Δήμος: Ο ποδηλατόδρομος θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στον Παράδεισο
Ποιότητα Ζωής

Δήμος: Ο ποδηλατόδρομος θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στον Παράδεισο

Απαντά η διοίκηση Αμαρουσίου σε υπόμνημα κατοίκων της περιοχής του Παραδείσου σχετικά με την κατασκευή ποδηλατόδρομου στην περιοχή (βλέπε δημοσίευμα Αντίδραση κατοίκων στην κατασκευή ποδηλατόδρομου στον Παράδεισο).

Συγκεκριμένα ο Δήμος, στην ακόλουθη ανακοίνωσή του, αναφέρεται στα κυκλοφοριακά στοιχεία του έργου, τους χώρους στάθμευσης για τους κατοίκους, τη συγκοινωνία της περιοχής, την αντιπλημμυρική θωράκιση και τα έργα υποδομής που χρειάζεται η περιοχή του Παραδείσου. Τονίζει ότι ο ποδηλατόδρομος θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και ζητεί τη συνεργασία τους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Η κατασκευή διαδρομής πεζών – ποδηλάτων στον Παράδεισο θα αναβαθμίσει αισθητά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της γειτονιάς

Όσον αφορά στα ερωτήματα που διατυπώνονται σε υπόμνημα των κατοίκων της γειτονιάς του Παραδείσου με επίκεντρο το έργο κατασκευής διαδρομής πεζών ποδηλάτων, η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου έχει να επισημάνει τα εξής:

Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται σε στάδιο εκτέλεσης βάσει μελετών που έχουν εκπονηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια, περίπου, οι οποίες από την πρώτη στιγμή ήταν σε γνώση της τοπικής κοινωνίας.

Για την υλοποίηση του έργου έχουν καταβληθεί επίπονες προσπάθειες για να ενταχθεί η χρηματοδότησή του στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, και βάσει της σύμβασης, και εφόσον δεν δοθεί παράταση, πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2015.

Όσον αφορά στα κυκλοφοριακά στοιχεία του έργου:

  • Η διαδρομή επιλέχθηκε να συνδέει με ευθεία ή μέσω του συντομότερου δρόμου τον Παράδεισο με τα εξής σημεία, το τέρμα του ποδηλατόδρομου στο Πολύδροσο με την αφετηρία του στον Άγιο Θωμά. Ως εκ τούτου, η προτεινόμενη εναλλακτική διαδρομή δεν εξυπηρετεί αυτή τη φιλοσοφία.
  • Η προτεινόμενη μονοδρόμηση της οδού Παραδείσου στο συγκεκριμένο τμήμα είναι βασικής σημασίας και δεν μπορεί να αλλάξει σε αμφίδρομης κυκλοφορίας. Ωστόσο, προσωρινά θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση μονοδρόμησης της οδού Παραδείσου για όσο διάστημα εκτελούνται τα έργα.
  • Δεν μπορεί να καταργηθεί η έξοδος από το φανάρι της οδού Παραδείσου διότι η διαδρομή μέσω της οδού Τριανταφυλλίδη οδηγεί και πάλι σε έξοδο στο φανάρι. Επιπλέον, επειδή η οδός Παραδείσου θα είναι μονόδρομος, η στροφή από την οδό Τριανταφυλλίδη δεξιά προς το φανάρι θα γίνεται με μεγάλη άνεση.

Όσον αφορά στους χώρους στάθμευσης, προβλέπεται να παραχωρηθούν θέσεις σε μόνιμους κατοίκους της οδού Καραολή κατά μήκος της οδού Αρτέμιδος. Θα εξεταστεί ακόμα εάν μπορεί να γίνει αυτό και βάσει της πινακίδας κυκλοφορίας του οχήματος.

Αναφορικά με τη συγκοινωνιακή σύνδεση, θα καταβληθεί εκ νέου προσπάθεια για δρομολόγηση λεωφορείου της δημοτικής συγκοινωνίας για τη γειτονιά του Παραδείσου. Ακόμη θα καταβληθεί προσπάθεια να εφαρμοστεί μέρος της μελέτης του συγκοινωνιολόγου του Δήμου κ. Ματσούκη, προκειμένου να διευκολυνθεί η γειτονιά του Παραδείσου.

Στις προθέσεις του Δήμου είναι να προχωρήσει εκ νέου στην ανάθεση μελέτης για την περιοχή του Παραδείσου όπου θα συμπεριληφθούν όλα τα θέματα και οι εκκρεμότητες στην περιοχή μαζί με τα απαιτούμενα έργα διανοίξεων, μεταξύ  των οποίων, η ένταξη κατασκευής αγωγού ομβρίων στην οδό Καραολή.

Όσον αφορά στο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής του Πολυδρόσου, ο Δήμος έχει έτοιμη τη σχετική μελέτη. Οι καθυστερήσεις στην πρόοδο του έργου οφείλονται στην Περιφέρεια Αττικής που δεν προχωρά στη χρηματοδότηση του έργου χωρίς προφανείς αιτίες, χρονοτριβή για την οποία εγγράφως έχει πρόσφατα η διοίκηση του Δήμου διαμαρτυρηθεί.

Το συγκεκριμένο έργο έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το τέλος του 2015, βάσει της προγραμματικής σύμβασης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2013-2015. Το ενδεχόμενο παράτασης δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένο, ωστόσο, από μέρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) έχει κατατεθεί αίτημα για παράταση της ολοκλήρωσης των έργων που εντάσσονται στα ευρωπαϊκά επιχειρησιακά προγράμματα.

Τέλος, όσον αφορά στα έργα υποδομής, οι υπηρεσίες του Δήμου δρομολογούν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την εκπόνηση μελετών για έργα υποδομής σε όλες τις γειτονιές του Δήμου. Ωστόσο, γίνεται αντιληπτό ότι ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση μόνο των μελετών εκείνων, των εγκεκριμένων και των εξασφαλισμένων όλων των απαιτούμενων αδειών.

Το σημαντικό αυτό έργο βιοκλιματικής αναβάθμισης στη γειτονιά του Παραδείσου με τη δημιουργία δικτύου διαδρομών πεζών και ποδηλάτου, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ευρωπαϊκά κονδύλια, θα αναβαθμίσει αισθητά την περιοχή και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Στο πλαίσιο αυτό ζητείται η συνεργασία των κατοίκων. Η διοίκηση του Δήμου είναι ανοικτή στον διάλογο για να ακούσει τις παρατηρήσεις των κατοίκων και από κοινού να προχωρήσουν σε βελτίωση ή τροποποίηση όποιων σημείων επιδέχονται παρέμβασης σε ένα έργο που βρίσκεται ήδη στο στάδιο της κατασκευής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet