Το Μαρούσι του αύριο διχάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του σήμερα
Ποιότητα Ζωής

Το Μαρούσι του αύριο διχάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του σήμερα

Η έγκριση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για τον Δήμο Αμαρουσίου την περίοδο 2015-2019 απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στη συνεδρίαση της Τρίτης 14 Ιουλίου 2015.

Μέσα στο βαρύ κλίμα που, ούτως ή άλλως, διαμορφώνουν οι γενικότερες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες στη χώρα, η διοίκηση έφερε ένα σχέδιο (το οποίο αυτή τη φορά κατήρτισαν οι Υπηρεσίες του Δήμου), το οποίο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τις επόμενες 20 μέρες, πριν αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή του.

Από πλευράς του βασικού εισηγητή, του δημάρχου Γιώργου Πατούλη, τονίστηκαν οι επιμέρους στόχοι και επιδιώξεις του Σχεδίου, αλλά και τα προσκόμματα που έχει να αντιμετωπίσει κυρίως από μέρους της κεντρικής εξουσίας, ενώ η μειοψηφία εστίασε, με διαφοροποιήσεις, στην «αποσπασματικότητα» του συγκεκριμένου σχεδιασμού, στην «έλλειψη κοινωνικού προσανατολισμού» και στην «περαιτέρω υποβάθμιση της πόλης».

Γιώργος Πατούλης: Ελάτε να συμβάλλουμε για μια καλύτερη πόλη
Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης

Ο δήμαρχος, αφού εξέθεσε τους βασικούς άξονες του Σχεδίου, επεσήμανε ότι αυτό έρχεται να «υπηρετήσει τις σημερινές συνθήκες της πόλης», ενώ απηύθυνε ενωτικό κάλεσμα σε όλες τις παρατάξεις να «συνεισφέρουν με ουσιαστικές προτάσεις» στην τελική διαμόρφωσή του.

Ο κ. Γ. Πατούλης επιτέθηκε, για άλλη μια φορά, κατά της κεντρικής εξουσίας, επαναλαμβάνοντας ότι εμποδίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να νομοθετήσει για θέματα που την αφορούν άμεσα.

Λευτέρης Μαγιάκης: Παρατείνετε τη διαβούλευση έως τον Σεπτέμβριο
Λευτέρης Μαγιάκης
Λευτέρης Μαγιάκης

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. (Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι) τόνισε ότι το παρουσιαζόμενο πρόγραμμα είναι συνέχεια του προηγουμένου, προσθέτοντας ωστόσο ότι απουσιάζει η αξιολόγηση του περασμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού, ώστε να καταγραφεί το ποσοστό υλοποίησής του.

Ο κ. Λευτέρης Μαγιάκης εστίασε κυρίως στην αναφορά στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που αναφέρονται στο Σχέδιο, διατύπωσε την άρνηση της παράταξής του στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και την εμπλοκή των ΚΟΙΝΣΕΠ, παρατήρησε ότι απουσιάζουν οι αναφορές στη Δημοτική Συγκοινωνία, θεώρησε ως ελλιπείς τις προβλέψεις στο θέμα των απορριμμάτων, ενώ κατηγόρησε τη διοίκηση ότι στηρίζει την επέκταση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ο ίδιος θεώρησε ως μικρή τη συμμετοχή των πολιτών στη συγκρότηση του Σχεδίου και ζήτησε την παράταση της διαβούλευσης έως τον Σεπτέμβριο, για να υπάρξει περισσότερος χρόνος σε συλλόγους, φορείς κι ενεργούς πολίτες να διατυπώσουν τις απόψεις τους.

Κώστας Βλάχος: Αφήστε τις ενέργειες αυτοπροβολής σας
Κώστας Βλάχος
Κώστας Βλάχος

Ο επικεφαλής της παράταξης Μαρούσι η Πόλη μας έκανε λόγο για ένα Σχέδιο πανομοιότυπο με τα δύο προηγούμενα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «copy paste», προσθέτοντας ότι εκείνο που κάνει η διοίκηση είναι να μεταφέρει στόχους από το 2007 στο 2015, «αποδεικνύοντας την αναποτελεσματικότητά της».

Στη συνέχεια ο κ. Κώστας Βλάχος κατηγόρησε τη διοίκηση ότι δεν έχει «συναίσθηση του τι γίνεται στην κοινωνία γύρω της», παρατηρώντας ότι στον Στρατηγικό Σχεδιασμό σχεδόν απουσιάζουν αναφορές στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών. Κάλεσε δε τη δημοτική αρχή να ενισχύσει τις αντίστοιχες υπηρεσίες, προκειμένου να αντιμετωπίσει το νέο ανθρωπιστικό κύμα που θα έλθει σε λίγο, αποφεύγοντας ενέργειες που «μόνο στόχο έχουν την προβολή και τη δημοσιότητα υπέρ της διοίκησης».

Θανάσης Φωτόπουλος: Σε ποιους ξεπουλάτε την περιουσία του Δήμου;
Θανάσης Φωτόπουλος
Θανάσης Φωτόπουλος

Σε πολιτικό επίπεδο κινήθηκε η κριτική του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος έκανε λόγο για «επικαιροποίηση προς το χειρότερο των προηγούμενων Σχεδίων, που ωστόσο έμειναν στα χαρτιά», τονίζοντας ότι η διοίκηση «τα εμπλούτισε με νέα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία προσπαθεί να ωραιοποιήσει».

Ο κ. Θανάσης Φωτόπουλος, αφού επεσήμανε ότι το νέο Στρατηγικό Σχέδιο έρχεται να «υπηρετήσει το 3ο Μνημόνιο», αλλά και τις ανάγκες του νέου ρυθμιστικού σχεδίου για την Αττική, κατηγόρησε τη διοίκηση ότι ενισχύει τον οικιστικό ιστό με «θηριώδεις κατασκευές», ενώ ανοίγει τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία με τον κατασκευαστικό κλάδο. Αναφερόμενος, μάλιστα, στις ΣΔΙΤ κάλεσε τη διοίκηση να απαντήσει στο ερώτημα «σε ποιους θέλετε να ξεπουλήσετε την περιουσία του Δήμου Αμαρουσίου;».

Τάσος Σπυρόπουλος: Είστε πρωτοπόροι στις μνημονιακές πολιτικές
Τάσος Σπυρόπουλος
Τάσος Σπυρόπουλος

Ο επικεφαλής των Εκτός των Τειχών ξεκίνησε την τοποθέτησή του ασκώντας κριτική «στα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης», αλλά και των «σκληρών μνημονίων», που πλέον «αποτυπώνονται και στην τοπική διοίκηση».

Όπως τόνισε ο κ. Τάσος Σπυρόπουλος οδηγούμαστε πλέον σε «δήμους-επιχειρήσεις», κατηγορώντας ταυτόχρονα τη διοίκηση ότι είναι «πρωτοπόρος στην εφαρμογή των συγκεκριμένων πολιτικών», την ίδια στιγμή που «δήθεν τις καταγγέλλει στα λόγια».

Ο ίδιος ζήτησε από τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει για λογαριασμό των δημοτών αυτά που πραγματικά τους ανήκουν κι όχι «τα ξεροκόμματα» που τους παραχωρούνται.

Γ. Πατούλης: Κάποιοι δεν βάζουν μυαλό

Στη δευτερολογία του κι ενώ είχε προηγηθεί η σκληρή αντιπαράθεση με τη δημοτική σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Μαίρη Διακολιού (Κόντρες… θερινής νυκτός μεταξύ Γιώργου Πατούλη και Μαίρης Διακολιού – VIDEO), ο δήμαρχος ανέφερε ότι «κάποιοι δεν βάζουν μυαλό», κατηγορώντας εκπροσώπους της μειοψηφίας ότι εξακολουθούν να «υποκύπτουν στον λαϊκισμό».

Ανέφερε ότι το υπό συζήτηση Σχέδιο είναι «πρόπλασμα» που θα λάβει την τελική μορφή του μετά τη διαβούλευση και δήλωσε για άλλη μια φορά ανοιχτός σε «ουσιαστικές προτάσεις».

Ο δήμαρχος δικαιολόγησε τις «επαναλήψεις» που ανέφεραν κάποιοι σύμβουλοι ως σταθερότητα της διοίκησης σε ενέργειες που χρειάζεται η πόλη, αλλά στάθηκε αδύνατον να υλοποιηθούν τα προηγούμενα χρόνια λόγω των συνθηκών, αιτιολογώντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Γ. Πατούλης κατήγγειλε ως «ψεύτες» όσους υποστηρίζουν ότι μπορούν να απομακρύνουν από την πόλη τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι το Μαρούσι είναι πλέον μητροπολιτικό κέντρο και δεν μπορεί να ξαναγίνει «το χωριό που ονειρεύονται κάποιοι».

Τέλος, κάλεσε, για άλλη μια φορά, όλες τις παρατάξεις να συνεισφέρουν με τις προτάσεις τους, αφήνοντας τις μικροπολιτικές έξω από το Συμβούλιο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet