Η «Άθμονον Ακινήτων» εξακολουθεί να… στοιχειώνει το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου
Φωτογραφία: pexels.com
Μαρούσι

Η «Άθμονον Ακινήτων» εξακολουθεί να… στοιχειώνει το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου

Μια παλιά… πονεμένη ιστορία σχεδόν μονοπώλησε τη χθεσινή (28/7) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου. Το σχετικό θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε την ανάληψη ή μη των οφειλών της υπό εκκαθάρισης εταιρείας «Άθμονον Ακινήτων Α.Ε. ΟΤΑ» προς την Τράπεζα Πειραιώς, μετά από σχετική επιστολή που απέστειλε η δεύτερη. Ουσιαστικά, βέβαια, το θέμα αφορά την εταιρεία Intrum A.E. που αγόρασε το χρέος της «Άθμονον» και τώρα πιέζει να… κλείσει τον λογαριασμό.

Σε αδρές γραμμές να αναφέρουμε ότι η «ΑΘΜΟΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΟΙΝΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ», όπως είναι ο πλήρης τίτλος της, συστάθηκε το 2003 επί διοικήσεως του τότε δημάρχου Παναγιώτη Τζανίκου, έχοντας τη φιλοδοξία να εξελιχθεί σε έναν εξειδικευμένο φορέα διαχείρισης και αξιοποίησης δημοτικών ακινήτων. Μέτοχοι της εταιρείας είναι ο Δήμος Αμαρουσίου, ο οποίος κατέχει το 99,99% των μετοχών και η Αναπτυξιακή Δήμου Αμαρουσίου – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, που κατέχει το υπόλοιπο 0,01%.

Ωστόσο, το μόνο που κατάφερε η «Άθμονον» ήταν να δανειστεί 14 εκατ. ευρώ για την αγορά ακινήτων, τα οποία -τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε η μετέπειτα διοίκηση του Γιώργου Πατούλη- ουδέποτε αξιοποιήθηκαν όπως έπρεπε. Ταυτοχρόνως, δεν υπήρξε καμία εξυπηρέτηση του δανείου, με αποτέλεσμα το χρέος να ανέλθει το 2006 στα περίπου 24 εκατ. ευρώ. Η μετέπειτα διοίκηση Πατούλη, η οποία ήταν αντιμέτωπη με ήδη υψηλά χρέη, επιχείρησε να εκποιήσει κάποια ακίνητα, προκειμένου να μειώσει την οφειλή προς την τράπεζα, προσπάθεια η οποία ωστόσο σταμάτησε το 2011, καθώς με την έναρξη της οικονομικής κρίσης η τιμή πώλησης έπεσε σε επίπεδα απαγορευτικά για αγοραπωλησίες ακινήτων.

Με αυτά και με εκείνα, το συνολικό χρέος έχει φθάσει σήμερα στο ύψος των 33 εκατ. ευρώ, το οποίο οι δανειστές πιέζουν να εξοφληθεί. Η σημερινή διοίκηση του δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου πρότεινε να μην αναληφθεί το χρέος από τον Δήμο, καθώς κάτι τέτοιο θα εξελιχθεί σε οικονομική θηλιά, να συνεχιστεί η εκκαθάριση της εταιρείας και να προχωρήσει η εκποίηση της όποιας ακίνητης περιουσίας της «Άθμονον». Όπως διαβεβαίωσε δε η διοίκηση, μετά την πώληση των ακινήτων, οι δανειστές θα λάβουν το ποσό που θα προκύψει και πλέον δεν θα έχουν οποιαδήποτε άλλη απαίτηση από τον Δήμο.

Αυτή ήταν και η λύση που τελικώς προκρίθηκε από το Σώμα, αφού βέβαια υπήρξε αρκετή συζήτηση για την… προϊστορία, η οποία έβγαλε και κάποιους «σκελετούς από τα ντουλάπια». Η απόφαση ήταν ομόφωνη, αλλά με τρεις παρατάξεις (Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, Εκτός των Τειχών και Λαϊκή Συσπείρωση) να απέχουν από την ψηφοφορία και μία να δηλώσνει «παρών» (Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή). Επίσης, από το Ενωμένο Μαρούσι τέθηκε και το θέμα μετά το πέρας της εκκαθάρισης να επιληφθεί της όλης υπόθεσης το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου κάποια στιγμή να ενημερωθούν και οι πολίτες για το τι και πώς οδηγήθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία στη σημερινή δυσμενή κατάσταση.

Ωστόσο, και πέρα από τα παραπάνω, αδιευκρίνιστο παραμένει ποια είναι η σημερινή αποτίμηση της περιουσίας της εταιρείας, εάν η πώλησή της θα καλύψει την οφειλή προς την τράπεζα και πότε τελικώς θα κλείσει η συγκεκριμένη εκκρεμότητα που ταλαιπωρεί για μακρό χρονικό διάστημα τον Δήμο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet