Λ. Μαγιάκης: Η κυβέρνηση να σταματήσει κάθε συζήτηση για εμπορευματοποίηση του ΟΑΚΑ
Αθλητισμός

Λ. Μαγιάκης: Η κυβέρνηση να σταματήσει κάθε συζήτηση για εμπορευματοποίηση του ΟΑΚΑ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου που διεξήχθη την Τρίτη 29 Μαΐου 2018 ο επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, Λευτέρης Μαγιάκης, προέβη σε δήλωση κατά της «επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, του ΟΑΚΑ.

Ο κ. Μαγιάκης καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει κάθε συζήτηση για την εμπορευματοποίηση του ΟΑΚΑ», όπως τονίζεται στην ακόλουθη δήλωσή του:

Την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες με εκπροσώπους επιχειρηματικού σχήματος («Athens Alive») με σκοπό τη διαπραγμάτευση για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, έκτασης 1.000 στρεμμάτων για 99 χρόνια στα ανωτέρω ιδιωτικά συμφέροντα.

Το σχέδιο των επιχειρηματιών είναι να οικοδομήσουν εντός του ΟΑΚΑ μεγάλα ξενοδοχειακά, εμπορικά κτιριακά συγκροτήματα, περιλαμβανομένων και πολυτελών γραφείων για τη στέγαση πολυεθνικών εταιρειών.

Παράλληλα, σχεδιάζουν να μετατρέψουν το μεγάλο αθλητικό γήπεδο του ΟΑΚΑ σε καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Για να υλοποιηθούν όλα αυτά θα εγκριθεί με διαδικασίες fast track Προεδρικό Διάταγμα για Ειδικό Χωρικό Σχέδιο το οποίο θα αλλάξει τον ισχύοντα συντελεστή και όρους δόμησης και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης.

Το αθλητικό συγκρότημα του ΟΑΚΑ θεμελιώθηκε το 1980 (8.01.1980), από τον τότε ΠτΔ Κ. Καραμανλή, ως στάδιο με στόχο και όραμα να φιλοξενούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι διεθνείς αγώνες στίβου και κλασικού αθλητισμού και εγκαινιάστηκε το 1982. Επεκτάθηκε στη συνέχεια και αναπλάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Η αξία του υπολογίζεται σε σημερινές τιμές γύρω στα 10 δισ. Χωρίς σε αυτό το ποσό να συμπεριλαμβάνεται η αξία της μαρουσιώτικης γης που απαλλοτριώθηκε για να υπηρετηθούν τα ιδεώδη του κλασικού αθλητισμού. Όλα τα έργα που έγιναν μέχρι σήμερα δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τον ελληνικό λαό.

Σήμερα, με πρόσχημα την οικονομική αδυναμία συντήρησής του από το κράτος, επιχειρείται από την κυβέρνηση το ξεπούλημά του σε ιδιωτικά συμφέροντα έναντι ευτελούς τιμήματος.

Απεμπολείται με αυτό τον τρόπο η συνταγματική υποχρέωση του κράτους (άρθρο 16 παρ. 9) και του ιδρυτικού νόμου του ΟΑΚΑ για την ανάπτυξη, προαγωγή και προστασία του Ολυμπιακού Κινήματος, του Αθλητισμού, του φιλάθλου πνεύματος και της εξωσχολικής σωματικής αγωγής, η εποπτεία των Ολυμπιακών Αθλημάτων, η διάδοση στη νεολαία της αγάπης προς τον αθλητισμό και του σεβασμού του αθλητικού πνεύματος, προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα. Δεν επιτρέπεται να συρρικνώνεται και να ευτελίζεται, ούτε να παραδίδεται βορά στην κερδοσκοπία.

Επί πλέον η «επένδυση» σχεδιάζεται να γίνει σε μια περιοχή που είναι ήδη πολεοδομικά κορεσμένη, επιβαρυμένη περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά από τη λειτουργία μεγάλων υπερτοπικών εμπορικών κέντρων (Mall, Golden Hall και πολλών άλλων), εκθεσιακού κέντρου, μεγάλων μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας, κτηρίων υπουργείων, δημόσιας διοίκησης, γραφείων επιχειρήσεων.

Στην ίδια περιοχή σχεδιάζεται να μεταφερθεί και το καζίνο της Πάρνηθας.

Σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά οι ήδη συρρικνωμένες τοπικές αγορές των Δήμων Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης – Πεύκης θα υποστούν καινούργιο πλήγμα με κίνδυνο τον πλήρη αφανισμό τους.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε συζήτηση για την εμπορευματοποίηση του ΟΑΚΑ.

Να μην χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την οικονομική αδυναμία για την άσκηση των συνταγματικών της υποχρεώσεων για τη στήριξη του κλασικού αθλητισμού ή να εκμεταλλεύεται το δίκαιο αίτημα των φιλάθλων συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας να αποκτήσουν σύγχρονο γήπεδο προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα στο όνομα μιας περιβαλλοντοκτόνου και εξοντωτικής για τα οικονομικά  συμφέροντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «ανάπτυξης».

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο και τον κ. δήμαρχο να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στα σχέδια αυτά και να ηγηθεί ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ και μέλους του Δ.Σ. του ΟΑΚΑ, σε συνεργασία και με τους όμορους δήμους, αγωνιστικών κινητοποιήσεων για να μην παραχωρηθεί το ΟΑΚΑ σε κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet