Βιβλιοπαρουσίαση «Αγοραπωλησίες ακινήτων 1941 – 1944 – Οι “χρυσές” ευκαιρίες της κατοχής» στο δημαρχείο Αμαρουσίου
Βιβλίο-Εικαστικά

Βιβλιοπαρουσίαση «Αγοραπωλησίες ακινήτων 1941 – 1944 – Οι “χρυσές” ευκαιρίες της κατοχής» στο δημαρχείο Αμαρουσίου

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Εκτός των Τειχών Αμαρουσίου στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την αντιφασιστική πάλη του ελληνικού λαού και το ΟΧΙ που είπε στον φασισμό – ναζισμό (28η Οκτωβρίου 1940 – Εθνική Αντίσταση 1941-1944) συνδιοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση παρουσιάζοντας το βιβλίο του δασκάλου – ιστορικού Π. Σάμιου «Αγοραπωλησίες ακινήτων 1941 – 1944 – Οι “χρυσές” ευκαιρίες της κατοχής».

Η εκδήλωση – βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019 στις 19:00 στο δημαρχείο Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9, Μαρούσι).

Στην εκδήλωση – συζήτηση θα συμμετέχουν μιλώντας για το βιβλίο και την περίοδο 1940 – 1944 οι:

  • Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου
  • Παναγιώτης Σάμιος, δάσκαλος – ιστορικός, συγγραφέας του βιβλίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Στη μελέτη του Π. Σάμιου παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία για τις πηγές πλουτισμού των οικονομικών δωσίλογων και πλήρη στοιχεία για τις αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής – γερμανικής κατοχής της χώρας (1941 – 1944). Με πίνακες αποκαλύπτεται το μέγεθος και η έκταση της υφαρπαγής περιουσίων την περίοδο αυτή. Περίπου 350.000 ακίνητα, κόποι μιας ζωής, άλλαξαν χέρια κάτω από συνθήκες εξαθλίωσης, πείνας, λιμού και εκβιασμών κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, λίγα δράμια λάδι και μερικές χούφτες σταφίδες. Μετά την απελευθέρωση οι αγοραπωλησίες αποτέλεσαν ακανθώδες ζήτημα και περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετώπισαν οι κυβερνήσεις Λαϊκών – Φιλελευθέρων. Οι υποσχέσεις για επιστροφή των ακινήτων, η οργάνωση των πωλητών αλλά και των αγοραστών σε ομοσπονδίες για τη διεκδίκηση των ακινήτων, οι νομοθετικές προσπάθειες μετά το 1946, ο τελικός συμβιβασμός το 1949, ο δικαστικός αγώνας, οι περιπέτειες των αγωγών και οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών.  

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν:

  • Διέξοδος – Πολιτικοσυνδικαλιστικό Αριστερό Ενωτικό Σχήμα του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Αμαρουσίου,
  • Εκτός των Τειχών – Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Αμαρουσίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet