«Ιφιγένεια Συγγρού, μια ζωή ευποιΐας»
Κοινωνία

«Ιφιγένεια Συγγρού, μια ζωή ευποιΐας»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 95 χρόνια από τον θάνατο της μεγάλης ευεργέτιδας Ιφιγένειας Συγγρού, ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού» και το ΙΓΕ, με ένα ειδικό αφιέρωμα, τίμησαν τη μνήμη της, την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016, στον Πύργο Συγγρού.

Αρχικά τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Συλλόγου, Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου, η οποία εξήγησε τους λόγους που ώθησαν τον Σύλλογο να προβεί σε μια τέτοια τιμητική εκδήλωση, αλλά ανήγγειλε και την προσπάθεια που ξεκίνησαν σε συνεργασία με το ΙΓΕ για να γίνει μια βαθύτερη έρευνα που θα φωτίσει πτυχές, άγνωστες μέχρι σήμερα, από τη ζωή και το πλουσιότατο έργο φιλανθρωπίας της σεμνής αυτής γυναίκας.

Το δύσκολο αυτό εγχείρημα ανέλαβε η κα Μοσχονά, «φίλη του Δάσους Συγγρού», φιλόλογος, πρώην διευθύντρια αναγνωστηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, που έχει στο ενεργητικό της σημαντικό αριθμό επιστημονικών δημοσιευμάτων και είναι συγγραφέας ειδικής μονογραφίας με αντικείμενο τη ζωή και το έργο του εθνικού ευεργέτη Παναγή Βαλλιάνου, δωρητή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

Στην εκδήλωση δόθηκε μία πρόγευση από όλη αυτή την έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί.

Η πρόεδρος του ΙΓΕ, Άννα Μαρία Γιάντση, στον χαιρετισμό της, ευχαρίστησε τους «Φίλους του Δάσους Συγγρού» για την πρωτοβουλία τους και για τη μέχρι σήμερα συνεργασία τους.

Στην συνέχεια η κα Μοσχονά, μέσα από την παρουσίασή της, ανέδειξε το σπουδαίο έργο της μεγάλης ευεργέτιδας, καθώς και κάποιες πτυχές της ζωής της. Η ομιλία της συνοδευόταν με σπάνιο φωτογραφικό υλικό της εποχής εκείνης.

Στην ομιλία του, ο διευθυντής του ΙΓΕ, Δρ. Γ. Μπαλωτής, παρουσίασε φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Ινστιτούτου, ζωντανεύοντας μέσα σε λίγη ώρα τα 115 χρόνια ζωής και λειτουργίας του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί φορείς της τοπικής κοινωνίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Εθνικού Εκπ/ρίου κ. Κάλιος, το μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Αποφοίτων Αναβρύτων κ. Παπαπαναγιώτου, από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Αναβρύτων η κα Καταφέρει και από τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου Αναβρύτων οι κυρίες Σωτηροπούλου και Παπαλοπούλου. Επίσης παρευρέθηκε ο τέως πρόεδρος του ΙΓΕ κ. Καζακόπουλος, και ο τ. υπουργός Α. Παπαληγούρας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet