Βιοκλιματικό «ράβε – ξήλωνε» στον Άγιο Θωμά
Ποιότητα Ζωής

Βιοκλιματικό «ράβε – ξήλωνε» στον Άγιο Θωμά

Η έγκριση για τη διενέργεια διαγωνισμού προκειμένου να επιλεγεί ανάδοχος για το έργο «Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για τη Βιοκλιματική Αναβάθμιση Γειτονιών του Αμαρουσίου μέσω δημιουργίας διαδρομής πεζών – ποδηλάτων» απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου στην τελευταία συνεδρίασή του. Ωστόσο, το ίδιο το έργο έχει αποτελέσει αρκετές φορές σημείο… τριβής μεταξύ διοίκησης και μειοψηφίας, κάτι που επαναλήφθηκε και κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Οι σύμβουλοι της μειοψηφίας -κυρίως της μείζονος μειοψηφίας- και μέσω των ερωτήσεών τους, αλλά και κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους, αμφισβήτησαν τη συνολική ιεράρχηση των έργων από πλευράς διοίκησης, ενώ εξέφρασαν συγκεκριμένες ενστάσεις για τον τρόπο που έχει επιλεγεί η υλοποίηση του έργου της βιοκλιματικής αναβάθμισης.

Ασφάλεια του έργου
H σήμανση των έργων...
H σήμανση των έργων…

Η πρώτη από τις αιτιάσεις της μείζονος μειοψηφίας ήταν ότι ενώ υλοποιείται η πρώτη φάση του έργου της βιοκλιματικής αναβάθμισης στην Πολεοδομική Ενότητα Αγ. Θωμά (οδοί Ερατούς, Φαιάκων, Αμαρυσίας Αρτέμιδος έως τη Λ. Κηφισίας), ο εργολάβος δεν έχει συμμορφωθεί με τις συμβατικές υποχρεώσεις του σε ό,τι αφορά την ασφαλή σήμανση του έργου (σ.σ. το θέμα είχε επισημανθεί από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λευτέρη Μαγιάκη και στη συνεδρίαση του Σώματος, στις 17/3/2015, οπότε και είχε ζητήσει από τη δημοτική αρχή να ζητήσει από τον εργολάβο να συμμορφωθεί εντός 24 ωρών).

Αποκαταστάθηκε η πρόσβαση στις στάσεις...
Αποκαταστάθηκε η πρόσβαση στις στάσεις…

Όπως ανεφέρθη από τον κ. Λ. Μαγιάκη στην πρόσφατη συνεδρίαση, το μόνο που έγινε από τότε ήταν “η αυτονόητη διάνοιξη των στάσεων λεωφορείου και η απομάκρυνση υλικών από καθαιρέσεις”. Κατόπιν τούτου, ο επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι αναρωτήθηκε γιατί η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου δεν έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για να επιλύσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως τόνισε, η μη ύπαρξη της απαιτούμενης σήμανσης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και εάν η διοίκηση δεν προχωρήσει στις επιβαλλόμενες ενέργειες, η δημοτική του παράταξη θα προχωρήσει σε σχετική καταγγελία στον φορέα διαχείρισης του έργου.

Ρυθμίσεις κυκλοφορίας
Λεωφορείο αστικής γραμμής
Λεωφορείο αστικής γραμμής
Λεωφορείο δημοτικής γραμμής
Λεωφορείο δημοτικής γραμμής

Η μείζων μειοψηφία εξέφρασε τις ενστάσεις της και για το γεγονός ότι συνεχίζουν να διέρχονται από τις οδούς Φαιάκων και Ερατούς, οι οποίες διαθέτουν περιορισμένο πλάτος λόγω των υλοποιούμενων έργων, τα λεωφορεία (12μετρα) των αστικών και δημοτικών λεωφορειακών γραμμών, χωρίς τις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (μονοδρόμηση), αλλά και τις αλλαγές των αστικών και δημοτικών λεωφορειακών γραμμών.

Μη συντονισμός με το έργο κατασκευής αγωγού ομβρίων
Λευτέρης Μαγιάκης
Λευτέρης Μαγιάκης

Τέλος, από πλευράς μείζονος θίχτηκε και το ζήτημα του παγίου αιτήματος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής (Αγίου Θωμά, Παραδείσου, Πολυδρόσου), το οποίο αποτελούσε και προγραμματική δέσμευση της διοίκησης, για την κατασκευή δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο πλαίσιο αυτό, η μείζων μειοψηφία έθεσε το ερώτημα γιατί δεν ολοκληρώνονται παράλληλα τα δύο έργα, τονίζοντας ότι με την ακολουθούμενη διαδικασία δεν θα επιφέρει μόνο πολλαπλή όχληση στους κατοίκους (σ.σ. αφού των έργων βιοκλιματικής αναβάθμισης θα ακολουθήσουν τα έργα κατασκευής του αγωγού), αλλά και θα οδηγήσει σε «αλόγιστη σπατάλη» του δημοσίου χρήματος.

Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Λ. Μαγιάκης δήλωσε ότι η παράταξή του θα καταψηφίσει την εισήγηση της διοίκησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε αντίθετοι με το έργο, αλλά με την προχειρότητα με την οποία η διοίκηση εκτελεί τα έργα του ΕΣΠΑ».

Μέχρι τώρα το έργο… τρέχει χωρίς τεχνικό σύμβουλο
Μαίρη Διακολιού
Μαίρη Διακολιού

Η δημοτική σύμβουλος της μείζονος Μαίρη Διακολιού, στην τοποθέτησή της, μίλησε, μεταξύ άλλων, για επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού με την πρόσληψη συμβούλου, για ένα έργο που θα μπορούσαν να ασκήσουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου. Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την άποψη ότι, ακόμη κι έτσι, το συζητούμενο έργο του συμβούλου δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αφού δεν έχει προχωρήσει η προμήθεια του απαραίτητου μετρητικού εξοπλισμού (2 μετεωρολογικοί σταθμοί μέτρησης).

Επίσης, όπως τόνισε η κα Μ. Διακολιού «το έργο ήδη έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα χωρίς να υπάρχει τεχνικός σύμβουλος, πράγμα που προκαλεί απορίες αφ΄ ενός για την αποτελεσματικότητα και την υπευθυνότητα της διοίκησης και αφ΄ ετέρου, κυρίως για την ποιότητα του ελέγχου».

«Διασφαλίστε ότι θα γίνουν και τα δύο έργα παράλληλα»
Γιάννης Κορομπίλης
Γιάννης Κορομπίλης

Από πλευράς της δημοτικής παράταξης Μαρούσι η Πόλη μας, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κορομπίλης αναφέρθηκε κι αυτός στην καθυστέρηση των σχετικών διαδικασιών για ένα έργο που είναι να παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2015, αλλά επεσήμανε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει τη σύμβαση προκειμένου να μη χαθεί το έργο για την πόλη.

Ωστόσο, χαρακτήρισε ως «απογοητευτική» την προοπτική να γίνει το έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης, χωρίς να έχει προηγηθεί εκείνο της αντιπλημμυρικής υποδομής και κάλεσε τη διοίκηση να βρει τρόπους να επιλύσει το θέμα που έχει δημιουργηθεί. Όπως, μάλιστα, επεσήμανε, τα «διπλά» έργα κοστίζουν επιπλέον χρήματα τα οποία, έστω κι αν δίνονται μέσω ΕΣΠΑ, «είναι δικά μας χρήματα».

Δύσκολη η παράλληλη εκτέλεση των έργων
Δημήτρης Καρλαύτης
Δημήτρης Καρλαύτης

Στο θέμα της αναγκαιότητας να προχωρήσουν τα δύο έργα παράλληλα εστίασε την παρέμβασή του και ο επικεφαλής των Εκτός των Τειχών Τάσος Σπυρόπουλος, ο οποίος ρώτησε τη δημοτική αρχή γιατί δεν διασφαλίζει τη συγκεκριμένη προοπτική.

Η απάντηση δόθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολεοδομίας & Τεχνικών Υπηρεσιών, Δημήτρη Καρλαύτη, ο οποίος ανέφερε ότι η διοίκηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει καινούργια όχληση για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά ουσιαστικά άφησε να φανεί ότι πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο, αφού το έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet