Ενότητα: Πολύ λίγο, πολύ πίσω από τις ανάγκες του Αμαρουσίου το τεχνικό πρόγραμμα του 2019
Κοινωνία

Ενότητα: Πολύ λίγο, πολύ πίσω από τις ανάγκες του Αμαρουσίου το τεχνικό πρόγραμμα του 2019

Αναφορικά με το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου για το 2019, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο, η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι έδωσε στη δημοσιότητα την εξής ανακοίνωση:

Το Τεχνικό Πρόγραμμα (Τ.Π.) του 2019  ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 13-12-2018 και αφορά όλα τα τεχνικά έργα που προγραμματίζονται να γίνουν το 2019 στο Μαρούσι από το Δήμο.

Σε μια ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα, η διοίκηση Πατούλη παρουσίασε ένα Τ.Π. συνολικού ύψους 9,1 εκατ. ευρώ έναντι 65 εκατ. ευρώ που είχε παρουσιάσει πέρυσι, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι. Που λειτούργησε όμως και αντίστροφα, αφού αποκαλύφθηκαν οι τεράστιες ανάγκες της πόλης σε έργα υποδομής και ανάπτυξης.

Ακόμα και από αυτά τα λίγα που προγραμματίζονται, ούτε το 1/3 δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, αν πάρουμε υπόψη τις επιδόσεις της δημοτικής αρχής τα προηγούμενα χρόνια.

Και αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο της δημοτικής αρχής. Οφείλεται και στις δυσκολίες που υπάρχουν εξ αιτίας των μνημονιακών πολιτικών, τη γραφειοκρατία του θεσμικού πλαισίου, την έλλειψη του αναγκαίου επιστημονικού προσωπικού.

Δεν παρουσιάστηκε από τη διοίκηση ένας απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς και ένας πολύ πιο συγκεκριμένος προγραμματισμός. Δηλαδή, ιεράρχηση των αναγκών σύμφωνα με τις διεκδικήσεις των φορέων της πόλης και το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου. Δέσμευση για συγκεκριμένα έργα ανά περιοχή του Αμαρουσίου, όπως και  ζητήθηκε και στην Επιτροπή Διαβούλευσης από όλους τους φορείς που συμμετείχαν.  

Διαφάνεια δηλαδή και συμμετοχή των πολιτών στην πράξη και όχι πολιτική πελατειακών σχέσεων.

Στο σύνολο του προγράμματος οι νέες εγγραφές ανέρχονται μόλις σε 3,6 εκατ. ευρώ και εξ αυτών μόνο 1,7 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους. Τα υπόλοιπα προέρχονται από επιχορηγήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Και αυτό όταν από ίδιους πόρους το 2019 θα πληρώσει ο Δήμος στις τράπεζες για δάνεια και στα ασφαλιστικά ταμεία για πρόστιμα 9,7 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η τραγική κατάσταση που έχουν φέρει τον Δήμο οι διοικήσεις του παρελθόντος, αλλά και η διοίκηση Πατούλη.

Δεν μπορούμε εδώ να μην επισημάνουμε την εξαέρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τη συντήρηση των υποδομών του Δήμου, που κυριολεκτικά είναι σε κατάρρευση, ιδιαίτερα στις γειτονιές. Για να δημιουργηθούν τα πλεονάσματα που απαιτούν οι δανειστές από την κυβέρνηση το ΠΔΕ έχει περικοπεί. Μόλις 147 εκατ. ευρώ διατίθενται στην Αυτοδιοίκηση το 2019 για τη δημιουργία και συντήρηση των κοινωνικών υποδομών. Αυτές είναι οι αντιλαϊκές επιπτώσεις από την υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών στην Αυτοδιοίκηση.

Αυτό είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν οι πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων και εξάρτηση της ανάπτυξης της πόλης από πρόσθετη φορολόγηση των πολιτών, από ιδιωτικά κεφάλαια μέσω ΣΔΙΤ ή των εταιρικών συμπράξεων που εγκαινίασε ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ.

Βαδίζουμε προς τον Δήμο – επιχείρηση και τη συρρίκνωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του. Η σχετική συζήτηση έχει ήδη ανοίξει στα συνέδρια της ΚΕΔΕ από όλες τις δυνάμεις που αποδέχονται την «κανονικότητα» των μνημονίων.

Με το παρόν τεχνικό πρόγραμμα δεν συμφωνούμε με:

  • Τα έργα βιτρίνας (ΣΟΥΡΗ, ΕΥΤΕΡΠΗΣ, ΠΛ. ΗΡΩΩΝ), συνολικού ποσού 2.116.000 ευρώ, δηλαδή του 23% του τεχνικού προγράμματος.
  • Την έλλειψη επαρκών κονδυλίων για την αναθεώρηση του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (πρώην ΓΠΣ) και την ένταξη περιοχών στο σχέδιο.
  • Τη διαιώνιση  της ασυνεννοησίας μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας, Υπουργείου για τη δημοπράτηση του έργου του ρέματος Σαπφούς, παρόλο που κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. 
  • Τη μη ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης.
  • Την έλλειψη επαρκών κονδυλίων για την εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων και την κατασκευή πράσινων σημείων.
  • Τη μη κατασκευή και επισκευή πεζοδρομίων και ιδιαίτερα αυτών της οδού Βύρωνος, με κίνδυνο για τη ζωή των πολιτών.
  • Τις μη διανοίξεις οδών, ασφαλτοστρώσεις, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε όλες τις γειτονιές. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά, χωρίς να υποβαθμίζουμε τις υπόλοιπες ανάγκες, τις διανοίξεις προς
  • Αρτέμιδος και Κύμης στο Ψαλίδι και της οδού Ροδόπης, που είναι θέμα ασφάλειας για τη ζωή των κατοίκων σε περίπτωση πλημμύρας του ρέματος Σαπφούς.
  • Τις ελάχιστες πιστώσεις για μελέτες ,παρά την ανάγκη για τουλάχιστον 5 νέα σχολεία.
  • Τη μη διαμόρφωση, συντήρηση, ηλεκτροφωτισμό κοινόχρηστων χώρων.
  • Τη μη δημιουργία χώρων πολιτισμού, γηπέδων για μαζικό αθλητισμό, τις καθυστερήσεις στο γήπεδο Καρέλα, την πεζογέφυρα Κηφισίας.

Δώδεκα χρόνια τώρα η διοίκηση Πατούλη δεν κάλυψε τις ανάγκες της πόλης σε υποδομές και έργα ανάπτυξης με την προτεραιότητα που απαιτείτο. Απέτυχε να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες. Επέλεξε ακόμα και τους μικρούς πόρους που ήσαν διαθέσιμοι να τους διοχετεύσει κυρίως σε έργα βιτρίνας.

Είναι μια δυσβάσταχτη κληρονομιά τόσο για τους επόμενους που θα αναλάβουν τη διοίκηση του Δήμου, όσο και κυρίως για τους Μαρουσιώτες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet