«Κλεφτοπόλεμος» με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στο Μαρούσι
Ποιότητα Ζωής

«Κλεφτοπόλεμος» με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στο Μαρούσι

Το πρόβλημα της εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας απασχόλησε για άλλη μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, αυτή τη φορά στη συνεδρίαση της Τρίτης 9 Μαΐου 2017.

Κάτοικοι της περιοχής Ν. Τέρματος προσήλθαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχιακού μεγάρου της Β. Σοφίας, κάνοντας παρέμβαση στην Ώρα του Δημότη, κι απαιτώντας από τους δημοτικούς συμβούλους να εφαρμόσουν την απόφαση που έλαβαν ομόφωνα τον Φεβρουάριο του 2017 για την παρεμπόδιση εγκατάστασης νέων κεραιών κινητής. Εκπρόσωποι της επιτροπής κατοίκων που έχει συσταθεί για το θέμα κατήγγειλαν ότι το πρωί της Τρίτης 9 Μαΐου 2017 συνεργείο της εταιρείας Cosmote επιχείρησε να εγκαταστήσει κεραία στην περιοχή τους, ακριβώς πάνω από παιδική χαρά και σε απόσταση… αναπνοής από σχολείο.

Όπως είπαν οι κάτοικοι, η υπεύθυνη της Υπηρεσίας Δόμησης που μετέβη στο σημείο δήλωσε άγνοια της προαναφερόμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ η εγκατάσταση της κεραίας αποτράπηκε προσωρινά από την Αστυνομία, κι αυτό για «τυπικές παραλείψεις» στα έγγραφα που είχαν μαζί τους οι υπάλληλοι της εταιρείας.

Τέλος, ζήτησαν από τη δημοτική Αρχή να ακολουθήσει το παράδειγμα του δημάρχου Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Σταθόπουλου και «ν’ αναλάβει την πολιτική ευθύνη να δοθεί εντολή στις υπηρεσίες προκειμένου ν’ αποτραπεί η εγκατάσταση της κεραίας».

Κ. Ρώτας: Συρόμαστε πίσω από τη νομοθεσία
Κώστας Ρώτας

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για πολεοδομικά θέματα, Κώστας Ρώτας, δήλωσε ότι ο Δήμος είναι αναγκασμένος να «σύρεται» πίσω από τη νομοθεσία, καθώς «άλλοι νομοθετούν κι όχι εμείς» σχετικά με τις κεραίες, ενώ για το θέμα της Υπηρεσίας Δόμησης διευκρίνισε ότι αυτή υπάγεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κι εκχωρείται στους Δήμους και άρα, δεν ελέγχεται πλήρως από αυτούς. Ζήτησε δε το θέμα να μην γίνεται αντικείμενο «λαϊκισμού», αφού θα πρέπει η λύση που θα δοθεί να είναι «σοβαρή και τεκμηριωμένη» και όχι για λόγους εντυπωσιασμού.

Ο κ. Ρώτας πρόσθεσε, επίσης, ότι η δημοτική Αρχή έχει επιδιώξει τη συνεργασία όλων των φορέων και παρατάξεων για το θέμα, ενώ ο Δήμος σκοπεύει να προχωρήσει σε έλεγχο και των 90 κεραιών που έχουν τοποθετηθεί στα όριά του. Κι αυτό γιατί, όπως σημείωσε, το ζήτημα θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι αποσπασματικά. Πάντως, παραδέχθηκε ότι οι παρεμβάσεις του Δήμου μπορούν να γίνουν μόνο σε επίπεδο «δομικών κατασκευών» και όχι αδειοδότησης, αφού η τελευταία είναι αρμοδιότητα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Όσο για το συγκεκριμένο συμβάν στο Ν. Τέρμα, ο αντιδήμαρχος δήλωσε ότι θ’ αντιμετωπιστεί άμεσα από τις υπηρεσίες του Δήμου, κάτι που ωστόσο δεν ικανοποίησε τους παριστάμενους κατοίκους, οι οποίοι -σε έντονο ύφος- προειδοποιούσαν ότι η εταιρεία θα επανέλθει αύριο (σ.σ.: Τετάρτη 10 Μαΐου 2017) να εγκαταστήσει την κεραία και «ο Δήμος δεν κάνει τίποτε γι’ αυτό».

Παρέμβαση δημάρχου και «λήξη συναγερμού»
Γιώργος Πατούλης

Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο δήμαρχος (σ.σ.: είχε προσέλθει στην αίθουσα πριν από λίγα λεπτά) και προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες, λέγοντάς τους ότι η διοίκησή του έχει δώσει «πολλά δείγματα ευαισθησίας» στο θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Ο κ. Γιώργος Πατούλης δεν έχασε την ευκαιρία να καταφερθεί, για άλλη μια φορά, κατά της κεντρικής διοίκησης, λέγοντας ότι για θέματα που αφορούν στις τοπικές κοινωνίες δεν αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά «κάποιοι άλλοι, που βρίσκονται κλεισμένοι στα κρυστάλλινα κλουβιά τους».

Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος έδωσε εντολή στον αντιδήμαρχο κ. Ρώτα να εξαντλήσει κάθε μέσο ενδελεχούς πολεοδομικού ελέγχου των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έχουν εγκατασταθεί στον Δήμο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η δημοτική Αρχή θα προβάλλει όπου μπορεί «αναχώματα» και θα δρα ανασταλτικά στην εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, «στα όρια της νομιμότητας».

Στη δε νέα παρέμβαση κατοίκων για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα, που θα πάει η εταιρεία να πάρει έγκριση για την τοποθέτηση της κεραίας στο Ν. Τέρμα, ο κ. Πατούλης είπε, με νόημα, ότι την Τετάρτη δεν θα δοθεί καμία τέτοια έγκριση…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet