Οι πολεοδομικές εξελίξεις τρέχουν… ερήμην του Δήμου Αμαρουσίου
Ποιότητα Ζωής

Οι πολεοδομικές εξελίξεις τρέχουν… ερήμην του Δήμου Αμαρουσίου

«Προπονητικού» χαρακτήρα ήταν η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου (Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016) με την οποία ξεκίνησε η νέα δημοτική περίοδος. Ωστόσο, οι τρέχοντες πολεοδομικές εξελίξεις που αφορούν στον Δήμο μόνο «διαδικαστικού χαρακτήρα» δεν είναι.

Όπως ήδη έχει ενημερώσει το «Ε» (Οι 24 μέρες που μπορούν ν’ αλλάξουν το πρώην Ολυμπιακό Χωριό Τύπου) σε εξέλιξη βρίσκεται ιδιαίτερα σημαντική διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) αναφορικά με τον πρώην Ολυμπιακό Χωριό Τύπου και με επίκεντρο τη λειτουργία του εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου «The Mall Athens», η οποία μάλιστα εκπνέει στις 29 Σεπτεμβρίου 2016.

Την ίδια στιγμή, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συζητείται την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016 η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) και νυν εμπορικού κέντρου «Golden Hall» (Γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ για το Golden Hall στο Πε.Συ. Αττικής στις 8/9).

Το πρώτο θέμα έθιξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της μείζονος μειοψηφίας (Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι), Λευτέρης Μαγιάκης, ενώ αναφορά στο δεύτερο έκανε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Θανάσης Φωτόπουλος.

Λευτέρης Μαγιάκης: Αλλοιώνεται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο
Λευτέρης Μαγιάκης
Λευτέρης Μαγιάκης

Ο κ. Λ. Μαγιάκης σημείωσε ότι η ΣΜΠΕ κατατέθηκε «για τη θεραπεία της αυθαιρεσίας της κατασκευής του “Mall” μετά την 376/2014 απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την οικοδομική άδεια που εκδόθηκε κατά το άρθρο 6 του Ν. 3207/03» και ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την υπαγωγή του εμπορικού κέντρου στον αναπτυξιακό νόμο 3894/2010 περί στρατηγικών επενδύσεων.

Ο επικεφαλής της παράταξης δήλωσε ότι «η μεθοδολογία της εξέτασης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μόνο στη συγκεκριμένη χωρική ενότητα και όχι στο σύνολο του Δήμου ή τουλάχιστον στις όμορες περιοχές Ψαλιδίου, Αγ. Θωμά κι Εργατικών Κατοικιών, αλλοιώνει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και την τήρηση των προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη και ως εκ τούτου μας βρίσκει εντελώς αντίθετους».

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τη δημοτική Αρχή και προσωπικώς τον δήμαρχο:

  • Να ενημερώσει τους κατοίκους και τους συλλογικούς φορείς τους να συμμετέχουν ενεργά στη διαβούλευση.
  • Να καθορίσει έγκαιρα και πριν τη λήξη της διαβούλευσης, στις 29-9-2016, ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με το θέμα αυτό.
  • Να δώσει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα σε πανελλαδικό επίπεδο.
  • Να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε η πόλη να αποζημιωθεί «για την τεράστια περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ζημιά που έχει υποστεί από τη λειτουργία εδώ και μια δεκαετία του μεγαλύτερου αυθαίρετου εμπορικού κέντρου της Ευρώπης».
Θανάσης Φωτόπουλος: Να αποτρέψετε τη νέα επιβάρυνση της περιοχής
Θανάσης Φωτόπουλος
Θανάσης Φωτόπουλος

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, αναφερόμενος στη συζήτηση που επίκειται στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κάλεσε τον Δήμο να εκπροσωπηθεί δυναμικά και να προσπαθήσει, με κάθε τρόπο, να αποτρέψει τη νέα επιβάρυνση που -όπως υποστήριξε- θα επιφέρουν στην περιοχή οι νέοι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί για επέκταση του ακινήτου (Το «Golden Hall» ανέβασε τον… υδράργυρο στο Μαρούσι).

Ο κ. Θ. Φωτόπουλος, μάλιστα, δεν παρέλειψε να  «ρίξει μπηχτή» και προς την παράταξη του κ. Λ. Μαγιάκη, από την οποία ζήτησε να παρέμβει στη «φιλική της παράταξη που είναι πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο», προκειμένου να αποτραπεί η έγκριση της γνωμοδότησης επί της ΜΠΕ για το «Golden Hall».

Γιώργος Πατούλης: Διαβουλεύονται χωρίς να μας λαμβάνουν υπόψη
Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου απουσίαζε κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των παραπάνω επικεφαλής, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ωστόσο, όταν βρέθηκε στην αίθουσα του Συμβουλίου, αφού προχώρησε σε γενικότερη ενημέρωση για τις τρέχουσες αυτοδιοικητικές εξελίξεις, αναφέρθηκε και στην υπόθεση της διαβούλευσης για τη ΣΜΠΕ στο πρώην Ολυμπιακό Χωριό Τύπου.

Ο κ. Γ. Πατούλης κατήγγειλε, για άλλη μια φορά, την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής ότι αποφασίζουν για θέματα που αφορούν στον Δήμο Αμαρουσίου χωρίς να τον ενημερώνουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έπρεπε να μας καλέσουν και να μας ενημερώσουν για τη ΣΜΠΕ; Είμαστε ο Δήμος. Χωρίς να μας ρωτήσουν βάζουν ένα τόσο σημαντικό θέμα σε διαβούλευση».

Ο κ. Γ. Πατούλης ζήτησε από όλες τις παρατάξεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη διοίκηση προκειμένου όλοι μαζί να «πολεμήσουν ό,τι κακό απεργάζονται διάφοροι για την πόλη», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα κόμματα και οι υπουργοί φεύγουν, το Μαρούσι όμως μένει και υπομένει τις συνέπειες των επιλογών τους».

Δεύτερος γύρος στις… καθυστερήσεις

Η τοποθέτηση του δημάρχου, που σηματοδότησε και το τέλος της συνεδρίασης του Σώματος, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Λ. Μαγιάκη, ο οποίος ζήτησε τον λόγο, ενώ ήδη οι δημοτικοί σύμβουλοι και ο δήμαρχος αποχωρούσαν.

Ο πρόεδρος του Σώματος, Νώντας Γαρδέλης, προσπάθησε να του εξηγήσει ότι το Συμβούλιο είχε ολοκληρωθεί, αλλά ο επικεφαλής της μείζονος επέμεινε να κάνει ένα σχόλιο, όπως και τελικώς έγινε. Ο κ. Λ. Μαγιάκης απέρριψε την εκδοχή του δημάρχου ότι ο Δήμος δεν είχε ενημερωθεί για τη διαβούλευση, επικαλούμενος έγγραφο που είχε στα χέρια του και αποδείκνυε ότι οι Υπηρεσίες είχαν λάβει τη σχετική πληροφόρηση. «Μπορεί να μην ενημερώθηκε ο δήμαρχος, αλλά οι Υπηρεσίες το γνώριζαν», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο δήμαρχος, ο οποίος ήδη κατευθυνόταν προς την έξοδο της αίθουσας συνεδριάσεων, κοντοστάθηκε, πήρε το μικρόφωνο ενός συμβούλου και απάντησε στον κ. Λ. Μαγιάκη ότι θα περίμενε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τους ΧΕΥ (Χώροι Εγκατάστασης Υποστήριξης) να τον είχε επίσημα ενημερώσει για τη διαβούλευση που επίκειται…

Τελικώς, το θέμα έληξε εκεί, με το ερώτημα της δημοτικής συμβούλου της μείζονος, Κατερίνας Ψάλτη («το θέμα είναι τώρα τι γίνεται;») να μένει μετέωρο, αλλά να εκφράζει στην παρούσα φάση και το ζητούμενο, αφού και τα δύο θέματα (ΣΜΠΕ για πρώην Ολυμπιακό Χωριό Τύπου και επέκταση του «Golden Hall») θα «σημαδέψουν» περιβαλλοντικά το Μαρούσι για τα επόμενα χρόνια…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet