Διάλεξη για τη ζωή και τη δράση του Ρήγα Φεραίου
Κοινωνία

Διάλεξη για τη ζωή και τη δράση του Ρήγα Φεραίου

Στη ζωή και τη δράση της ηρωικής προσωπικότητας του Ρήγα Φεραίου, καθώς και στον ενθουσιασμό και στο πάθος με τα οποία προετοίμαζε όλο το επαναστατικό του σχέδιο, αναφέρθηκε η φιλόλογος Μαρία Σπυροπούλου-Θεοδωρίδου, στη διάλεξη που διοργάνωσε η ομάδα Φιλαναγνωσίας Α΄ της Δημοτικής Βορέειου Βιβλιοθήκης, στο δημαρχείο Αμαρουσίου.

Εκ μέρους του δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη, η αντιδήμαρχος Ρένα Χαλιώτη άνοιξε την εκδήλωση, με θερμό καλωσόρισμα στα μέλη και τους φίλους της Βορέειου Βιβλιοθήκης. Μεταφέροντας το μήνυμά του, σημείωσε ότι «ο Δήμος Αμαρουσίου στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση άσβεστης της εθνικής μνήμης και της εθνικής μας ταυτότητας. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή -πρόσθεσε- θυμίζουν σε όλους μας τους αγώνες των Ελλήνων, που είναι πάντα διαχρονικοί, ειδικά στη δύσκολη εποχή που βιώνουμε». Επίσης, μίλησε με θερμά λόγια για τη γιατρό και πρώην δημοτική σύμβουλο, Γλυκερία Μοστρού, αναφερομένη στη σημαντική συμβολή της στην πρόοδο της ομάδας Φιλαναγνωσίας της Βορέειου Βιβλιοθήκης.

Στην ομιλία της η κα Μ. Σπυροπούλου-Θεοδωρίδου αναφερόμενη στο επαναστατικό σχέδιο του Ρήγα Φεραίου υπογράμμισε:

«Το σχέδιο αποτελείτο, αφενός, από εθνοδιαφωτιστικά κείμενα που περιελάμβαναν, κυρίως, μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων ξένων συγγραφέων, με στόχο την υποδαύλιση εθνεγερτικών διαθέσεων εκ μέρους των υπόδουλων Ελλήνων και ανύψωση του φρονήματος τους, με τη σύνδεσή τους με την ένδοξη αρχαιοελληνική καταγωγή τους. Και αφετέρου, περιελάμβανε, την επαναστατική προκήρυξη, πατριωτικούς παιάνες, όπως “Ο Θούριος”, αλλά και τα “Δίκαια του Ανθρώπου” και το “Σύνταγμα”, με καινοτόμες διατάξεις και άρθρα  της οραματικής του Πολιτείας. Το Επαναστατικό Σχέδιο περιελάμβανε επίσης, τη δημιουργία της μεγαλειώδους 12φύλλης Χάρτας της οραματικής Ελληνικής Πανβαλκανικής Πολιτείας του».

Όπως επεσήμανε η κα Σπυροπούλου, «δεν ευτύχησε να δει το όραμά του πραγματοποιούμενο, καθώς κατόπιν προδοσίας συνελήφθη στην Τεργέστη από Αυστριακούς, όταν ετοιμαζόταν να κατέλθει στην Ελλάδα για την έκρηξη της Επανάστασης. Παραδόθηκε στις τουρκικές Αρχές και κατόπιν πολύμηνης φυλάκισης και βασανιστηρίων, θανατώθηκε διά στραγγαλισμού στο Βελιγράδι μαζί με τους επτά συντρόφους του. Οι σωροί τους απορρίφθηκαν στον Δούναβη. Ο Ρήγας ήταν μόλις 40 ετών».

Η κα Σπυροπούλου έκλεισε τη διάλεξή της λέγοντας: «Η εθνική παρακαταθήκη του Ρήγα στον σύμπαντα ελληνισμό συνοψίζεται με τα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη κάτω από τον πίνακα του Παναγιώτη Ζωγράφου με τίτλο “Πτώσις της Κωνσταντινουπόλεως”. Στον εν λόγω πίνακα, καθ΄ υπόδειξιν του στρατηγού Μακρυγιάννη, ο Ρήγας εικονίζεται ως Σπορέας ελευθερίας. Η επιγραμματική συνόψιση του στρατηγού λέει: “Μετά πολλούς αιώνας Ρήγας Βελεστινλής σπύρει τον σπόρον της ελευθερίας εις τους Έλληνας και τους ενθαρρύνει οδηγών αυτούς τον τρόπον της απελευθερώσεώς των. Οι  Έλληνες ενθουσιασθέντες και ενθαρρυνθέντες από τους λόγους του Ρήγα έλαβον τα όπλα υπέρ της ελευθερίας”».

Την εκδήλωση χαιρέτησε η κα Γλυκερία Μοστρού, ενώ παραβρέθηκαν, επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Τσιπουράκης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet