Επιστήμονες απάντησαν σε ερωτήματα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας
Ποιότητα Ζωής

Επιστήμονες απάντησαν σε ερωτήματα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Οι απόψεις και οι τάσεις σχετικά με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη δημόσια υγεία, εκτέθηκαν από έγκριτους επιστήμονες στην ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Κινητή τηλεφωνία: Αλήθειες και ψέματα» που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου.

Η ημερίδα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιώργου Πατούλη, προκειμένου να «υπάρχει η πλέον επίσημη ενημέρωση των κατοίκων επί του σοβαρού ζητήματος των διάσπαρτων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που προκαλούν εύλογα μεγάλη ανησυχία στους πολίτες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές βρίσκονται κοντά σε ευαίσθητες περιοχές όπως σχολεία, νοσοκομεία κ.ά.», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες του Δήμου μας, θεωρώ χρέος μου να θέσω τα ερωτήματα εκείνα, μαζί βεβαίως με τα δικά σας, που πρέπει να λάβουμε σοβαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις από τους έγκριτους και εξειδικευμένους επιστήμονες που βρίσκονται κοντά μας. Λέμε ναι στην τεχνολογία, αλλά μέσα από κανόνες και αρχές και βάζοντας πάνω από όλα τον άνθρωπο και την αξία στην προστασία της υγείας της δικής μας και των παιδιών μας».

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο γενικός γραμματάς Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού Δημήτρης Τζώρτζης εστίασε την τοποθέτησή του στο τρίπτυχο: ενημέρωση – δημόσιος διάλογος – απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, ώστε σε όλα να υπάρχει διαφάνεια. «Ο ρόλος της Πολιτείας και το κοινό συμφέρον είναι η σωστή ενημέρωση των πολιτών, η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων, που έχουν φθάσει δηλαδή τα όρια από το 2000 έως σήμερα, και η επιτήρηση των εκπομπών από τους αρμόδιους φορείς», επεσήμανε. Ο κ. Τζώρτζης υπογράμμισε την άμεση λειτουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Η/Μ Πεδίων, ελέγχου και επόπτευσης στη χώρα μας, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα καταγραφής στην Ε.Ε.

Στην τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Νίκος Παπαουλάκης παρουσίασε το νέο νομοθετικό πλαίσιο του Ν. 4070 /12 για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τον κοινωνικό ρόλο της ΕΕΤΤ που αφορά στην ενημέρωση, στη διαφάνεια και στην προσβασιμότητα μέσω του ΣΗΛΙΑ (σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων), που θα είναι διαθέσιμο στο κοινό το επόμενο διάστημα.

«Οι νόμοι στην Ελλάδα είναι αυστηρότεροι κατά 60% για τις περιοχές που είναι σε περίμετρο 300 μ. από ευαίσθητες περιοχές και 70% για τον γενικό πληθυσμό, από τα όρια που έχει θεσπίσει ο κλάδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» υπογράμμισε ο κ. Παπαουλάκης, τονίζοντας το «πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει σωστή αρχιτεκτονική και ορθή σχεδίαση των δικτύων πύκνωσης, έτσι ώστε να υπάρχει ομοιόμορφη κατανομή ισχύος και να μην αναγκάζεται το κινητό τερματικό να χρησιμοποιήσει όλη την ισχύ που έχει και να ακτινοβολεί τους πολίτες».

Αναφερόμενος στο πλήθος των δικτύων, σημείωσε ότι «εάν ένα δίκτυο πυκνώσει, μπουν δηλαδή άλλοι τόσοι σταθμοί βάσης, τότε οι σταθμοί βάσης που θα μπουν θα καλύπτουν τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες των πολιτών και θα εκπέμπουν 6-10 dB (ντεσιμπέ) λιγότερη ισχύ, που σημαίνει 4-10 φορές χαμηλότερη εκπομπή. Αντίστοιχη μείωση ισχύος θα υπάρχει και στα κινητά τερματικά. Το μέλλον στα δίκτυα τέταρτης ή πέμπτης γενιάς απαιτεί μεγαλύτερη πύκνωσης δικτύων, σε επίπεδο που ο σταθμός βάσης θα είναι μέσα στο σπίτι».  «Πολύ σημαντικός παράγοντας» πρόσθεσε «είναι η απόσταση του κινητού τερματικού, το οποίο εφάπτουμε στο πρόσωπό μας,  γι’ αυτό είναι σημαντικό να δούμε πως μπορεί το κινητό τερματικό να λειτουργήσει ακόμη με μεγαλύτερη ασφάλεια και όχι οι σταθμοί βάσης».

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) Χρήστος Χουσιάδας υπογράμμισε ότι «η έκθεση στην ακτινοβολία εξαρτάται από την ισχύ της εκπομπής και την από την απόσταση. Επιπλέον η ακτινοβολία των κεραιών δεν είναι ισότροπη και όταν υπάρχει εμπόδιο εξασθενεί. Δεν πρόκειται για ραδιενέργεια».

Όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Χουσιάδας τόνισε ότι «στη χώρα μας υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που λειτουργεί, η ελληνική νομοθεσία έχει θεσπίσει αυστηρά κριτήρια για την εγκατάσταση. Οι έλεγχοι για την ακτινοβολία είναι χιλιάδες, οι υπερβάσεις υπαρκτές πλην όμως ελάχιστες».

Ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Γεωργίου και ανεξάρτητος εμπειρογνώμων εδώ και 13 χρόνια στο EMF Project του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σημείωσε ότι «το ζήτημα των ανεπιθύμητων παρενεργειών της κινητής τηλεφωνίας είναι ένα ελκυστικό πεδίο έρευνας που τα αποτελέσματα διαχέονται πολύ γρήγορα στην κοινή γνώμη που συχνά παρερμηνεύονται διότι δεν υπάρχει κριτική θεώρηση». Αφού ανέπτυξε το θέμα του «αποδεκτού κινδύνου» σε σχέση με άλλους συγκρίσιμους κινδύνους της καθημερινής ζωής, κατέληξε ότι σύμφωνα με την τελική αναφορά του EMF Project του ΠΟΥ τον Οκτώβριο του 2014 «Δεν βρέθηκαν ανεπιθύμητες επιδράσεις στην υγεία, δεν διαπιστώθηκε αύξηση του καρκίνου του εγκεφάλου από αυξημένη χρήση των κινητών μέχρι 15 χρόνια. Από τα 15 χρόνια και πάνω και για τα παιδιά δεν ξέρουμε, γι΄ αυτό ο ΠΟΥ υιοθέτησε την περαιτέρω έρευνα γι΄ αυτή την πιο ευαίσθητη ομάδα».

Ο κ. Γεωργίου έδωσε πρακτικές συμβουλές σχετικά με τη χρήση των κινητών:

  • Χρήση hands free (ακουστικό) λόγω απόστασης, 30 – 40 εκατοστά μακριά.
  • Μείωση του αριθμού των κλήσεων και της διάρκειας τους.
  • Χρήση του κινητού με μεγάλη μπάρα ισχύος σήματος.
  • Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν βοηθούν καθόλου οι δήθεν συσκευές που ελαχιστοποιούν την ακτινοβολία.

Στην τοποθέτησή του ο καθηγητής ΕΚΠΑ Κυτταρικής Βιολογίας Λουκάς Μαργαρίτης εξέφρασε τη διαφωνία του, σχετικά με τα όρια εκπομπής των κεραιών που θεωρεί ότι στη χώρα μας είναι υψηλά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς  όπως ανέφερε, «η κεραία εκπέμπει συνεχώς, μάλιστα με ρυθμό τέτοιο ανάλογα με τις κλήσεις και την έντασή, στην ακτινοβολία της οποίας είναι εκτεθειμένες  24 ώρες το 24ωρο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Με την κεραία δεν μπορεί να κάνεις τίποτα, δεν υπάρχει επιλογή σε σχέση με το κινητό, το tablet, που η χρήση είναι στιγμιαία. Η Ιταλία, η Πολωνία, η Ρωσία και η Αυστρία έχουν πολύ χαμηλότερα όρια εκπομπής σε σχέση με την Ελλάδα, όπου δεν εισακουστήκαμε για να κατέβουν περισσότερο τα όρια». Ο κ. Μαργαρίτης ανέφερε, επίσης, ότι «δεν θα πεθάνουμε από έκθεση στην κεραία βάσης, ούτε από το κινητό, η μακροχρόνια έκθεση όμως αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου. Αυτό που επιφέρει η ακτινοβολία από τις κεραίες βάσης είναι η αλλαγή στην ευζωΐα των πολιτών. Δεν καταδικάζουμε τις κεραίες, αλλά κάτι πρέπει να γίνει ώστε να μπει τάξη και να εφαρμοστεί η αρχή της προφύλαξης».

Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος υπογράμμισε ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι χρειαζόμαστε δίκτυα επικοινωνίας και κατέληξε λέγοντας ότι «τα δίκτυα θα πρέπει να είναι πυκνά, να υπάρχουν όρια τα οποία θα σεβόμαστε και θα παρακολουθούμε, να υπάρχει πληροφόρηση και να έχουμε μία ανοικτή συζήτηση με τους πολίτες. Η συζήτηση πρέπει να είναι αποδοτική και όχι τεχνοφοβική, να έχει στόχο να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Θετικό αποτέλεσμα είναι: ενημέρωση, διαφάνεια, νομιμότητα, ανάπτυξη, επενδύσεις. Σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να συνεχισθεί ο διάλογος».

Κλείνοντας τις εισηγήσεις των έγκριτων ομιλητών και τοποθετούμενος στις ερωτήσεις των πολιτών ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «Σίγουρα θα πρέπει να δούμε πιο είναι πιο επικίνδυνο, το κινητό ή ο σταθμός βάσης της κεραίας. Σε όλα υπάρχουν οι βέλτιστες πρακτικές και είναι σίγουρο ότι αυτό που θέλουμε είναι να ισχύσει τουλάχιστον ότι ισχύει στον μέσο όρο της Ευρώπης. Δεν θέλω να είμαστε δεύτερης κατηγορίας πολίτες. Ένα από τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων που τίθεται στην Ελλάδα είναι ότι “Παγκόσμια σχεδιάζουμε και στον βέλτιστο βαθμό κάνουμε την πρακτική εφαρμογή τους” που σημαίνει: Δήμος – πολίτες. Εδώ κάνουμε το αντίθετο, το κέντρο ελέγχει τα πάντα.
Ως δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, σας υπόσχομαι ότι αυτό που θα επιδιώξω για το Μαρούσι και όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να ισχύσει ότι ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Δεν είμαστε πολίτες Β΄ κατηγορίας. Είμαστε Μαρουσιώτες, είμαστε Έλληνες, είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες».

Ακολούθως οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού, υπό τον συντονισμό της αντιδημάρχου Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρένας Χαλιώτη, που είχε τη ευθύνη της διοργάνωσης της ημερίδας.

Στην ενημερωτική εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης, οι αντιδήμαρχοι Σπύρος Σταθούλης, Δημήτρης Καρλαύτης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθανάσιος Βελής, Ελένη Βλάχου-Σταματάκη, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Πέτρος Κόνιαρης, Νικόλαος Πέππας, Δημήτρης Σμυρνής. Επίσης εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας παρέστησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελευθέριος Μαγιάκης και Μαίρη Διακολιού, καθώς και εκπρόσωποι άλλων Δήμων, ως επίσης πρόεδροι και μέλη συλλόγων και φορέων της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet