Η καταγγελία ΑμεΑ “έφερε” ψήφισμα για τα περίπτερα
Ποιότητα Ζωής

Η καταγγελία ΑμεΑ “έφερε” ψήφισμα για τα περίπτερα

Τα προβλήματα προσβασιμότητας στο Μαρούσι απασχόλησαν την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης (Τρίτη 9 Ιουνίου 2015), κατά την ώρα του δημότη. Αφορμή στάθηκε καταγγελία του δημότη ΑμΕΑ Αντώνη Ρέλλα, ο οποίος διατηρεί περίπτερο στην πόλη και στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 6.300 ευρώ για παρεμβάσεις που έκανε στην επιχείρησή του προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση σε αυτήν τόσο ανθρώπων με αναπηρία, όσο και εμποδιζόμενων ατόμων (π.χ. γυναίκες με καροτσάκι, εγκύου κ.λπ.).

Ο συγκεκριμένος πολίτης, μαζί με εκπροσώπους της Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ: «Μηδενική Ανοχή», είχαν καταλάβει συμβολικά το γραφείο του δημάρχου την ίδια ημέρα και έκαναν παρέμβαση κατά τη συνεδρίαση του Σώματος.

Αντώνης Ρέλλας: Προσβασιμότητα για όλους

Στην τοποθέτησή του ο κ. Αντ. Ρέλλας αφού αναφέρθηκε σε «ρατσιστικές πρακτικές» από πλευράς Δήμου (εξαίρεσε τη στάση του γενικού γραμματέα Μιχάλη Χριστάκη), αναφέρθηκε στην προσωπική περιπέτειά του που ξεκίνησε το 2006, όταν αποφάσισε να κατασκευάσει στο περίπτερό του ένα κουβούκλιο προσβάσιμο σε ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, νόμιζε ότι αυτό θα θεωρηθεί πρωτοποριακό και θα σταθεί αφορμή και για ανάλογες κατασκευές, αλλά αντί αυτού δέχθηκε πρόστιμα και τραμπουκισμούς.

Αφού υπενθύμισε ότι υπάρχει διεθνής σύμβαση για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, τόνισε ότι αδυνατεί να καταβάλλει το πρόστιμο, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους αξιοπρέπειας.

Δήμαρχος: Πιέζουμε για νομοθετική ρύθμιση

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου αναγνώρισε το πρόβλημα με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ και πληροφόρησε το Σώμα ότι ήδη, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος πιέζει προς τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να θεσμοθετηθούν οι απαραίτητες αλλαγές (π.χ. αύξηση των διαστάσεων για κατασκευή περιπτέρων) προκειμένου να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα. Μάλιστα, εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει σχετικό ψήφισμα που έχει εκδώσει η ΚΕΔΕ για το συγκεκριμένο θέμα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα, αναφέροντας ως παράδειγμα το πρόβλημα του πλάτους των πεζοδρομίων που σε αρκετές περιπτώσεις δεν επιτρέπει τη φιλοξενία μεγαλύτερων περιπτέρων, που να πληρούν τους κανόνες προσβασιμότητας.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γιώργος Πατούλης διαβεβαίωσε ότι η περιπέτεια του κ. Αντ. Ρέλλα ήδη διευθετείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και δεσμεύτηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των ΑμεΑ στην πόλη.

Από πλευράς των παρατάξεων Λαϊκής Συσπείρωσης, Για Ένα Νέο Μαρούσι κι Εκτός των Τειχών το ψήφισμα χαρακτηρίστηκε ως αποσπασματικό, αφού -όπως τονίστηκε- έρχεται να αντιμετωπίσει ένα «ειδικό» πρόβλημα, αφήνοντας το γενικότερο πρόβλημα «ανέγγιχτο» και για τον λόγο αυτόν οι εκπρόσωποι των προαναφερόμενων παρατάξεων ψήφισαν «παρών».

Το ψήφισμα πέρασε κατά πλειοψηφία, αφού άλλαξε η παράγραφος που ανέφερε ότι η δυνατότητα παρεμβάσεων σε περίπτερα για να διευκολύνεται η προσβασιμότητα των ΑμΕΑ θα περιορίζεται μόνο σε εκείνα στα οποία ιδιοκτήτης είναι άτομο με αναπηρία. Η αλλαγή έγινε ύστερα από σχετική επισήμανση του κ. Αντ. Ρέλλα, ο οποίος εξήγησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούμε σε φαινόμενα «γκετοποίησης», προσθέτοντας εύστοχα ότι «ένα ΑμεΑ ή εμποδιζόμενο άτομο θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται οποιοδήποτε περίπτερο και όχι μόνο το δικό μου».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet