Η Τρίτη Ηλικία με τα… μάτια των επιστημόνων
Κοινωνία

Η Τρίτη Ηλικία με τα… μάτια των επιστημόνων

Τη διαμόρφωση μία νέας συνολικής πολιτικής για την Τρίτη Ηλικία, με στόχο την προάσπιση και προαγωγή της υγείας των ηλικιωμένων, καθώς και τη διαμόρφωση πόλεων φιλικών προς εκείνους, ανέπτυξε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής της Υγείας Γιώργος Πατούλης, στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου σε συνεργασία με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων.

Στην ημερίδα διακεκριμένοι επιστήμονες συμμετείχαν με ενδιαφέρουσες και επίκαιρες  εισηγήσεις επί όλων των θεμάτων που άπτονται της υγιούς γήρανσης και οι παριστάμενοι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν έγκυρα και ολοκληρωμένα στα ζητήματα που απασχολούν τους ίδιους ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Το ζήτημα της υγιούς γήρανσης καθίσταται εξάλλου περισσότερο επίκαιρο από ποτέ στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα καταλαμβάνει στην Ε.Ε. τη δεύτερη θέση στα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού άνω των 80 ετών (6%) και στα ποσοστά άνω των 65 ετών (20,5%), το οποίο σύμφωνα με τη Eurostat αναμένεται να αυξηθεί στο 31% ως το 2080. Την πρώτη θέση κατέχει η Ιταλία με ποσοστά 6,4%  και 21,4% αντίστοιχα.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Αμαρουσίου υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης λήψης μέτρων για την εξυπηρέτηση και ποιοτική διαβίωση του γηράσκοντος πληθυσμού και κυρίως την αναπροσαρμογή της πολιτικής για την υγεία και την κοινωνική πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα και συνεχώς μεταβαλλόμενα δημογραφικά δεδομένα.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες και στις συνεργασίες που αναπτύσσει το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τις πολιτικές του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ, που αριθμεί σήμερα 176 Δήμους μέλη, ανέλαβε πρόσφατα μια πρωτοβουλία για τον σκοπό αυτό και επεξεργάστηκε μια νέα πρόταση για την πολιτική που πρέπει να ασκούν οι Δήμοι μέλη του για την Γ΄ Ηλικία. Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε πριν μια εβδομάδα στην Συνάντηση Εργασίας των Δήμων μελών και βρίσκεται στο στάδιο της τελικής διαβούλευσης για την οριστικοποίησή της.

Παράλληλα, αναπτύσσουμε συνεργασίες με επιστημονικούς και κρατικούς φορείς, όπως η ελληνική γεροντολογική και γηριατρική εταιρεία, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Εργασίας αλλά και άλλους φορείς, προκειμένου να αξιοποιήσουμε εις το έπακρον τους πόρους που διαθέτουμε και να συντονίσουμε τις πολιτικές μας προς ένα κοινό στόχο, την προαγωγή της υγείας και την βελτίωση των συνθηκών ζωής των ηλικιωμένων.

Οι κύριοι άξονες στους οποίους θα κινηθούμε σκοπό έχουν τη διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής για την Γ΄ Ηλικία και τη διαμόρφωση πόλεων πιο φιλικών για τους ηλικιωμένους.  

Η πολιτική που διαμορφώνουμε αφορά: Υγεία. Σωματική, Πνευματική και Ψυχική. Πρόληψη και Αγωγή Υγείας/Κοινωνικά προβλήματα/Ισότητα/-Οικονομικά προβλήματα/Προσβασιμότητα και υποδομές της πόλης. Πόλεις φιλικές για τους ηλικιωμένους/Μεταφορές/Ασφάλεια/Αθλητισμός/Πολιτισμός/Ψυχαγωγία/Νέες τεχνολογίες».

Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν επίσης η κα Μέμη Τσεκούρα, πρόεδρος Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», η κα Αναστασία – Τσέλσι Λαζαρίδου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής εξειδικευμένη στην άσκηση στην τρίτη ηλικία, ο κ. Αναστάσιος Γαλήνας, διευθυντής Νεφρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ,  η κα Μαργαρίτα Συνετού, νεφρολόγος, Μέλος Δ.Σ. της ΕΓΓΕ, ο κ. Αλέξανδρος Καμαράτος, παθολόγος – διαβητολόγος, διευθυντής Γ.Ν. Τζανείου Πειραιά, ο κ. Κωστής Προύσκας, ψυχολόγος, διδάκτωρ Γεροντολογίας (London), ειδικός γραμματέας ΕΓΓΕ και η κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου, κοινωνιολόγος, συντονίστρια  του προγράμματος Υγιείς Πόλεις του ΠΟΥ, στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet