Ενότητα: Προσχήματα για την ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού
Κοινωνία

Ενότητα: Προσχήματα για την ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού

Να μην προχωρήσει σε διαγωνισμό για την παραχώρηση της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Αμαρουσίου καλεί τη δημοτική Αρχή η παράταξη Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, ενώ κάνει λόγο για «προσχήματα» που οδήγησαν στην απόφαση ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας (βλέπε δημοσίευμα «Με τα χρήματα του Μαρουσιώτη πλουτίζουν οι εργολάβοι»).

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου κατηγορεί τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη ότι, λόγω άλλων ενασχολήσεων του, βάζει «σε δεύτερη μοίρα» τον Δήμο και τον καλεί να αναβαθμίσει το τεχνολογικό και επιχειρησιακό επίπεδο του Δήμου και «όχι να διαλύει τις δομές του ιδιωτικοποιώντας κρίσιμες υπηρεσίες που παρέχει στους δημότες».

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ακόλουθη ανακοίνωση, απευθύνει έκκληση στους δημότες και τους εργαζόμενους στον Δήμο να μην επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.

Προσχήματα για την ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού

Με απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29-9-2015 παραχωρείται για 12 χρόνια σε ιδιωτική εταιρεία η αναβάθμιση, διαχείριση και συντήρηση όλου του Δημοτικού Οδοφωτισμού της πόλης.

Μια πολύ κρίσιμη κοινωνική υπηρεσία του Δήμου που διαχειρίζεται η Δ/νση Περιβάλλοντος και η Δημοτική Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού και πληρώνεται από τους δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών, επιχειρείται να περάσει στα χέρια εργολάβων.

Όταν σε όλη την Ευρώπη οι Δήμοι ξαναπαίρνουν στα χέρια τους τις Υπηρεσίες που είχαν ιδιωτικοποιήσει την προηγούμενη δεκαετία, η διοίκηση Πατούλη παραμένει πιστή στον δογματικό νεοφιλελευθερισμό της σχολής Φούχτελ.

Απεμπολεί τη συνταγματική της υποχρέωση να υπερασπίσει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του Δήμου και ταυτόχρονα υποβαθμίζει μέχρι ουσιαστικής διάλυσης το τεχνικό δυναμικό του Δήμου. Αδιαφορεί για το εργασιακό μέλλον των δημοτικών υπαλλήλων και υποθάλπει την απασχόληση των 400 ευρώ τον μήνα.

Η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού της πόλης με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους για μείωση δαπανών, καλύτερη ποιότητα φωτισμού και προστασία του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη.

Αυτό όμως μπορεί να γίνει με χρηματοδότηση του Δήμου και όχι με την εκχώρηση σε ιδιώτες.

Με πρόσχημα ότι ο Δήμος δεν έχει χρήματα για να εκτελέσει τις αναγκαίες επενδύσεις, μια κοινωνική ανάγκη γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας ιδιωτών και μάλιστα εκ του ασφαλούς αφού τα έσοδα τους είναι διασφαλισμένα μέσω των ανταποδοτικών τελών.

Το επιχείρημα δεν βασίζεται στην πραγματικότητα.

Τα τελευταία 8 χρόνια ο Δήμος δεν διέθεσε περίπου 51 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε από τους δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών, για τη βελτίωση της Καθαριότητας και του Ηλεκτροφωτισμού, όπως είχε υποχρέωση εκ του νόμου.

Επί πλέον υπάρχουν διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για εκτέλεση τέτοιου είδους έργων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και του ΣΕΣ 2014-2020.

Ακόμα και ο δανεισμός μέσω εμπορικών τραπεζών επιτρέπεται σύμφωνα με τον Νόμο 4357/14. Αναρωτιόμαστε λοιπόν για τους λόγους που η δημοτική Αρχή δεν θέλει να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες και προστρέχει στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Φαίνεται πως η ενασχόληση του κ. δημάρχου στην ΚΕΔΕ, τον ΙΣΑ, τα εσωτερικά του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και τελευταία στην κούρσα διαδοχής της Ν.Δ. δεν του επιτρέπουν να «βάλει κι άλλους μπελάδες στο κεφάλι του». Ο Δήμος έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Καλούμε τη δημοτική Αρχή να μην προχωρήσει σε διαγωνισμό και τους δημότες σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στον Δήμο να μην επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.

Ο Δήμος να αναβαθμίσει το τεχνολογικό και επιχειρησιακό του επίπεδο και όχι να διαλύει τις δομές του ιδιωτικοποιώντας κρίσιμες υπηρεσίες που παρέχει στους δημότες.

Τα χρήματα που πληρώνουν οι δημότες στον Δήμο πρέπει να γυρίζουν στους ίδιους υπό μορφή ανταποδοτικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και όχι να γίνονται κέρδη ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet