«Fiorile» στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»
Πολιτισμός

«Fiorile» στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»

Με την ταινία «Φιορίλε» («Fiorile») ξεκινούν για το 2017 οι προβολές ταινιών, στο πλαίσιο της «Ταινίας των εφτάμισυ» στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16» στην Πεύκη, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μετά την περσινή προβολή του «Πατέρα Αφέντη» η Διαχειριστική Ομάδα του Πολυχώρου επανέρχεται στους αδελφούς Πάολο και Bιτόριο Ταβιάνι (Paolo, Vittorio Taviani), με την ταινία τους του 1993 «Φιορίλε», σε σενάριο των ίδιων και του Σάντρο Πετράλια (Sandro Petraglia), φωτογραφία του Τζιουζέπε Λάντσι (Giuseppe Lanci) και μουσική του Νίκολα Πιοβάνι (Nicola Piovani).

Η τετραμελής ιταλική οικογένεια Μπενεντέτι (στα ελληνικά σημαίνει «ευλογημένοι») ταξιδεύει από το Παρίσι στην Τοσκάνη της Ιταλίας, για να επισκεφθεί τον παππού των παιδιών (από πλευράς του πατέρα τους) Μάσιμο. Τα δύο παιδιά μαθαίνουν από τον πατέρα τους για μια κατάρα που βαραίνει την οικογένειά τους εδώ και δύο αιώνες. Κατά την εισβολή του Ναπολέοντα στην Ιταλία, η Ελιζαμπέτα Μπενεντέτι ερωτεύεται τον Γάλλο στρατιώτη Ζαν. Ο Ζαν είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη ενός κιβωτίου με χρυσά νομίσματα. Κάποια στιγμή που οι νεαροί κάνουν έρωτα στα χωράφια, ο αδελφός της Ελιζαμπέτα, Κοράντο, κλέβει τον χρυσό. Ο Ζαν εκτελείται με την κατηγορία ότι εκείνος έκλεψε τον χρυσό. Η Ελιζαμπέτα, που είναι έγκυος, καταριέται για πάντα την οικογένεια Μπενεντέτι. Η οικογένεια αποκτά πλούτη, ταυτόχρονα όμως τα μέλη της διαφθείρονται, χάνοντας έτσι τους φίλους τους, οι οποίοι τους μετονομάζουν σε Μαλεντέτι (που στα ελληνικά σημαίνει «καταραμένοι»). Ο Μάσιμο είναι ο τελευταίος της οικογένειας που επηρεάστηκε από την κατάρα. Μήπως, όμως, θα επηρεάσει και τα εγγόνια του;

Φιορίλε στα ιταλικά είναι μήνας της άνοιξης κατά το ημερολόγιο της Γαλλικής Επανάστασης που χρονολογικά αντιστοιχεί στο διάστημα μεταξύ 20 Απριλίου και 20 Μαΐου του Γρηγοριανού Ημερολογίου. Λογοτεχνικά θα μπορούσε ελεύθερα να μεταφραστεί ως «ο μήνας των λουλουδιών». Ο Ζαν της ταινίας αποκαλεί Φιορίλε σε ένα γράμμα του την αγαπημένη του, την ερωτική του σύντροφο Ελιζαμπέτα. Στα διακόσια χρόνια της ιστορίας των Μπενεντέτι, η ταινία μας διηγείται τις ιστορίες των τριών διαδοχικών γενεών της οικογένειας. Στην πρώτη, οι Μπενεντέτι πατώντας πάνω στον κλεμμένο θησαυρό, αποσκιρτούν από την τάξη των χωρικών προκειμένου να γίνουν οι ίδιοι μεγαλοκτηματίες. Στη δεύτερη ιστορία παρακολουθούμε τους, μεγαλοαστούς πλέον, Μπενεντέτι των αρχών του εικοστού αιώνα: την Ελίζα, απόγονο της, πιστής στον έρωτά της για τον Ζαν, Ελιζαμπέτα, και τα δύο της αδέλφια, τον ισχυρό, πολιτικά φιλόδοξο Αλεσάντρο και τον διανοητικά καθυστερημένο Ρέντζο. Στην τρίτη ιστορία παρακολουθούμε τον καλλιεργημένο απόγονο των Μπενεντέτι, φοιτητή της ιστορίας και βιολοντσελίστα, στα χρόνια της αντίστασης. Ο Μπενεντέτι αυτός παίρνει μέρος στον αγώνα κατά του φασισμού, συλλαμβάνεται, οδηγείται για εκτέλεση, αλλά είναι ο μόνος από τους συντρόφους του που γλυτώνει. Οι Ταβιάνι παραμένουν πιστοί στις αξίες τους: τον έρωτα, την άνοιξη και την κοινωνική αλλαγή.

Πρωταγωνιστούν οι (ως συνήθως, οι Ταβιάνι «παίρνουν» εξαιρετικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς τους): Κλαούντιο Μπιγκάλι (Claudio Bigagli, ως Corrado/Alessandro), Γκαλατέα Ράντζι (Galatea Ranzi, ως Elisabette/Elisa), Μίκαελ Βαρτάν (Michael Vartan, ως Jean/Massimo), Λίνο Καπολίκιο (Lino Capolicchio, ως Luigi), κ.α. Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ της Βενετίας του 1993.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet