Με επισημότητα τιμήθηκε η 25η Μαρτίου στο Μαρούσι
Κοινωνία

Με επισημότητα τιμήθηκε η 25η Μαρτίου στο Μαρούσι

Με κάθε επισημότητα το Μαρούσι τίμησε την Επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Πλήθος κόσμου παρά τον βροχερό καιρό συγκεντρώθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στους Ήρωες της Επανάστασης μαζί με τη δημοτική αρχή της πόλης, εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου, της ιεραρχίας, των τοπικών αρχών, των Συλλόγων και Φορέων.

Μετά την ιερή δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την επιμνημόσυνη δέηση από τον π. Νικόλαο του Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου και τον π. Χρήστο του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων από τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη και τους φορείς της πόλης, ενώ η παρέλαση ματαιώθηκε λόγω των πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο δήμαρχος Αμαρουσίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού, υπογραμμίζοντας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου, την ουσιαστική διάσταση του Εορτασμού της Εθνικής Επετείου, λέγοντας, «Η επανάσταση του 1821 υπό το πρίσμα του μέλλοντος κι όχι του ένδοξου παρελθόντος, αποτελεί ένα ισχυρό εθνικό σύμβολο. Αντιπροσωπεύει ιδέες, άυλες αξίες. Τις άυλες αξίες που ρίζωσαν για πρώτη φορά στην ελληνική γη και για τις οποίες έχουν θυσιαστεί στα διάβα των αιώνων χιλιάδες Έλληνες.

» Αντιπροσωπεύει τις αξίες της Ελευθερίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Της πίστης στο Θεό, και της αγάπης προς την πατρίδα. Της αξιοπρέπειας  και της τιμής.  Αυτές οι αξίες προσδίδουν στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου  μας  το δυναμικό  της χαρακτήρα. Αποτελούν ισχυρό σύμβολο. Και το σύμβολο είναι δύναμη, δύναμη που ωθεί προς τα εμπρός, δύναμη για συνέχιση, για αγώνες για διατήρηση των αξιών ή την επανάκτησή τους.

» Και αυτή η δύναμη αναζωογονείται κάθε φορά με τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου του 1821. Ο εορτασμός συντηρεί την ιστορική μνήμη και κουβαλά μηνύματα που παραδίδονται χρόνο με το χρόνο από γενιά σε γενιά. Και η παράδοση αποτελεί μα σημαντική διάσταση. Μας στρέφει στο μέλλον. Αφορά τις επερχόμενες γενιές. Δεν παραδίδουμε αξίες σε όσους πέρασαν, αλλά σε όσους έρχονται. Η Επέτειος του 1821 είναι φορέας Εθνικής παράδοσης και αφύπνισης».

Η Εθνική Επέτειος τόνισε ο κ. Πατούλης «ως θύμηση ζωντανεύει το παρελθόν, ως σύμβολο καταξιώνει το παρόν και ως παράδοση εδραιώνει το μέλλον.  Τα τρία αυτά στοιχεία συνιστούν την ουσία της εθνικής μας ταυτότητας. Και πάνω σε αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να δομήσουμε το νέο πατριωτισμό που έχουμε ανάγκη ως χώρα και λαός».

«Έχουμε μία επιλογή», σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του ο δήμαρχος Αμαρουσίου, «Να σταθούμε ξανά όρθιοι στα πόδια μας, χωρίς δανειακές πατερίτσες, με πίστη στις δυνάμεις μας, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα της συνεργασίας κι επιδιώκοντας τη συνύπαρξη με λαούς με τους οποίους συμβιώνουμε επί αιώνες. Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη, στην Ευρώπη των λαών, στην Ευρώπη της αξιοπρέπειας και του σεβασμού στην ιστορική κληρονομιά του κάθε λαού της».     

Στο πλαίσιο της εορταστικής εκδήλωσης που ακολούθησε, η σοπράνο και καθηγήτρια μονωδίας του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου Χριστίνα Σπηλιακοπούλου ερμήνευσε τραγούδια για την  Επέτειο της 25ης Μαρτίου, συνοδευόμενη από τον πιανίστα και καθηγητή του Δημοτικού Ωδείου Μανώλη Παπαγιάννη, ενώ τα τμήματα παραδοσιακών χορών του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού διάνθισαν την εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από όλα τα μέρη  της πατρίδας μας. Το παρών στην επετειακή εκδήλωση έδωσε και ο Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης».

Δείτε την ομιλία του δημάρχου Αμαρουσίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet