Κάτοικοι: Να συνεργασθούν Περιφέρεια Αττικής και Δήμος για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς
Κοινωνία

Κάτοικοι: Να συνεργασθούν Περιφέρεια Αττικής και Δήμος για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς

Κάτοικοι της περιοχής του Αμαρουσίου που επλήγησαν από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα  ζητούν από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο «να σταματήσει η εκτόξευση αλληλοκατηγοριών» και να προχωρήσουν μαζί στην ολοκλήρωση της μελέτης για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, ενημερώνοντάς τους για την πορεία των ενεργειών τους.

«Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα αποτελεί εγκληματική αδιαφορία του Κρατικού Μηχανισμού σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο σε βάρος των Πολιτών και σε βάρος του Περιβάλλοντος» αναφέρουν οι κάτοικοι στην επιστολή που ακολουθεί:

Προς: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ,

Υπ’ όψη κ. Δούρου, κ. Καραμέρου

ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, Δημάρχου κ. Πατούλη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, Δ/νση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων

Κοιν/ση: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Ειδική Γραμματεία Υδάτων (Ε.Γ.Υ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΥΠΕΝ)

Μαρούσι, 06 Αυγούστου 2018

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΘΕΜΑ: Διευθέτηση τμήματος του ρέματος Σαπφούς και Αντιπλημμυρικά Έργα στον ∆ήμο Αμαρουσίου (Πολεοδομική Ενότητα Σωρού) της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειας Αττικής.

Κύριοι,

Μετά τη θεομηνία της 28ης/07/2018 και τις συνεχόμενες καταιγίδες της 29ης/7/2018 και 30ής/7/2018, που έπληξαν την περιοχή του Δήμου μας και ειδικότερα τις περιοχές που συνορεύουν με το ρέμα το οποίο υπερχείλισε και πλημμύρισε κατοικίες επί της οδού Άρη Φακίνου και άλλους σημαντικούς δρόμους με καθημερινή κίνηση (όπως η Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, Αγ. Αθανασίου), ενώ υπήρξε σοβαρότατος κίνδυνος να πλημμυρίσει η ίδια η Λεωφόρος Κηφισίας απ’ όπου διέρχεται πλήθος οχημάτων καθημερινά, θεωρούμε αναγκαία την άμεση επέμβαση της πολιτείας, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Η περιοχή δεν έχει καμιά αντιπλημμυρική προστασία, παρουσιάζει ανεπαρκή και υποβαθμισμένη κατά τόπους διατομή, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν οι παραρεμάτιες περιοχές κατά τη διάρκεια ή μετά από έντονες βροχοπτώσεις και να προκαλούνται φαινόμενα διαβρώσεων λόγω υπερχείλισης του ρέματος, ενώ σχεδιάζεται να είναι αποδέκτης των ομβρίων υδάτων του ρέματος Σαπφούς, ένα πολύ σημαντικό έργο, που την υλοποίησή του την έχει αναλάβει η ίδια η Περιφέρεια. Το έργο μέχρι και σήμερα δεν έχει εγκριθεί λόγω σοβαρών παραλήψεων της μελέτης, όπως αναφέρεται παρακάτω.

«Σε ό,τι αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα στην Πολεοδομική Ενότητα του Σωρού, από το 2011 έπρεπε ο Δήμος Αμαρουσίου να καταθέσει μελέτη στην Περιφέρεια Αττικής για τον αποδέκτη του έργου, εκεί δηλαδή όπου θα αποχετεύονται τα όμβρια ύδατα. Η σημερινή πρόταση του Δήμου, που επαναλαμβάνει την παλαιότερη και απορριφθείσα από το 2011, είναι επιεικώς απαράδεκτη καθώς δεν πληροί τις τεχνικές προϋποθέσεις ώστε το έργο να λειτουργήσει αποτελεσματικά», αναφέρει η Περιφέρεια Αττικής.

Μετά από τα παραπάνω κ. Περιφερειάρχη, κ. Αντιπεριφεριάρχη, κ. Δήμαρχε, εμείς οι κάτοικοι της περιοχής σας ζητάμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές ή τραυματισμούς ή και υλικές καταστροφές. Δεν υπάρχει κανένα χρονικό περιθώριο ολιγωρίας ή μετάθεσης ευθυνών, γι’ αυτό σας ζητάμε να προνοήσετε ΑΜΕΣΑ και ΕΓΚΑΙΡΑ διασφαλίζοντας τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής, αλλά και τη σωματική ακεραιότητα των διερχόμενων πολιτών!

  • Ζητάμε να συνεργαστείτε και να σταματήσει αυτή η εκτόξευση αλληλοκατηγοριών, να προχωρήσετε μαζί στην ολοκλήρωση της μελέτης, ζητώντας βοήθεια εάν χρειάζεται είτε από εξωτερικούς συνεργάτες με εμπειρία σε αντίστοιχα έργα είτε τη συνδρομή της Ε.Ε, ώστε η τελική μελέτη να είναι άρτια τεχνικά και σε εναρμόνιση με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ» και το Ν.3481/2006 (ΦΕΚ 162/Α/2.8.2006) για έναν τόπο που είναι χαρακτηρισμένος ως «ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος» με την Υ.Α. 9173/1642 ΦΕΚ 281Δ93.
  • Ζητάμε τη διαβούλευση με το Κοινό και την ενεργό συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών, σύμφωνα με το άρθρο 14 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ, καθώς και την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ (www.ypeka.gr) του αντικειμένου των προβλεπόμενων εργασιών, όπως επίσης και του αναλυτικού χρονοδιαγράμματος αυτών για την ενημέρωση του Κοινού.
  • Ζητάμε να γίνει άμεσα ο καθαρισμός των ανοιχτών και κλειστών μερών του ρέματος και εντός των μηνών Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2018 για την περιοχή του ρέματος από την «υποτιθέμενη» πλατεία στην οδό Λέρου έως και το πάρκινγκ του παλιού αμαξοστάσιου του Δήμου Αμαρουσίου και να παρθούν τα παρακάτω βραχυπρόθεσμα μέτρα:
  • Εκβάθυνση, διάνοιξη ή τροποποίηση του ρέματος κατά μήκος της οδού Φακίνου  Άρη, βάσει της οριοθέτησης που έχει γίνει ώστε να υπάρχει κανονική ροή και όχι υπερχείλιση.
  • Αποκατάσταση πρανούς της κοίτης με τοποθέτηση συρματοκιβωτίων και ενίσχυση με επένδυση λιθοδομής, διατηρώντας τη βλάστηση στην κοίτη του ρέματος που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ταχύτητας των πλημμυρικών νερών, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.
  • Διάνοιξη όλων των πεζόδρομων προς οδό Σωρού, ώστε να υπάρχει τρόπος διαφυγής σε περίπτωση υπερχείλισης του ρέματος.
  • Απομάκρυνση των αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται πάνω στο ρέμα.
  • Απομάκρυνση κομμένων δέντρων και υλικών (μπάζα, τσιμέντα, λαμαρίνες κτλ) που εμποδίζουν τη ροή του ρέματος.
  • Κλάδεμα δέντρων, ώστε να αντέξουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
  • Αποκατάσταση της χλωρίδας που υπέστη καταστροφή.

Ορισμός ημερομηνίας ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, κατά την οποία θα ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής για τις ενέργειες των αρχών: του Δήμου, της Περιφέρειας και της Πολιτείας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τόσο για τα άμεσα μέτρα όσο και για τα μακροπρόθεσμα (ως μακροπρόθεσμα νοούνται τα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής Σωρού, Κοκκινιάς και Αναβρύτων).

Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα αποτελεί εγκληματική αδιαφορία του Κρατικού Μηχανισμού σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο σε βάρος των Πολιτών και σε βάρος του Περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα οι ευθύνες θα είναι πολύ συγκεκριμένες, αφού θα αφορούν αυστηρά τις Υπηρεσίες σας και την αποκλειστική αρμοδιότητά σας. Τυχόν δε ολιγωρία των Υπηρεσιών σας θα σηματοδοτήσει προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Σε αναμονή των δικών σας ενεργειών

Οι κάτοικοι της περιοχής

σ.σ.: Το κείμενο περιλαμβάνει λίστα με σχετικές υπογραφές, καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας, που έχουν τεθεί στη διάθεση του ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet