Παραμένει… εμπόλεμο το μέτωπο της οδού Φραγκοκλησιάς
Ποιότητα Ζωής

Παραμένει… εμπόλεμο το μέτωπο της οδού Φραγκοκλησιάς

Η πολυσυζητημένη διάνοιξη της οδού Φραγκοκκλησιάς στα όρια του Αμαρουσίου και Χαλανδρίου δεν έχει μόνο αποτελέσει αφορμή για «θερμά» επεισόδια μεταξύ των δημοτικών αρχών Αμαρουσίου και Χαλανδρίου, αλλά έχει προσθέσει έναν ακόμη λόγο για να «ξεσπαθώνει» ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης κατά του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργου Καραμέρου. Κάτι που επαναλήφθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015.

Η αρχή έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Αμαρουσίου και την αναφορά στην κυκλοφοριακή μελέτη στη συγκεκριμένη περιοχή, για να γενικευτεί μετά από την τοποθέτηση εκπροσώπου τοπικού συλλόγου, που συνδύαζε την όλη εξέλιξη της υπόθεσης με την προστασία της Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου.

Ο κ. Γ. Πατούλης, «πατώντας» πάνω στα σχόλια που ακούστηκαν, έκανε μία σύντομη αναδρομή στο όλο ζήτημα, ανεφέρθη στην απόφαση του ΣτΕ που επέτρεπε τη διάνοιξη του δρόμου και κατέληξε στη μη συνεννόηση με τον όμορο Δήμο Χαλανδρίου.

Όπως τόνισε, ο Δήμος Αμαρουσίου είχε επιλέξει τον δρόμο της συνεργασίας με το Χαλάνδρι, προκειμένου να εξετάσουν από κοινού το πρόβλημα και να καταρτίσουν μία «ώριμη» κυκλοφοριακή μελέτη, πριν προχωρήσει η διάνοιξη της οδού Φραγκοκλησιάς. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, ο όμορος ασκούσε «πρωτόγνωρη» πίεση για τη διάνοιξη και όταν «ανέλαβε η νέα διοίκηση στο Χαλάνδρι, με τις πλάτες κάποιου αντιπεριφερειάρχη και τσαμπουκαλίκια» προχώρησε μονομερώς στην απόσυρση των εμποδίων και τη διάνοιξη της οδού που ανήκει στα όρια του όμορου Δήμου.

«Τι έπρεπε να κάνουμε εμείς; Να στήσουμε οδομαχίες;», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι η δημοτική αρχή του προσπάθησε να αποτρέψει τη διάνοιξη της οδού, αφού κάτι τέτοιο δεν ήταν υποχρεωτικό στην πρώτη φάση, προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των δύο πλευρών -μάλιστα, αναφέρθηκε ότι ο ίδιος αντάλλαξε και «γαλλικά» με αντιδήμαρχο του γειτονικού Δήμου (σ.σ. εννοώντας τον αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας Κωνσταντίνο Γερολυμάτο)– κάτι που ωστόσο δεν κατέστη εφικτό.

Μετά τα παραπάνω, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, το Μαρούσι έπρεπε να προστατεύσει τους κατοίκους και τα συμφέροντά τους και γι΄ αυτό η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει -στο πλαίσιο του νόμου- στην εκπόνηση μελέτης, μέσω της οποίας θα αναζητηθούν εναλλακτικές κυκλοφοριακές ροές, για να ανακουφιστεί το πρόβλημα στην περιοχή. Πάντως, ο κ. Γ. Πατούλης έβαλε και μία άλλη παράμετρο στο όλο ζήτημα, λέγοντας ότι υπάρχουν φορείς και κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούσαν τη διάνοιξη της Φραγκοκλησιάς, καθώς με το προηγούμενο κυκλοφοριακό καθεστώς υποχρεώνονταν να κάνουν κύκλους για να πάνε στα σπίτια τους.

Το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση της οδού Φραγκοκλησιάς δεν είναι βέβαιο. Το σίγουρο είναι ότι, όσο η επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων δεν αποτελεί αντικείμενο συνολικότερων ρυθμίσεων, και γενικότερων διαβουλεύσεων, θα εξακολουθεί να προκαλεί γκρίνιες κι εντάσεις μεταξύ Δήμων, αλλά και κατοίκων.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet