Πάρκινγκ Ευτέρπης: «Επιλογή συνέπειας κι ευθύνης»
Ποιότητα Ζωής

Πάρκινγκ Ευτέρπης: «Επιλογή συνέπειας κι ευθύνης»

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Μαίρης Διακολιού, η δημοτική Αρχή του δημάρχου Γιώργου Πατούλη αναλύει για ποιους λόγους δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί όσων «λίγων» αντιτάσσονται στην κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία Ευτέρπης, στο κέντρο της πόλης.

Στη σχετική ανακοίνωση, η σύμβουλος κατηγορείται για «σκόπιμα ψεύδη» και «φθηνό λαϊκισμό», ενώ αιχμές αφήνονται και για τους χειρισμούς της Περιφέρειας Αττικής στο όλο θέμα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δήμου Αμαρουσίου:

Η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία Ευτέρπης, στο κέντρο του Αμαρουσίου, αποτελούσε βασική προεκλογική δέσμευση της διοίκησης Πατούλη, στις εκλογές του 2014. Η δέσμευση αυτή τώρα γίνεται πράξη, γεγονός που αναδεικνύει τη συνέπεια λόγων και πράξεων της σημερινής δημοτικής Αρχής.

Ποιοι αμφισβητούν το έργο και τη χρησιμότητά του

Ασφαλώς στο έργο αυτό υπάρχουν και κάποιοι, όχι πολλοί, που διαφωνούν. Συμπτωματικά, είναι τα ίδια πρόσωπα που διαφωνούν όλα αυτά τα χρόνια με κάθε έργο που προωθούσε η διοίκηση Πατούλη. Είναι τα ίδια πρόσωπα που διαφωνούσαν με την τοποθέτηση των δύο πεζογεφυρών στην Κηφισίας, με τη Βιοκλιματική Ανάπλαση του Κέντρου, με τις αναπλάσεις των πλατειών του Κέντρου (πλατείες Ηρώων και Κασταλίας) κ.λπ. Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η κα Διακολιού, η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Τζανίκου που στήριξε πολιτικά την πιο σπάταλη και καταστροφική παρέμβαση που έγινε ποτέ στο κέντρο του Αμαρουσίου, τους γνωστούς σε όλους μας κυβόλιθους. Η κα Διακολιού προφανώς πιστεύει ότι ο χρόνος λειτουργεί ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για αυτήν και τις πολιτικές της επιλογές και αφού παραβλέπει τις δικές της ευθύνες, αμφισβητεί τη χρησιμότητα και θέτει ερωτήματα για ένα έργο χρήσιμο για την πόλη και ιδιαίτερα την τοπική της αγορά.

Διαστρεβλώνει συνειδητά την αλήθεια

Η κα Διακολιού συνειδητά διαστρεβλώνει τα πραγματικά δεδομένα που αφορούν στα χαρακτηριστικά του έργου αφού:

  1. Ισχυρίζεται ψευδώς ότι «η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία Ευτέρπης είναι έργο αντίθετο προς κάθε ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος στάθμευσης, αφού τοποθετείται στην καρδιά της πόλης» . Η αλήθεια είναι ότι καμία προηγμένη εμπορική αγορά του κόσμου δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς επαρκείς χώρους στάθμευσης. Αυτό είναι σήμερα το συγκριτικό πλεονέκτημα των μεγάλων εμπορικών κέντρων σε σχέση με την τοπική μας αγορά.
  2. Ισχυρίζεται ψευδώς ότι «οι επιστημονικές απόψεις των τελευταίων ετών συμφωνούν ότι το κέντρο της πόλης δεν μπορεί να υποτάσσεται στους οδηγούς του». Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν σήμερα πουθενά εμπορικές αγορές που να μην λαμβάνουν υπόψη τους την ανάγκη να διευκολύνεται η στάση ή η στάθμευση των οχημάτων, προκειμένου να μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν με σχετική άνεση τις αγορές τους.
  3. Ισχυρίζεται ψευδώς ότι η κατασκευή πάρκινγκ στο κέντρο, θα απονεκρώσει την αγορά της πόλης. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σήμερα πουθενά ζωντανή εμπορική αγορά, αν δεν υπάρχουν σε αυτήν επαρκείς χώροι στάθμευσης.
  4. Μιλά για την ανάγκη δημιουργίας πάρκινγκ σε περιφερειακή θέση κι όχι στο κέντρο της πόλης. Την καλούμε να μας υποδείξει τους χώρους αυτούς, περιφερειακά του κέντρου,  που να είναι ιδιοκτησίας του Δήμου και να μπορούν να γίνουν χώροι στάθμευσης. Δεν θέλουμε ευχολόγια, αλλά ρεαλιστικές κι εφαρμόσιμες προτάσεις.
  5. Προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση σε εμπορικό κόσμο κι ιδιοκτήτες,  μιλώντας ψευδώς  για απαξίωση της εμπορικής αγοράς και της αξίας των ακινήτων, λόγω της διάρκειας κατασκευής του έργου. Η αλήθεια όμως είναι ότι σε καμία αγορά του κόσμου η δημιουργία χώρων στάθμευσης δεν οδήγησε σε απαξίωση της, αντίθετα αυξησε τις αξίες των ακινήτων κι ενίσχυσε την εμπορική κίνηση μακροπρόθεσμα.
  6. Γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου θα υπάρξει ταλαιπωρία για τους κατοίκους του κέντρου και τους επισκέπτες της τοπικής αγοράς. Αυτό συμβαίνει πάντοτε όταν εκτελούνται σε μια περιοχή μεγάλα έργα. Σε κάθε όμως περίπτωση η ταλαιπωρία είναι προσωρινή, σε αντίθεση με το όφελος που είναι μόνιμο.
  7. Ισχυρίζεται ψευδώς ότι η κατασκευή πάρκινγκ θα επηρεάσει τη θέση του σταθμού Μετρό που θα κατασκευαστεί στο Κέντρο του Αμαρουσίου , όταν υλοποιηθεί η επέκταση της Γραμμής 4. Αυτό το ενδεχόμενο έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά από τη διοίκηση της «Αττικό Μετρό». Παράλληλα, η επίκληση της υπογειοποίησης των γραμμών μάλλον σε όνειρο θερινής νυκτός παραπέμπει, παρά σε ρεαλιστικό έργο.
  8. Προσφεύγει στο φθηνό λαϊκισμό όταν θέτει ερωτήματα περί δήθεν αποζημίωσης των εμπόρων και ιδιοκτητών από τυχόν  ζημιές που θα υποστούν την περίοδο κατασκευής του έργου, όταν γνωρίζει ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στον Νόμο. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για έργο που έχει χαρακτηρισθεί δημοσίου συμφέροντος.
  9. Αντί να ζητά διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση ότι το έργο θα ολοκληρωθεί απρόσκοπτα κι έγκαιρα, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, ας μας διαβεβαιώσει ή ίδια ότι δεν πρόκειται κανένας από την αντιπολίτευση να θέσει με προσφυγές και κάθε άλλα ένδικα μέσα σε κίνδυνο την έγκαιρη εκτέλεση του έργου. Γιατι αυτό έκαναν σε άλλα έργα.

Τέλος, όσον αφορά τις άδειες του έργου, αυτές έχουν εκδοθεί. Οι καταγγελίες της Περιφέρειας, διά των αρμόδιων υπηρεσιών της, αποδείχθηκαν αστήρικτες κι αβάσιμες, ενώ παράλληλα ανέδειξαν την άγνοια, την ανεπάρκεια και την προχειρότητα με την οποία το πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας διαχειρίζεται τόσο σημαντικά ζητήματα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet