τρόπο. Δυνατό στοιχείο της ταινίας που την κατέστησε μεγαλοφυή, η «εφεύρεση» των σεναριογράφων μιας φανταστικής ιταλικής γλώσσας του Μεσαίωνα, η οποία δανείστηκε στοιχεία από τη λαϊκή και τη λόγια λατινική γλώσσα, καθώς και από τις διάφορες ιταλικές διαλέκτους.

Πρωταγωνιστούν οι: Vittorio Gassman (Βιτόριο Γκάσμαν, ως Brancaleone da Norcia), Catherine Spaak (Κατρίν Σπάακ, ως Matelda), Gian Maria Volontè (Τζιάν Μαρία Βολοντέ, ως Teofilatto dei Leonzi), Barbara Steele (Μπάρμπαρα Στιλ, ως Teodora), Folco Lulli (Φόλκο Λούλι, ως Pecoro), κ.ά.

Η ταινία ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών το 1966.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet