Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Αμαρουσίου: Οι δράσεις για την 25η Νοεμβρίου
Κοινωνία

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Αμαρουσίου: Οι δράσεις για την 25η Νοεμβρίου

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αναλαμβάνει η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Αμαρουσίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), που καθιερώθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1961 από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Η ημέρα αφιερώνεται κάθε χρόνο στις γυναίκες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υπόκεινται σε οποιαδήποτε μορφής βίας (σωματική, ψυχολογική, οικονομική, σεξουαλική) σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών το δημαρχιακό μέγαρο θα φωταγωγηθεί με πορτοκαλί χρώμα, που είναι το επίσημο χρώμα της διεθνούς ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Παράλληλα, στο δημαρχείο Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9 & Δ. Μόσχα) μέλη και εθελόντριες της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων θα διανείμουν φυλλάδια με χρήσιμες πληροφορίες και θέμα «Πού μπορείς να απευθυνθείς εάν αντιμετωπίζεις οποιασδήποτε μορφής έμφυλη βία».

Επίσης, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, πραγματοποίησε συνάντηση με το Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου και τους εκπαιδευμένους αστυνομικούς στο πρόγραμμα «ΑΡΙΑΝΔΗ», το οποίο ασχολείται με την κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία. Συζητήθηκαν θέματα για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Παράλληλα, ο Δήμος Αμαρουσίου εκπονεί μελέτη σχετική με τα θέματα Ισότητας των Γυναικών. Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής διεξάγεται έρευνα μέσω ερωτηματολογίου για τον εντοπισμό των διακρίσεων που συνδέονται με το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του φύλου.

Όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, ο Δήμος θέτει στη διάθεση των πολιτών το σχετικό ερωτηματολόγιο και τους απευθύνει ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής στην έρευνα, διά των απαντήσεων τους στο ερωτηματολόγιο, το οποίο είναι ανώνυμο.

Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή συμπερασμάτων και την περαιτέρω ανάλυση, αναφορικά με τις σχέσεις των δύο φύλων και τις ενδεχόμενες δράσεις που μπορεί να προκύψουν.

Επίσης θα διατίθεται και σε έντυπη μορφή στο ισόγειο του Δημαρχείου Αμαρουσίου.

Ο δήμαρχος, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, δήλωσε σχετικά: «Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα εν μέσω της πανδημίας ότι με τη σωστή ενημέρωση, την κατανόηση, την ενθάρρυνση προς αναζήτηση βοήθειας και την ενεργό υποστήριξη των θυμάτων, θα μπορέσουν να βοηθηθούν πραγματικά και ουσιαστικά όσοι βιώνουν τέτοιες καταστάσεις. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη και θα στηρίξουμε, αλλά και θα ενθαρρύνουμε αυτές τις γυναίκες προκειμένου να ακουστεί η φωνή τους.

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ενεργοποιούμαστε, ώστε να απαλλαγούμε διά παντός από τη βία και την κακοποίηση».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, Ελένη Λέκκα στο μήνυμά της σημειώνει:

«Τα περιστατικά έμφυλης βίας και ενδοοικογενειακής βίας αποτελούν αποτρόπαιες πράξεις και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται οποιοδήποτε μορφής βίας, ενώ πρέπει να σπάνε τη σιωπή τους όχι μόνο τα θύματα, αλλά και οι πολίτες, οι φίλοι, οι γείτονες και οι συγγενείς που γνωρίζουν.

Στην περίοδο, λοιπόν, του εγκλεισμού που διανύουμε και όπου η πίεση στις ανθρώπινες σχέσεις και τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών αυξάνονται καθίσταται όλο και πιο αναγκαίο και επίκαιρο το έργο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet