Οι πλημμύρες στο Μαρούσι και οι… λεκέδες στους γρανίτες
Ποιότητα Ζωής

Οι πλημμύρες στο Μαρούσι και οι… λεκέδες στους γρανίτες

Η πολυσυζητημένη βιοκλιματική ανάπλαση στο εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου βρέθηκε, για άλλη μια φορά, στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014. Ο λόγος ήταν το 5ο θέμα της ημερήσιας διάταξης σχετικά με την έγκριση διενέργειας ανοιχτού διαγωνισμού για τις εργασίες προστασίας των επιστρώσεων των πεζοδρόμων στην περιοχή του κέντρου του Αμαρουσίου.

Όπως προέκυψε από τα ερωτήματα των συμβούλων οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις αφορούν στο έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης, το οποίο ωστόσο δεν έχει παραδοθεί στον Δήμο (σ.σ. υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής). Και ήταν φυσικό επόμενο οι σύμβουλοι της μειοψηφίας να «αδράξουν» την ευκαιρία και να καταδικάσουν για άλλη μια φορά το «φαραωνικό έργο», όπως το έχουν αποκαλέσει κατά καιρούς. Πολλώ μάλλον που είχε προηγηθεί η «κόντρα», για το ποιος έχει την ευθύνη για τις «μεγάλες ελλείψεις» στα έργα ομβρίων, που οδηγούν σε διαδοχικές πλημμύρες περιοχές του Αμαρουσίου.

Λέκιασαν οι γρανίτες

Όπως ενημέρωσαν το Σώμα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών & Έργων Δημήτρης Σμυρνής και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Περιβάλλοντος Βασίλης Κόκκαλης, οι εργασίες που προτείνονται -οι οποίες και θα στοιχίσουν 120.000 ευρώ- είναι για να αδιαβροχοποιηθούν οι γρανίτες που έχουν τοποθετηθεί, καθώς διαπιστώθηκε ότι εμφανίζουν λεκιάσματα εξαιτίας λαδιών ή άλλων υλικών που πέφτουν πάνω τους. Η δε διενέργεια διαγωνισμού οφείλεται στο γεγονός ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία να προβούν στις απαιτούμενες επεμβάσεις εξωραϊσμού.

Κατερίνα Ψάλτη: «Δεν μπορείτε να επέμβετε στο έργο»

Από πλευράς μείζονος μειοψηφίας τον λόγο έλαβε η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Ψάλτη, η οποία εξαρχής έθεσε… διαδικαστικό πρόβλημα στην πρόθεση της διοίκησης, τονίζοντας ότι η επέμβαση που επιχειρείται είναι εξωραϊσμού και όχι συντήρησης, άρα αφορά στην Περιφέρεια. Επίσης, επεσήμανε ότι το έργο δεν έχει ακόμη παραδοθεί στον Δήμο με οριστικό πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής, οπότε ο δεύτερος δεν μπορεί να εγκαταστήσει νέα εργολαβία σε αυτό. Μάλιστα, είπε ότι η σχετική διαδικασία παράδοσης-παραλαβής μπορεί να… πάρει έως και δύο χρόνια.

Επί της ουσίας, η κ. Κ. Ψάλτη υποστήριξε ότι εάν πραγματοποιηθεί αδιαβροχοποίηση των γρανιτών, οπότε θα απωλεσθεί η ικανότητά τους να απορροφούν τα ύδατα, το όλο έργο χάνει τον βιοκλιματικό χαρακτήρα του, κάτι που αντίκεινται στον αρχικό σχεδιασμό του.

Τέλος, μεταφέροντας προσωπική εμπειρία της, είπε ότι εάν προχωρήσει η αδιαβροχοποίηση, μετά από λίγο καιρό οι γρανίτες θα καταστραφούν εξαιτία των νερών που θα συγκεντρώνονται πάνω τους.

Κωνσταντίνος Βλάχος: «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεαι η προχειρότητα της διοίκησης»

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ξεκίνησε την τοποθέτησή του δηλώνοντας «άναυδος» με την ενημέρωση των αντιδημάρχων και συνέχισε κατηγορώντας τη διοίκηση για «προχειρότητα» στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα προβλήματα της πόλης. Όπως είπε χαρακτηριστικά «θα περίμενε κανείς, για ένα έργο-πρότυπο, όπως μας λέγατε, να είχατε προβλέψει αυτά τα προβλήματα».

Συνεχίζοντας ο κ. Κωνσταντίνος Βλάχος χαρακτήρισε ως «παράλογη» τη δαπάνη των 120.000 ευρώ «για να πάρουμε αλοιφές για τους γρανίτες», την ώρα που έχουμε τόσα προβλήματα στην πόλη.

Θανάσης Φωτόπουλος: «Δώστε αυτά τα χρήματα για άλλες ελλείψεις στην πόλη»

Για «δαπανηρότατο έργο» έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, αναφερόμενος στη βιοκλιματική ανάπλαση, επαναλαμβάνοντας ότι τα χρήματα που ξοδεύτηκαν θα μπορούσαν να είχαν καλύψει μεγαλύτερες ανάγκες της πόλης.

Όσο για το ποσό των 120.000 ευρώ, το οποίο η διοίκηση προτίθεται να δαπανήσει για τον εξωραϊσμό των γρανιτών, πρότεινε να διατεθεί για παρεμβάσεις σε περιοχές του Αμαρουσίου που δεν έχουν τύχει βιοκλιματικών αναπλάσεων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θανάσης Φωτόπουλος υπάρχουν στο κέντρο της πόλης δρόμοι στους οποίους οι πλάκες έχουν ξηλωθεί, με «αποτέλεσμα να σκοτώνεται ο κόσμος καθημερινά».

«Το έργο πρέπει να γίνει άμεσα»

Ο κ. Β. Κόκκαλης, απαντώντας στις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων προσπάθησε να αιτιολογήσει τη σημασία του έργου εξωραϊσμού των γρανιτών και τον λόγο του επείγοντος χαρακτήρα του.

Όπως εξήγησε, επειδή οι γρανίτες είναι μη ομαλοί απορροφούν εύκολα ό,τι πέσει πάνω τους, με αποτέλεσμα σε λίγο χρονικό διάστημα να παρουσιάσουν πολύ άσχημη εικόνα. Επίσης, τόνισε ότι η εργασία που θα πραγματοποιηθεί θα είναι άπαξ (σ.σ. είχε προηγηθεί σχετικό ερώτημα του δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Βραχνού, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η αδιαβροχοποίηση πρέπει να συντηρείται κατά διαστήματα κι αν ισχύει αυτό, τότε η προτεινόμενη δαπάνη είναι υπέρογκη).

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Περιβάλλοντος επέμεινε ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει άμεσα, καθώς όσο περισσότερο καιρό παραμένουν χωρίς αδιαβροχοποίηση οι γρανίτες, τόσο περισσότερο θα λερώνονται και θα απαιτηθεί περισσότερη εργασία για τον καθαρισμό τους. Ωστόσο, δεν απάντησε στις αιτιάσεις της κ. Κ. Ψάλτη τόσο για τη μη δυνατότητα του Δήμου να πραγματοποιήσει τις σχετικές εργασίες, αφού δεν έχει παραλάβει οριστικά το έργο, όσο και για την απώλεια του βιοκλιματικού χαρακτήρα του από τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις.

Τελικώς, όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Τις πταίει» για τις πλημμύρες

Των λεκιασμένων γρανιτών είχε προηγηθεί συζήτηση για τις πρόσφατες πλημμύρες στην πόλη, θέμα που «άνοιξε» ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, μέλη της παράταξης του οποίου επισκέφτηκαν πλημμυρισμένες περιοχές, κοινοποιώντας μάλιστα και το σχετικό «φωτορεπορτάζ» (ΕΝΟΤΗΤΑ: «Μαρούσι ανοχύρωτη πόλη»).

Ο κ. Λευτέρης Μαγιάκης κατηγόρησε τη διοίκηση ότι ασχολείται με «έργα βιτρίνας» τη στιγμή που έχει αφήσει «ανοχύρωτη την πόλη», μη αντιμετωπίζοντας χρονίζοντα προβλήματα στο κομμάτι της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Την υπεράσπιση της διοίκησης, απώντος του δημάρχου που απουσίαζε εκτός Αττικής, ανέλαβε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Νώντας Γαρδέλης, κάνοντας ιστορική αναδρομή, υπενθύμισε στους συμβούλους της μειοψηφίας ότι η παρούσα δημοτική αρχή παρέλαβε «ανοχύρωτη πόλη» στους τομείς των ομβρίων και της αποχέτευσης όταν το 2007 ανέλαβε τις τύχες του Δήμου κι έκτοτε έχει καταβάλλει «σημαντικότατες προσπάθειες» για να επιλύσει τη «σωρεία προβλημάτων» που τις κληροδότησε η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Όπως τόνισε ο ίδιος, «είμασταν υποχρεωμένοι να βάλουμε προτεραιότητες και η πρώτη από αυτές ήταν τα αποχετευτικά έργα», προσθέτοντας ότι σήμερα ο Δήμος βρίσκεται στους συγκεκριμένους τομείς σε πολύ καλύτερο σημείο σε σχέση με το παρελθόν. Ο κ. Ν. Γαρδέλης ενημέρωσε το Σώμα ότι η διοίκηση κάνει «ουσιαστικό έργο» και ήδη έχουν καταρτιστεί μελέτες για 10 σημεία της πόλης όπου έχουν εντοπιστεί πλημμυρικά φαινόμενα και άμεσα θα προχωρήσουν οι σχετικές δημοπρατήσεις έργων.

Τέλος, ο πρόεδρος του Σώματος σχολίασε την αναφορά του επικεφαλής της μείζονος «για προβλήματα που δημιούργησε μία απλή νεροποντή στο Μαρούσι», λέγοντας ότι επρόκειτο για «ακραία καιρικά φαινόμενα», που, ούτως ή άλλως, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Περιβάλλοντος… έβαλε στο κάδρο και την Περιφέρεια Αττικής, λέγοντας ότι είχαμε ζητήσει τον καθαρισμό των ρεμάτων, κάτι που δεν έγινε, αναγκάζοντας τις υπηρεσίες του Δήμου να αναλάβουν αυτές τις σχετικές εργασίες.

Πιο έντονος εμφανίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Θανάσης Βλαχοπιώτης, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τη μείζονα μειοψηφία, είπε ότι «το τι παραλάβαμε και το τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα το έκρινε ο μαρουσιώτικος λαός στις πρόσφατες εκλογές», καλώντας εμμέσως τη «τη νέα περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ», όπως την απεκάλεσε χαρακτηριστικά, να αναλάβει τις ευθύνες που ανήκουν στην Περιφέρεια σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των ρεμάτων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet