Επίκαιρη διάλεξη «Το σύμπαν & ο άνθρωπος» στο δημαρχείο Αμαρουσίου
Κοινωνία

Επίκαιρη διάλεξη «Το σύμπαν & ο άνθρωπος» στο δημαρχείο Αμαρουσίου

Ο Δήμος Αμαρουσίου και ο Σύλλογος «Παρθενών» διοργάνωσαν μια ξεχωριστή και συνάμα επίκαιρη διάλεξη με θέμα «Το σύμπαν και ο άνθρωπος» και ομιλητή τον δρ. Μάνο Δανέζη, αστροφυσικό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου ο κ. Δανέζης, αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη και τον Σύλλογο «Παρθενών» για την πρόσκληση  ανέπτυξε το θέμα στους παρευρισκόμενους τονίζοντας ότι:

«Η έννοια “άνθρωπος” είναι εντελώς αντίθετη εκείνων της “κατάτμησης” και της “απομόνωσης”. Η σύγχρονη Φυσική διδάσκει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι απομονωμένοι. Δεν τους χωρίζει κενό. Τους συνδέει φως, ακτινοβολία. Μέσα στο Σύμπαν δεν υπάρχουν μαύρες, σκοτεινές περιοχές, αλλά περιοχές που δεν έχουμε τη δυνατότητα να αντιληφθούμε το φως τους. Τα πάντα μέσα στο σύμπαν είναι πυκνώματα του ίδιου υλικού και πάντοτε επικοινωνούν ενεργητικά και δυναμικά μεταξύ τους. Ο κοινωνικός και ψυχολογικός απομονωτισμός και ο εγκλωβισμός του “ανθρώπου”, στα πλαίσια των όρων “άτομο” και “πρόσωπο”, είναι το προϊόν μιας καταρρέουσας πολιτισμικής δομής. Η δομή αυτή αγνοεί τη σύγχρονη επιστημονική σκέψη και δεν κατανοεί ότι αν νιώθουμε ψυχικά μόνοι είναι γιατί δεν κατανοούμε τη συνέχεια των πάντων μέσα στο σύμπαν και ότι η φύση δε μας γέννησε μόνους, αλλά επιλέξαμε την ψευδαίσθηση της μοναξιάς. Η μοναξιά είναι αποτέλεσμα των δικών μας πράξεων, της δικής μας αντίληψης, της δικής μας άγνοιας».

«Για να είμαστε λοιπόν ευτυχισμένοι, τώρα ειδικά, που διανύουμε δύσκολες μέρες στην Ελλάδα, χρειάζεται να περάσουμε από το εγώ στο εμείς. Να θυμηθούμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δανέζης.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, αναφερόμενος σε αυτή την εκδήλωση επισήμανε ότι «οι ποιοτικές εκδηλώσεις – διαλέξεις είναι αυτές που χαρακτηρίζουν τον Δήμο μας, καθώς βούληση μας είναι να προσφέρουμε στους πολίτες τη διαφορετικότητα στη γνώση διευρύνοντας τους ορίζοντες τους».

«Ο Έλληνας αστροφυσικός, πανεπιστημιακός και συγγραφέας Μάνος Δανέζης είναι ένας από αυτούς. Είναι ένας πραγματικός επιστήμονας ταγμένος στην ανακάλυψη και στη διάδοση της Γνώσης και τον ευχαριστούμε που τίμησε με την παρουσία του την πόλη μας», κατέληξε ο κ. Πατούλης.

Τον ομιλητή προλόγισε ο κ. Στάμος Στίνης, φυσικός ΕΚΠΑ και εκδότης (εκδόσεις Ιβίσκος, Μαρούσι).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε, επίσης, η αντιδήμαρχος Ειρήνη-Μαρία Χαλιώτη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet