Καταγγελία για κοινή περισυλλογή σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων στο Μαρούσι
Κοινωνία

Καταγγελία για κοινή περισυλλογή σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων στο Μαρούσι

Την καταγγελία ότι απορριμματοφόρο όχημα του Δήμου Αμαρουσίου συνέλεγε την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018, σε δρόμο που οδηγεί στις Εργατικές Πολυκατοικίες, ταυτόχρονα σύμμεικτα και ανακυκλώσιμα κάνει ο δημότης Σπύρος Σαμιακός, ο οποίος και δημοσιεύει σχετικές φωτογραφίες.

Στη σχετική επιστολή που έστειλε στον τοπικό Τύπου ο κ. Σαμιακός αναφέρει:

Τη Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 11.35 π.μ., οδηγούσα στον δρόμο που οδηγεί στις Εργατικές Πολυκατοικίες Αμαρουσίου (στο ύψος της εφορίας – προέκταση Πλαταιών).  

Αναγκάζομαι να σταματήσω γιατί μπροστά μου προπορευόταν όχημα του Δήμου συλλογής ανακυκλώσιμων, με αριθμό ΚΗΗ 1753. Σταμάτησα και περίμενα. Λίγο πριν τη στροφή υπήρχαν δύο κάδοι δίπλα – δίπλα. Ο ένας πράσινος (σύμμεικτα) και άλλος μπλε. Αντιλαμβάνομαι ξαφνικά ότι στην αρπάγη τοποθετείται όχι μόνο ο μπλε, αλλά και ο πράσινος (σύμμεικτα).

Ακολουθώ το όχημα το οποίο αναγκαστικά έστριψε  (λόγω της πλατείας των Εργατικών) και ξανασταμάτησε στο μικρό τμήμα δρόμου που οδηγεί στην Ιερού Λόχου. Βγάζω το κινητό και παρακολουθώ. Ο υπάλληλος του Δήμου, αφού διαπίστωσε ότι ο μπλε κάδος ήταν ήδη άδειος, αντί να φύγει, τοποθετεί στην αρπάγη τον πράσινο. 

Τον φωτογραφίζω, μέσα από το αυτοκίνητο, τη στιγμή που ο κάδος έχανε την επαφή με το έδαφος, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί. Μόλις τελείωσε η μεταφόρτωση του περιεχομένου στο όχημα, αυτό  ξαναξεκίνησε και μετά από λίγα μέτρα το ξαναφωτογράφησα, για να πάρω τον αριθμό στο πάνω μέρος του οχήματος, όπως φαίνεται και στην πιο κάτω φωτογραφία. 

Μετά από 20 μέτρα, όπως προχωρά στη φωτό το όχημα, συναντά κάθετα την Ιερού Λόχου.

Τα ερωτήματα είναι τρία:

  1. Το ξέρει ή όχι ο δήμαρχος Πατούλης ότι πρέπει να ελαττωθεί ο όγκος των σκουπιδιών που πηγαίνουν για ταφή, με βάση και κοινοτική οδηγία, αλλά και με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η Περιφέρεια Αττικής εδώ και πάνω από δύο χρόνια;
  2. Το ξέρει ή δεν το ξέρει ο δήμαρχος,  ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ότι είναι παράνομη η ανάμιξη σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων, από τη στιγμή που έχει υπογραφεί συμφωνία Δήμων με την εταιρεία ανακύκλωσης που παρέχει δωρεάν τους μπλε κάδους στους Δήμους;
  3. Αν δεν ξέρει ο δήμαρχος, μήπως θα έπρεπε να ξέρει ο υπεύθυνος  της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Αμαρουσίου;

Η πρώτη σκέψη ήταν να το δημοσιοποιήσω αμέσως. Στη συνέχεια το ξανασκέφτηκα. Προβληματίστηκα για τον κοινωνικό αντίκτυπο, στη διαμόρφωση της οικολογικής συνείδησης των δημοτών,  όσον αφορά τη διαλογή των απορριμμάτων σε σύμμεικτα και ανακυκλώσιμα.

Με λίγα λόγια, μήπως η δημοσιοποίηση συμβάλλει στην απογοήτευση και ωχαδερφισμό στους πολίτες, του τύπου:  «Τίποτα το σωστό δεν μπορεί να γίνει σε αυτή τη χώρα…» και αρχίσουν να πετάνε και πάλι τα απορρίμματα όπου βρούνε, όπως στην αρχή (πριν αρκετά χρόνια) που έβρισκες πολλές φορές στους μπλε κάδους ό,τι να ‘ναι.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί η συμπεριφορά των δημοτών στο θέμα αυτό. Εξακολουθεί να βλέπει κανείς ανακυκλώσιμα στους πράσινους κάδους (συσκευασίες, μέταλλα κ.λπ.),  όμως υπάρχει σαφής βελτίωση στο ότι δεν βλέπεις στους μπλε κάδους να πετάνε σακούλες  με σκουπίδια ή κλαδιά, στην έκταση που συνέβαινε κάποτε.

Το κουβέντιασα με φίλους που ενδιαφέρονται για τα κοινά και μία φίλη με έπεισε να το δημοσιοποιήσω με το επιχείρημα «τώρα είναι σα να μου λες να κρύψουμε τον βιασμό για να μην χαλάσουμε την πλαστή εικόνα τού όλα βαίνουν καλώς και ανοίξουμε την όρεξη και σε άλλους».

Έτσι, μετά από μία περίπου εβδομάδα, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω το γεγονός στον τοπικό Τύπο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet