Καθυστερήσεις στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης καταγγέλλει η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου
Κοινωνία

Καθυστερήσεις στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης καταγγέλλει η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου παρεμβαίνει στο θέμα της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, κατηγορώντας την απερχόμενη δημοτική αρχή της πόλης ότι καθυστερεί σκόπιμα την εφαρμογή του μέτρου στον Δήμο.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει:

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου έχει ταχθεί εδώ και χρόνια υπέρ της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης σε δημόσια νηπιαγωγεία με νηπιαγωγούς ΑΕΙ και με αναλυτικό πρόγραμμα από το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της καθιέρωσης της δεκατετράχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Μπροστά σε αυτήν τη διαχρονική διεκδίκηση δεκαετιών, γονέων και εκπαιδευτικών, η απερχόμενη δημοτική αρχή, δυστυχώς «λόγω ταυτοπροσωπίας», συντάχθηκε πλήρως με την άποψη της ΚΕΔΕ, αρχικά περί κατάργησης και εν συνεχεία (λίγο πριν τις  δημοτικές εκλογές 5/2019), με την πιο light έκδοση «της αναβολής της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής».

Η Ένωσή μας έγκαιρα από πέρυσι, στις 26/6/2018, με παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο και δημόσια ανακοίνωση, είχε αντιδράσει και ζητήσαμε ο Δήμος και η Πολιτεία να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την απρόσκοπτη εφαρμογή της από 1/9/2019.

Και ενώ το κεντρικό κράτος, «έστω στο παρά 5 και ασθμαίνον», κατάφερε να δρομολογήσει μια προσωρινή λύση, με λυόμενα κτήρια βαρέως τύπου, η απερχόμενη δημοτική αρχή περιέπεσε σε μία άνευ προηγουμένου προεκλογική και μετεκλογική ραστώνη, τεχνηέντως επί του συγκεκριμένου θέματος.

Ως εκ τούτου, το θέμα συζητήθηκε και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου στις 25/6/19, όπου, με νέα παράστασή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναδείξαμε και πάλι την αβελτηρία της διοίκησης, αφού στην πραγματικότητα η απερχόμενη διοίκηση ουδέποτε θέλησε να εφαρμοστεί ο νόμος και εφαρμόζει το γνωστό «στρίβειν διά του αρραβώνος».

Για εμάς πάντοτε προηγούνται  τα παιδιά και οι οικογένειές τους, αφού τόσο  για την επιστημονική κοινότητα όσο και για όλα τα προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα, δεδομένο και κεκτημένο είναι η λειτουργία της  δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής υπό την αιγίδα των εκπαιδευτικών αρχών της Πολιτείας.

Οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδη επαφή με τις σύγχρονες παιδαγωγικές  θεωρίες, γνωρίζει ότι η ηλικία των 4 ετών αποτελεί ορόσημο για την ένταξη του παιδιού στο Νηπιαγωγείο, στο πρώτο συστηματικό σχολικό περιβάλλον του παιδιού, υπό την επίβλεψη άρτια καταρτισμένων λειτουργών της εκπαίδευσης (νηπιαγωγοί – απόφοιτοι πανεπιστημίων).

Η καθυστερημένη ένταξη των παιδιών σε περιβάλλον Νηπιαγωγείου στη χώρα μας έχει δυσμενέστατες κοινωνικές και εκπαιδευτικές συνέπειες. Στερεί μεγάλο κομμάτι νηπίων, κυρίως από τις τάξεις των μη προνομιούχων, από την πρόσληψη κρίσιμου μορφωτικού/πολιτισμικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα οι ανισότητες να διευρύνονται σχεδόν από την αφετηρία της ζωής των παιδιών.

Επιπλέον, χιλιάδες οικογένειες αιμορραγούν καταβάλλοντας υπέρογκα δίδακτρα για υπηρεσίες που θα έπρεπε να προσφέρει εδώ και δεκαετίες δωρεάν η Πολιτεία.

Ως εκ τούτου, επειδή εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε τα παιδιά μας να γίνονται έρμαια τη μία στις «συμπληγάδες» των διπλών-τριπλών εκλογών και την άλλη στην «προκρούστεια κλίνη» τυχόν μετεκλογικών συμφωνιών και επειδή οι διεκδικήσεις μας παραμένουν αναλλοίωτες ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και υπουργών Παιδείας, ζητάμε επιτακτικά από την απερχόμενη διοίκηση να συνεργαστεί άμεσα με την ΚΤ.ΥΠ. και το υπουργείο Παιδείας και να πράξουν τα απαραίτητα για την εξεύρεση των απαραίτητων χώρων, ώστε να εφαρμοστεί και στον Δήμο μας απρόσκοπτα η δίχρονη προσχολική αγωγή χωρίς ταλαιπωρία γονέων και νηπίων.

Το Μαρούσι δεν μπορεί να μείνει πίσω!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet