«Βροχή» οι καταγγελίες για τη μερική εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο Πολύδροσο Αμαρουσίου
Κοινωνία

«Βροχή» οι καταγγελίες για τη μερική εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο Πολύδροσο Αμαρουσίου

Δεν έχουν τέλος τα παράπονα των κατοίκων του Πολυδρόσου αναφορικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή, που έχουν μετατραπεί σε «γιοφύρι της Άρτας».

Μία ακόμη καταγγελία, την οποία και δημοσιοποιεί ο τοπικός σύλλογος, αφορά στα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στην οδό Κορυτσάς από τη μερική εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, θέτοντας -όπως λέει η καταγγέλλουσα δημότης- σε κίνδυνο μικρά παιδιά, μαθητές και κατοίκους της περιοχής.

Στην επιστολή της η κ. Έλενα Καρύγιαννη αναφέρεται στις σταδιακά εφαρμοζόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τον περασμένο Ιούλιο και τα προβλήματα που «οι συνεχείς παλινωδίες της Τεχνικής Υπηρεσίας δημιουργούν στην καθημερινότητα των κατοίκων».

Η εκτίμηση είναι -όπως αναφέρει ο Σύλλογος Πολυδρόσου- ότι «η σφοδρή αντίδραση για τη μονοδρόμηση της Φραγκοκκλησιάς σε κύκλους των υπηρεσιών και συμβούλων του Δήμου δημιουργεί εκ του μη όντος προβλήματα σε σημεία που κανείς δεν θα έδειχνε ιδιαίτερη σπουδή (Κορυτσάς, Μονεμβασιάς κ.λπ.) ή συνολικά καθυστερήσεις, όπως ενδεικτικά για το υπέρμετρο ενδιαφέρον έγκρισης (μόλις την περασμένη εβδομάδα) από τον ΟΑΣΑ των ρυθμίσεων των φαναριών Αμαρουσίου-Χαλανδρίου και Φραγκοκκλησιάς, που ο ίδιος Φορέας (ΟΑΣΑ) είχε εγκρίνει το σύνολο της κυκλοφοριακής μελέτης πριν την έκδοση του ΦΕΚ/2335/Β 20-06-2018 !».

Στην ηλεκτρονική επιστολή της η κ. Καρύγιαννη αναφέρει.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα ακόμη πρόβλημα καθημερινά διογκούμενο, που έχει δημιουργηθεί σε τμήμα της οδού Κορυτσάς μετά τη μερική εφαρμογή του νέου κυκλοφοριακού.

Το πρόβλημα χρήζει άμεσης επίλυσης δεδομένου ότι αφορά την ασφάλεια μικρών παιδιών (παιδική χαρά στην οδό Κορυτσάς), μαθητών (δημοτικό σχολείο της οδού Βαλτετσίου) και κατοίκων της περιοχής μας.

Η ελλιπής, προβληματική σηματοδότηση, καθώς και η αδιαφορία των υπευθύνων του Δήμου, έχουν μετατρέψει το τμήμα της οδού Κορυτσάς, από ύψος της οδού Ευζώνων μέχρι την έξοδο της στην οδό Ροδοδάφνης, σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης

Ειδικότερα,

Το τμήμα της οδού Κορυτσάς από τη διασταύρωση της οδού Ρογκάκου μέχρι την έξοδο στην οδό Ροδοδάφνης, που είναι πλακόστρωτο και φιλοξενεί την παιδική χαρά, όπως και πριν τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, είναι δρόμος ήπιας κυκλοφορίας. Μέχρι και πριν μια εβδομάδα είχε κατεύθυνση εξόδου προς την οδό Ροδοδάφνης.

Με ελλιπή σηματοδότηση, μια μισοσβησμένη πινακίδα κρυμμένη πίσω από τα δένδρα, σχεδόν αόρατη από τους οδηγούς, μετά και την αλλαγή κατεύθυνσης της οδού Βαλτετσίου από Φραγκοκλησιάς προς την οδό Κορυτσάς, δεχόταν ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής αυξημένες ροές αυτοκινήτων προς την οδό Ροδοδάφνης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, αφού ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του πλακόστρωτου, το οποίο από τον υπερβολικό φόρτο διέλευσης  αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, είχε σε πολλά σημεία του καταστραφεί, στην είσοδο της οδού Κορυτσάς & Ροδοδάφνης αντικαταστάθηκε η παλιά πινακίδα με την ένδειξη απαγόρευσης εισόδου προς την οδό Φραγκοκλησιάς, με νέα πινακίδα με την ένδειξη δρόμου ήπιας κυκλοφορίας.

Αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι η άμεση μετατροπή του δρόμου σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης.

Σημειώνεται ότι ίδιο συμβαίνει και στο τμήμα της οδού Κορυτσάς & Ευζώνων (πεζόδρομος). Η οδός Κορυτσάς χρησιμοποιείται παρανόμως από τους οδηγούς για έξοδο προς την οδό Ροδοδάφνης/

Η σχετική πινακίδα με απαγορευτικό σήμα καθόδου προς την οδό Ροδοδάφνης επίσης είναι δύσκολα ορατή από τους οδηγούς (πίσω από δένδρα).  

Επίσης, ελλιπής είναι η σήμανση στη διασταύρωση Φραγκοκλησιάς & Ευζώνων (πεζόδρομος). Υπάρχει μια  μικρή, μισοσβησμένη πινακίδα, δύσκολα αντιληπτή από τους οδηγούς.

Αποτέλεσμα των προαναφερόμενων είναι το τμήμα της οδού Κορυτσάς, από την οδό Ροδοδάφνης μέχρι την Ευζώνων, να μετατραπεί σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης, αυξημένου κυκλοφοριακού φόρτου από κάθε κατηγορίας και κυβισμού αυτοκινήτων, αφού κυρίως χρησιμοποιείται είτε ως δρόμος διαφυγής από το μποτιλιάρισμα της οδού Φραγκοκλησιάς, είτε για ταχύτερη προσέγγιση της διασταύρωσης Κορυτσάς & Φραγκοκλησιάς, είτε κυρίως ως δρόμος διαφυγής μέσω Ροδοδάφνης προς τη 2η έξοδο (Πολυδρόσου) στη λεωφόρο Πεντέλης.

Η διασταύρωση αυτοκινήτων στο πλακόστρωτο κομμάτι είναι αιτία μποτιλιαρίσματος, ταλαιπωρίας πεζών και οδηγών, αφού το μέγεθος του δρόμου δεν επιτρέπει ταυτόχρονο πέρασμα δύο αυτοκίνητων, χωρίς δυνατότητα ελιγμών λόγω των παρτεριών και σταθμευμένων αυτοκινήτων.

Υπογραμμίζεται ότι το πλακόστρωτο τμήμα της οδού Κορυτσάς, πέρα του ότι δεν ενδείκνυται για δρόμος διπλής κατεύθυνσης, λόγω μεγέθους (διαμόρφωση με παρτέρια σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας ), είναι και προβληματικός λόγω σαθρότητας του υπεδάφους (παλιά ήταν χώρος εναπόθεσης μπάζων κτλ).  Στο πρόσφατο παρελθόν ένα τμήμα στις όχθες του ρέματος υποχώρησε, για αυτόν τον λόγο έχει αποκλειστεί με περίφραξη.

Το δε πλακόστρωτο υποχωρεί και διαλύεται συχνά, όπως φαίνεται σε ενδεικτικές φωτογραφίες πριν την πρόσφατη αποκατάσταση.

Οι απαντήσεις της υπευθύνου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για το κυκλοφοριακό, σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία, επιβεβαίωσαν τις αρχικές μου υποψίες ότι δεν έγινε τίποτα τυχαία ή από αμέλεια, αφού ευθαρσώς μου δήλωσε ότι οι οδηγοί προστατεύονται από την κείμενη νομοθεσία και για αυτόν τον λόγο πρέπει να υπάρχει δρόμος διαφυγής των αυτοκινήτων από τον φόρτο της οδού Φραγκοκλησιάς. 

Στη δική μου παρατήρηση ότι και τα παιδιά και οι πεζοί επίσης προστατεύονται από την κείμενη νομοθεσία, μου απάντησε ότι έκαναν αυτή την επιλογή γνωρίζοντας την ύπαρξη της παιδικής χαράς, του δημοτικού σχολείου και το πρόβλημα θα λυθεί μετά την πλήρη εφαρμογή του κυκλοφοριακού. Επέμεινε ότι δεν είναι δική τους ευθύνη για ότι ένας μικρός δρόμος δέχεται δυσανάλογο με το μέγεθός του φόρτο αυτοκινήτων, αλλά της τροχαίας.  Όσο δε για την προστασία των παραρεμάτιων δρόμων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, προτίμησε να μην απαντήσει.

Από ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω, οι ίδιες απαντήσεις, με μικρές παραλλαγές, δίδονται και σε άλλους δημότες, κυρίως γονείς που τηλεφωνούν στον Δήμο για να διαμαρτυρηθούν.

Εκτιμώντας τη σοβαρότητα του προβλήματος για την ασφάλεια πρωτίστως των παιδιών, θεώρησα σκόπιμο να σας ενημερώσω και να ζητήσω τη θεσμική σας παρέμβαση προς τους υπευθύνους του Δήμου, προκειμένου να δοθεί άμεση λύση, ευελπιστώντας στη θετική τους ανταπόκριση.

Είμαι στη διάθεση σας για κάθε τυχόν συμπληρωματική διευκρίνιση/πληροφορία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet