Λαϊκή Συσπείρωση: “Όχι στη “φάμπρικα” των συμβασιούχων στους Δήμους”
Κοινωνία

Λαϊκή Συσπείρωση: “Όχι στη “φάμπρικα” των συμβασιούχων στους Δήμους”

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, την Τρίτη 17 Μαρτίου 2015, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θανάσης Φωτόπουλος και Μαρία Καρλατήρα κατέθεσαν την παρακάτω πρόταση – ψήφισμα για το οξυμένο πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες του Δήμου:

Θέμα: Για την κάλυψη των οξυμένων αναγκών σε μόνιμο προσωπικό στους Δήμους

Εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής κεφαλαίου, Ε.Ε., “Καλλικράτη”, που συνεχίζεται και σήμερα, σε τοπική διοίκηση και Δήμους έχουν συσσωρευτεί τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Από το 2008, με βάση τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στη δημόσια διοίκηση και, στη συνέχεια, των νόμων του μνημονίου έως σήμερα, έχουμε την ώθηση χιλιάδων υπαλλήλων σε συνταξιοδότηση, την άρνηση πράξεων διορισμού χιλιάδων επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ, με βάση τον νόμο 3833/10, την επιβολή του μέτρου 1:5 στις προσλήψεις, την απαγόρευση προσλήψεων στους κλάδους Υ.Ε., Δ.Ε. μέχρι το 2016, τη μείωση σε προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού 10% κλιμακωτά κάθε χρόνο και σωρευτικά 50% για τα έτη 2012-2016, τις εκατοντάδες απολύσεις μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης και κινητικότητας, το οριζόντιο κούρεμα των οργανικών θέσεων για όλες τις υπηρεσίες και λειτουργίες Δήμων και Περιφερειών. Την ίδια περίοδο σε Δήμους και Περιφέρειες το κεντρικό κράτος συνεχίζει να μεταφέρει δεκάδες αρμοδιότητες, πετσοκόβοντας πόρους και προσωπικό.

Σήμερα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιλέγεται η ίδια καταστροφική πορεία. Πρόσφατο παράδειγμα η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που καλεί τους Δήμους να υποβάλουν τα αιτήματά τους για προσλήψεις συμβασιούχων για το 2015 μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014. Η εγκύκλιος του υπουργείου έχει ως αναφορά τον νόμο 3833/2010 «Προστασία της Εθνικής Οικονομίας και επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» (πρώτο μνημόνιο) της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και τον νόμο 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Το αρμόδιο υπουργείο δηλαδή ζητά τη συμμόρφωση των Δήμων στην παραπέρα μείωση και αυτού του ελάχιστου προσωπικού επικαλούμενο και αξιοποιώντας τους μνημονικούς νόμους.

Το υπουργείο, κάνοντας λόγο για «έκτακτο προσωπικό», συνεχίζει την υποκρισία των προηγούμενων κυβερνήσεων, αφού γνωρίζει ότι οι ελλείψεις στο προσωπικό των Δήμων αφορά σε μόνιμες ανάγκες και λειτουργίες τους. Το όλο και πιο περιορισμένο σε αριθμό προσωπικό (με σύμβαση ορισμένου χρόνου και έργου), που επιβάλλει ως λύση η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αδυνατεί να καλύψει μόνιμες και οξυμένες ανάγκες σε υπηρεσίες. Υπηρεσίες που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα και οδηγούνται είτε σε συρρίκνωση και κλείσιμο είτε σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος της λαϊκής οικογένειας.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε επιστημονικό και άλλο προσωπικό, κρίσιμες λειτουργίες όπως καθαριότητα, πράσινο, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, προγράμματα Άθλησης, Πολιτισμού, υπηρεσίες ύδρευσης, συντήρηση σχολείων, παραδίνονται σε εργολάβους, ΜΚΟ, ΚοινΣΕπ.

Από την πιο πάνω μείωση των προσλήψεων η κυβέρνηση εξαιρεί το έκτακτο προσωπικό σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, το γνωστό και ως «οχταμηνίτες», στις υπηρεσίες δηλαδή όπου επιβάλλονται τέλη και αντίτιμο σε δημότες και κατοίκους. Η «απελευθέρωση» προσλήψεων συμβασιούχων υπαλλήλων σε αυτές τις υπηρεσίες άνοιξε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Η επιλογή και της σημερινής κυβέρνησης να το συνεχίσει επιβεβαιώνει ότι η ανταποδοτική και επιχειρηματική λειτουργία των Δήμων βρίσκεται και στη δική της αντίληψη, που είναι άλλωστε πάγια στρατηγική αντίληψη κάθε αστικής διαχείρισης. Η συνεχής επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, η διαιώνιση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων είναι ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πολύ περισσότερο σε περίοδο ύφεσης.

Από τη δική τους πλευρά, οι δημοτικές και περιφερειακές Αρχές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, μαζί και η διοίκηση Πατούλη, αρκούνται σε μια δυο άσφαιρες διαμαρτυρίες και στη συνέχεια υλοποιούν πρόθυμα τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις, δίνοντας μέσω “Καλλικράτη” και μνημονιακών νόμων διέξοδο κερδοφορίας σε “παρκαρισμένα” ιδιωτικά κεφάλαια, συσσωρευμένα κέρδη προηγούμενων περιόδων, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Θέτουμε τη δημοτική Αρχή προ των ευθυνών της και απαιτούμε:

1. Να αποσυρθεί η εγκύκλιος του υπ. Εσωτερικών που διαιωνίζει το πρόβλημα των συμβασιούχων  Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφτούν οι μεγάλες ελλείψεις για όλες τις υπηρεσίες των Δήμων

2. Να αρθούν άμεσα η απαγόρευση προσλήψεων στους κλάδους Υ.Ε.-Δ.Ε., η αναλογία 1:5 και να εκδοθούν πράξεις διορισμού των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ/2009 για τον Δήμο. Να καταργήσει  η κυβέρνηση το θεσμικό πλαίσιο που επιτάσσει τις δημοτικές Αρχές να προσφεύγουν στα δικαστήρια ενάντια σε θετικές δικαστικές αποφάσεις για εκατοντάδες εργαζόμε­νους που σήμερα στηρίζουν κρίσιμες υπηρεσίες στους Δήμους, όπως είναι η καθαριότητα, οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΕΠ.

3. Να επαναφέρουν τις οργανικές θέσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις κούρεψαν οριζόντια και για όλες τις υπηρεσίες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet