Η υπόθεση Golden Hall και τα δημοτικά τέλη στον Δήμο
Κοινωνία

Η υπόθεση Golden Hall και τα δημοτικά τέλη στον Δήμο

Έρχεται κι επανέρχεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου το θέμα της διαμόρφωσης των δημοτικών τελών στον Δήμο. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 25/11, όταν συζητήθηκε το θέμα επιστροφής ποσών σε επιχειρήσεις που στεγάζονται στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, στο Μαρούσι, από την καταβολή του ειδικού φόρου 2%.

Από την πλευρά της μειοψηφίας τονίστηκε ότι από το μέτρο ωφελείται η πολυεθνική εταιρεία που νοικιάζει τους χώρους του κέντρου στις επιχειρήσεις και δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού (Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι), ότι ο νόμος εξυπηρετεί τις μεγάλες πολυεθνικές, την ώρα που οι εμποροϋπάλληλοι βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται και οι εργασιακές τους σχέσεις να γίνονται «λάστιχο» (Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου) και ότι η «μεγάλη ιδέα» των Ολυμπιακών Αγώνων κατέληξε σε «μεγάλο, αλλά νόμιμο φαγοπότι», για να έρθει το «κερασάκι στην τούρτα» με την κατάργηση του ειδικού φόρου 2% (Εκτός των Τειχών).

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σπύρος Σταθούλης, επεσήμανε από την πλευρά του ότι δεν υφίσταται κατάργηση, αλλά συμψηφισμός ποσών, καθώς από τον περασμένο Αύγουστο οι εν λόγω επιχειρήσεις καταβάλλουν κανονικά δημοτικά τέλη στον Δήμο, οπότε και πρέπει για το συγκεκριμένο διάστημα να αφαιρεθούν τα ποσά που καταβλήθηκαν στο πλαίσιο το ειδικού φόρου.

Επιμένουν για αύξηση δημοτικών τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις

Παρά τις εξηγήσεις του αντιδημάρχου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας επέμειναν στην αλλαγή της πολιτικής των τελών, με τον κ. Θανάση Φωτόπουλο (Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου) να ζητεί την αύξηση τελών και φόρων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες και την ταυτόχρονη μείωση για τα νοικοκυριά, αίτημα που «συνυπέγραψε» και ο εκπρόσωπος των Εκτός των Τειχών Τάσος Σπυρόπουλος.

Ο κ. Σπ. Σταθούλης απάντησε ότι ήδη τα τέλη που επιβάλλονται στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι στο ανώτερο επίπεδο που επιτρέπει ο νόμος (5πλάσιο σε σχέση με τα νοικοκυριά), ενώ πρόσθεσε ότι στο σύνολο των εσόδων του Δήμου από τα δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις με υπερτοπικές χρήσεις συνεισφέρουν το 70%, ενώ μόλις το 30% βαρύνει τα νοικοκυριά.

Στο θέμα επενέβη και ο δήμαρχος, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε ότι ο νόμος είναι σαφής σε αυτό που προβλέπει και όσοι ζητούν μεγαλύτερη αύξηση προς τις μεγάλες επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι αυτό θα επιφέρει ταυτόχρονα αύξηση και στα δημοτικά τέλη που πληρώνουν τα νοικοκυριά. Πρόσθεσε δε, ότι «εάν ο νόμος είναι κακός, σε αυτό δεν μπορεί να κάνει κάτι η δημοτική αρχή», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η διοίκησή του έχει προχωρήσει σε αρκετές ρυθμίσεις για την ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων σε ό,τι αφορά τα δημοτικά τέλη κι εξακολουθεί να αναζητεί τρόπους για να διεκδικήσει ακόμη περισσότερα στο συγκεκριμένο θέμα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet