Μ. Διακολιού: Αβλεψία ή Επιτομή του Στημένου η ημερίδα για τις κεραίες;
Ποιότητα Ζωής

Μ. Διακολιού: Αβλεψία ή Επιτομή του Στημένου η ημερίδα για τις κεραίες;

Με ανάρτησή της στην προσωπική σελίδα της στο facebook, με τον τίτλο “Αβλεψία ή Επιτομή του Στημένου;”, η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου Μαίρη Διακολιού, αναφέρεται σε “μονομέρεια” αναφορικά με τους προσκεκλημένους να μιλήσουν στην ημερίδα του Δήμου “Τηλεφωνία: Αλήθεις και Ψέματα¨ (Στις 8 Ιουνίου η ημερίδα του Δήμου για την κινητή τηλεφωνία).

Μάλιστα, αφού παραθέτει τους λόγους που, κατά τη γνώμη της, οι ομιλητές της ημερίδας δεν μπορούν να “αυτοακυρωθούν” υποστηρίζοντας θέσεις κατά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, καταλήγει: “Δεν θέλω να κατηγορήσω εκ των προτέρων την ημερίδα ως μία στημένη εκδήλωση για να “βουλώσει τα στόματα όσων διαμαρτύρονται”. 

Ωστόσο, στην αμέσως επόμενη φράση της, με σαφώς υπαινιχτικό ύφος, προσθέτει: “Δεν θα έλεγα ποτέ ότι ο δήμαρχος προσπαθεί να χειριστεί επικοινωνιακά το θέμα, και όχι στην ουσία του, ώστε να είναι αρεστός στους κατοίκους, δείχνοντας ενδιαφέρον με τη διοργάνωση της ημερίδας και παράλληλα να είναι αρεστός και στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (που πολλές φορές είναι χορηγοί διαφόρων πρωτοβουλιών του Δήμου) με την παράλειψη της πρόσκλησης των εκπροσώπων τυχόν αντίθετων απόψεων”.

Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη θέση από πλευράς της παράταξης της μείζονος, Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, για τη συγκεκριμένη ημερίδα, αναμένεται με ενδιαφέρον η παρουσία ή μη μελών της στη συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς και η στάση που θα κρατήσουν απέναντι στα όσα συζητηθούν.

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση της κ. Μ. Διακολιού στο facebook.:

Ανάρτηση Μ. Διακολιού για  ημερίδαΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΓΙΑ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
ΑΒΛΕΨΙΑ ή ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΟΥ ΣΤΗΜΕΝΟΥ;

Μετά από επιτυχημένες, δυναμικές και μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας Μαρουσιωτών από διάφορες γειτονιές της πόλης μας, ο Δήμος Αμαρουσίου διοργανώνει ημερίδα με θέμα “ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ και ΨΕΜΑΤΑ”, υπονοώντας με σαφήνεια ότι λέγονται πολλές υπερβολές σε σχέση με το ζήτημα της επικινδυνότητας της ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Όμως, αν παρατηρήσει κανείς τους ομιλητές, θα διαπιστώσει (τη εξαιρέσει του γιατρού και του ίδιου του δημάρχου, που η παρουσία του είναι θεσμική) μία σαφή μονομέρεια στην εκπροσώπηση των θέσεων:

α) Τζώρτζης Δημήτρης: Γ. Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων – Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Πρόκειται για τον πολιτικό προϊστάμενο της αρχής που αδειοδοτεί τις κεραίες. Με βεβαιότητα θα αυτοακυρωνόταν αν παραδεχόταν ότι αποδέχεται την αδειοδότηση κεραιών που βλάπτουν την υγεία των πολιτών.

β) Παπαουλάκης Νίκος: Αντιπρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Πρόκειται για τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής που αδειοδοτεί τις κεραίες. Με βεβαιότητα επίσης θα αυτοακυρωνόταν αν παραδεχόταν ότι μετέχει στην αδειοδότηση κεραιών που βλάπτουν την υγεία των πολιτών.

γ) Χουσιάδας Χρήστος: Πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας

Πρόκειται για τον Πρόεδρο της Επιτροπής που αδειοδοτεί ή/και ελέγχει από πλευράς ακτινοπροστασίας τα εργαστήρια ιοντιζουσών ακτινοβολιών και τις ραδιενεργές πηγές της χώρας, και την εφαρμογή των Κανονισμών Ακτινοπροστασίας. Με βεβαιότητα επίσης θα αυτοακυρωνόταν αν παραδεχόταν ότι η Επιτροπή που εκπροσωπεί κάνει πλημμελώς τη δουλειά της, μη ελέγχοντας καθόλου, ή ελέγχοντας πλημμελώς κεραίες που (τυχόν) εκπέμπουν επικίνδυνες ακτινοβολίες.

δ) Γεωργίου Ευάγγελος: Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Απόλυτα σεβαστή η ιδιότητά του, αν και ήδη από το 2006 δήλωνε: “Είμαι φτιαγμένος από ραδιενεργά υλικά, πατάω τη γη που είναι ραδιενεργή και αυτή η ποσότητα της ραδιενέργειας που έχω, σε σχέση με αυτή που έρχομαι και βάζω από πάνω υπό τη μορφή τεχνητών πηγών, σαν άνθρωπος, είναι 7 φορές μεγαλύτερη. Παίρνω, λοιπόν, κάποια ρίσκα, μόνο και μόνο γιατί ζω, αναπνέω και κινούμαι σε αυτή τη γη”.

ε) Στεφανόπουλος Γιώργος: Γεν. Δ/ντήςΈνωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας

Πρόκειται για τον εκπρόσωπο των εταιριών που έχουν άμεσο συμφέρον στη διατήρηση των κεραιών. Είναι οφθαλμοφανές ότι ποτέ δεν θα παραδεχόταν ότι οι εταιρίες, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπεί, βλάπτουν συστηματικά την υγεία των πολιτών.

Όπως ανέφερα προηγουμένως, η παρουσία του Δημάρχου (επίσης ομιλητή) στην ημερίδα είναι προφανώς καθαρά θεσμική και πολιτική, που θα δηλώσει την ανησυχία των κατοίκων από την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας και ενδεχομένως κάποια θεσμικά αιτήματα (π.χ. συμμετοχή των δήμων στη διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών). Το συμπέρασμα αυτό το εξάγω από το γεγονός του ότι το επιστημονικό μέρος του γνωστικού αντικειμένου του Δημάρχου (είναι γιατρός) θα αναλάβει να καλύψει ο καθηγητής ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργίου που θα είναι ομιλητής στην εκδήλωση, θεωρώντας βέβαιο, ότι -και δεοντολογικά ακόμα- ο κ. Πατούλης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, δεν θα επιλέξει να “καπελώσει” τον συνάδελφό του.

Με λίγα λόγια, στην εκδήλωση υπάρχει μονομερής εκπροσώπηση, αφού: α) δεν κλήθηκε κανείς εκπρόσωπος των κατοίκων ως ομιλητής, β) δεν κλήθηκε ως ομιλητής κανείς εκπρόσωπος ανεξάρτητου φορέα, ήτοι φορέα που δεν εμπλέκεται θεσμικά στην αδειοδότηση των κεραιών ώστε να έχει προκατάληψη υπέρ τους (οποιαδήποτε θέση υπέρ των κεραιών θα αυτοαναιρούσε τους θεσμούς και τα συμφέροντα που εκπροσωπούν κάποιοι εκ των ομιλητών), γ) δεν κλήθηκε ως ομιλητής κανένας νομικός εξειδικευμένος ή με εμπειρία σε θέματα κεραιών κινητής τηλεφωνίας, δ) δεν κλήθηκε ως ομιλητής κανείς εκπρόσωπος περιβαλλοντικής οργάνωσης, ε) δεν κλήθηκε ως ομιλητής κανείς εκπρόσωπος του ΕΜΠ.

Δεν θέλω να κατηγορήσω εκ των προτέρων την ημερίδα ως μία στημένη εκδήλωση για να “βουλώσει τα στόματα” όσων διαμαρτύρονται. Δεν θα έλεγα ποτέ ότι ο δήμαρχος προσπαθεί να χειριστεί επικοινωνιακά το θέμα, και όχι στην ουσία του, ώστε να είναι αρεστός στους κατοίκους, δείχνοντας ενδιαφέρον με τη διοργάνωση της ημερίδας και παράλληλα να είναι αρεστός και στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (που πολλές φορές είναι χορηγοί διαφόρων πρωτοβουλιών του Δήμου) με την παράλειψη της πρόσκλησης των εκπροσώπων τυχόν αντίθετων απόψεων.

Τι να πω λοιπόν; Ίσως πρόκειται για απλή αβλεψία…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet