Α. Κωστούλης: Το Ψαλίδι να γίνει φιλόξενο για τους κατοίκους του και αφιλόξενο για τα Ι.Χ.
Κοινωνία

Α. Κωστούλης: Το Ψαλίδι να γίνει φιλόξενο για τους κατοίκους του και αφιλόξενο για τα Ι.Χ.

Με αφορμή την πρόσφατη χορωδιακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του υπουργείου Παιδείας, στο Μαρούσι, ο κάτοικος του Ψαλιδίου Άρης Κωστούλης εκφράζει ένα εύλογο αίτημα για την περιοχή που κατοικεί και η οποία επιβαρύνεται καθημερινά με υπέρμετρα κυκλοφοριακά φορτία.

Όπως αναφέρει στην επιστολή που μας απέστειλε, θα πρέπει η νέα δημοτική αρχή να προνοήσει ώστε η χρήση του Ι.Χ., τουλάχιστον σε περιοχές με ειδικά πολεοδομικά χαρακτηριστικά, όπως αυτή του Ψαλιδίου, να είναι αποτρεπτική, προκειμένου οι κάτοικοι να μπορούν να διαβιούν σε ανεκτές συνθήκες.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Κωστούλη:

Είναι η δεύτερη, συνεχή, ετήσια  χορωδιακή συνάντηση που διοργανώνει  ο Δήμος Αμαρουσίου σε χώρο που στεγάζεται στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και, κατά το πώς διαφαίνεται ήδη, συνιστά σημαντικό μουσικό θεσμό για την πόλη του Αμαρουσίου

Μία συνάντηση που, σύμφωνα με τον κ. δήμαρχο Αμαρουσίου – και ουδείς το αμφισβητεί – τείνει να γίνει σημαντικός μουσικός θεσμός για την πόλη και αποκρυσταλλώνει την προσπάθεια μιας ολόκληρης χρονιάς παιδιών και δασκάλων, αναβαθμίζοντας, παράλληλα, τη μουσική παιδεία και τον ρόλο των σχολικών χορωδιών στο Μαρούσι.

Από τον χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους παρευρισκομένους της εκδήλωσης ο κ. δήμαρχος της πόλης, επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ στη εξής φράση:

«[…]Ευχή μας είναι ο μουσικός αυτός θεσμός για την πόλη μας να αγκαλιαστεί και από την επόμενη διοίκηση και να κρατήσει για πολλά χρόνια».

Προσωπικά το επικροτώ, με μια μόνο επιφύλαξη-παραίνεση, για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του Σαββάτου 6-4-2019, όταν, αθροίζοντας τα αποτελέσματα από την εκδήλωση, η περιοχή του Ψαλιδίου που «φιλοξενεί» το Υπουργείο φορτώθηκε, για μια ακόμη φορά, υπέρμετρα κυκλοφοριακά (διέλευση, στάθμευση): Προτείνουμε, λοιπόν, στους  διοργανωτές της συγκεκριμένης εκδήλωσης η πρόσκληση για τη χορωδιακή συνάντηση του 2020 να παροτρύνει τους συμμετέχοντες να αποφύγουν τη χρήση του Ι.Χ. τους…    

Είναι παραπάνω από εμφανές ότι τα  ΜΜΜ που, ήδη, διέρχονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη περιοχή του Υπουργείου, δηλαδή η γραμμή 1 του ΗΣΑΠ και ο Προαστιακός (στάση «Νερατζιώτισσα»), οι δημοτικές συγκοινωνίες Αμαρουσίου (έστω και με προγραμματισμένα-αυξημένα δρομολόγια στις ώρες της εκδήλωσης ) και Λυκόβρυσης, η γραμμή 527 του ΟΑΣΑ, μπορούν να υπερκαλύψουν τις ανάγκες των συμμετεχόντων.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση και με την ιδιότητα του δημότη Αμαρουσίου και κατοίκου της περιοχής, διατηρώ την υψηλή προσδοκία ότι όσοι έχουν θέσει εαυτόν υποψήφιο για τη θέση του δημάρχου της πόλης στην επικείμενη εκλογική/αυτοδιοικητική διαδικασία, θα έχουν ήδη αναλάβει συνεπείς πρωτοβουλίες για να εντάξουν στις προγραμματικές τους θέσεις πρόνοιες και μέτρα για την αξιοποίηση των υπαρχόντων ΜΜΜ έναντι της γενικευμένης χρήσης του Ι.Χ., την οποία με τη λήψη κατάλληλων μέτρων θα πρέπει, με συνέπεια στον χρόνο, να αποθαρρύνουν.

Στο Μαρούσι, και ιδιαιτέρως το Ψαλίδι, η έξαρση του κυκλοφοριακού και τα ζητήματα της στάθμευσης έχουν, από ετών, λάβει χαρακτήρα κοινωνικού φαινομένου, σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών και συνιστούν στοιχεία που καταστούν τη γειτονιά μας αφιλόξενη για τους ίδιους τους κατοίκους της, αν και η περιοχή έχει θεσμοθετημένα χαρακτηριστικά αμιγούς κατοικίας.

Διαρκής στόχος μιας νέας δημοτικής αρχής πρέπει να είναι η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που μαστίζουν το Ψαλίδι και ένα από αυτά είναι το κυκλοφοριακό και η υποβάθμιση, που εξ αιτίας του, έχει συντελεστεί στην περιοχή μας από μία σειρά υπερτοπικών χρήσεων, αλλά σε κάθε περίπτωση εντελώς ασύμβατων με τον θεσμοθετημένο χαρακτήρα της περιοχής.

Η ανάγκη υπεράσπισης του αναφαίρετου δικαιώματός μας να διαβιούμε σε περιβάλλον προστατευμένο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ελληνικού Συντάγματος, παραπέμπει, τουλάχιστον, στη δραστική εξομάλυνση του κυκλοφοριακού, με αποτελεσματικές στην πράξη παρεμβάσεις και ενδεικτικά, η παρέμβαση αποθάρρυνσης της χρήσης του Ι.Χ. συνιστά ένα από τα ανοιχτά ζητήματα στο Ψαλίδι.

Η εμπειρία έχει διδάξει πως όταν αυτά τα ανοιχτά θέματα μπαίνουν στο τραπέζι με ειλικρινή και καθαρό τρόπο, μπορούν να τεθούν οι στέρεες βάσεις για την επίλυσή τους.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet