Στην παρουσίαση του Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων η Ρ. Χαλιώτη
Ποιότητα Ζωής

Στην παρουσίαση του Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων η Ρ. Χαλιώτη

Σε ημερίδα που διεξήχθη στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την παρουσίαση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, με στόχο του την παρακολούθηση των επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας μέσω 500 σταθερών σταθμών ανά την επικράτεια και 13 κινητών σταθμών, παρέστη εκπρόσωπος του Δήμου Αμαρουσίου.

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων που τέθηκε σε λειτουργία στη χώρα μας τον τρέχοντα μήνα, μετρά τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες από κάθε είδους κεραίες και ενημερώνει άμεσα (on line) τόσο τους αρμόδιους φορείς, όσο και τους απλούς πολίτες.

Η διαδικτυακή πύλη του Παρατηρητηρίου η οποία παρουσιάσθηκε στη σχετική ημερίδα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://paratiritirioemf.eeae.gr και ο καθένας ελεύθερα μπορεί να βλέπει τις μετρήσεις.

Εκ μέρους του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, προέδρου της ΚΕΔΕ στην ημερίδα παρέστη η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρένα Χαλιώτη, η οποία συνεχάρη τους αρμόδιους φορείς για την επίτευξη και τη λειτουργία του σημαντικού αυτού έργου, το οποίο διασφαλίζει πλέον μεγαλύτερη διαφάνεια στα θέματα των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών και καλλιεργεί μία καλύτερη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Επίσης σε συνομιλία που είχε με τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δημήτριο Τζώρτζη και τον πρόεδρο ΕΕΑΕ δρ. Χρήστο Χουσιάδα κατέθεσε τις απόψεις της διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου σχετικά με τη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Στην τοποθέτησή του ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υπογράμμισε τη μεγάλη ευαισθητοποίηση των Ελλήνων σε θέματα επιρροής των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στον άνθρωπο, όπως έχει καταγραφεί από έρευνες του ευρωβαρόμετρου, όπου η χώρα μας φαίνεται να κατέχει τη 1η θέση, μαζί με την Ιταλία, τονίζοντας παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αμαρουσίου, ότι «το υπουργείο αγκαλιάζει το Παρατηρητήριο, καθώς θεωρεί την προστασία των πολιτών μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις της εποχής μας».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) επεσήμανε ότι αντίθετα με ότι πιστεύει η κοινή γνώμη σύμφωνα με τους ειδικούς οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες βρίσκονται χαμηλά, στη βάση της πυραμίδας κινδύνων.

Σημειώνεται ότι εκτός από ενημέρωση για το κατά τόπους επίπεδο των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών, θα είναι δυνατό κάθε πολίτης ή συλλογικός φορέας να υποβάλει αίτημα για τη διενέργεια μετρήσεων, καθώς επίσης να υποβάλει ενστάσεις ή καταγγελίες.

Το έργο σχεδιάστηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής  Ενέργειας και τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Space Hellas.

Όπως τονίσθηκε στην ημερίδα, λίγες χώρες έχουν ανάλογη εθνική υποδομή και γι΄ αυτό το έργο έχει προξενήσει ήδη το ενδιαφέρον ξένων χωρών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet