Με “Ι.Χ.” υπηρεσίες κλαδεύει και καθαρίζει ο Δήμος Αμαρουσίου
Κοινωνία

Με “Ι.Χ.” υπηρεσίες κλαδεύει και καθαρίζει ο Δήμος Αμαρουσίου

Η «αποψίλωση» υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου και η ανάθεση σε ιδιώτες λειτουργιών που παλαιότερα εξυπηρετούνταν εκ των ένδον απασχόλησε, για άλλη μια φορά, το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου. Αφορμή στάθηκε η συζήτηση των 22ου και 33ου θεμάτων της ημερήσιας διάταξης (έγκριση διενέργειας πρόχειρου διαγωνισμού για την ανάθεση εργασιών κλαδέματος ψηλών δένδρων και ανάθεση σε ιδιώτη της υπηρεσίας για τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων και οικοπέδων για λόγους πυρασφάλειας.

Υπηρεσία Πρασίνου Δήμου Αμαρουσίου

Είχε προηγηθεί, κατά την Ώρα του Δημότη, τοποθέτηση υπαλλήλου της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου, ο οποίος είχε περιγράψει με τα «μελανότερα» των χρωμάτων τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται η εν λόγω Υπηρεσία. Όπως είπε, στο Πράσινο έχουν απομείνει 16 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 14 ΑμΕΑ (σ.σ. στους 11 τους υπολόγισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Ζήκος), κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στη διοίκηση να διεκδικήσει πόρους και προσωπικό για την Υπηρεσία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «με τα λεφτά που δίνονται σε εργολάβους για έναν χρόνο, θα μπορούσαμε να αγοράσουμε το μηχάνημα για το κλάδεμα των ψηλών δένδρων και να κάνουμε εμείς τη δουλειά».

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής παραδέχθηκε τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στην Υπηρεσία (μάλιστα, υποσχέθηκε ότι σύντομα θα μεταφερθεί προσωρινά εντός του αμαξοστασίου και θα επιδιωχθεί η ενοικίαση χώρου στο παλιό φυτώριο για τη μόνιμη εγκατάστασή της), ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξει ενίσχυσή της σε προσωπικό μέσω των 40 με 50 εργαζομένων που θα προσληφθούν με τα «5μηνα» που προβλέπει ο νόμος. Τέλος, υποστήριξε ότι η ανάθεση σε ιδιώτη γίνεται γιατί ο Δήμος δεν διαθέτει μηχάνημα για το κλάδεμα ψηλών δένδρων.

Απευθείας ανάθεση ή διαγωνισμός;
Σπύρος Βλάχος (Μαρούσι η Πόλη μας)
Σπύρος Βλάχος (Μαρούσι η Πόλη μας)

Ασάφεια στη διατύπωση της εισήγησης, την οποία και ζήτησε να διορθωθεί, επικαλέστηκε ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας (Μαρούσι η Πόλη μας) Σπύρος Βλάχος, αναφορικά με το θέμα εάν για τον καθαρισμό οικοπέδων θα γίνει διαγωνισμός ή απευθείας ανάθεση.

Την απάντηση ανέλαβε να δώσει ο γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Χρηστάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι το ίδιο το ποσό της εργολαβίας καθορίζει και τη διαδικασία, δηλαδή τη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού.

«Δεν σας φθάνει ο χρόνος»
Λευτέρης Μαγιάκης (Ενότητα, Ανατροπή και Έργο)
Λευτέρης Μαγιάκης (Ενότητα, Ανατροπή και Έργο)

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (Ενότητα, Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι) προειδοποίησε τη διοίκηση ότι, «όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια», δεν θα προλάβει τις διαδικασίες για τους καθαρισμούς των οικοπέδων. Επίσης, ο κ. Λευτέρης Μαγιάκης ανέφερε ότι οι 50 εργαζόμενοι που θα έρθουν στον Δήμο με τις 5μηνες συμβάσεις είναι υπεραρκετοί για το συγκεκριμένο έργο, ενώ και τα εργαλεία που χρειάζονται είναι χαμηλού κόστους, οπότε δεν υπάρχει λόγος η δημοτική αρχή να πάει σε διαγωνισμό, ζητώντας ταυτόχρονα την απόσυρση του θέματος.

«Επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση του Δήμου από το… παράθυρο»
Θανάσης Φωτόπουλος (Λαϊκή Συσπείρωση)
Θανάσης Φωτόπουλος (Λαϊκή Συσπείρωση)

Για επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του Δήμου «από το παράθυρο» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, τονίζοντας ότι οι ανάγκες πυρασφάλειας είναι γνωστές από καιρό, αλλά η διοίκηση επιλέγει να συζητήσει τα απαραίτητα έργα την «τελευταία στιγμή», προκειμένου να τα αναθέτει σε ιδιώτες.

Ο κ. Θανάσης Φωτόπουλος κατηγόρησε, επίσης, τη διοίκηση για απόκρυψη των «τεράστιων ελλειμμάτων» στο προσωπικό του Δήμου, την ίδια ώρα που ο δήμαρχος «περηφανεύεται για το επίπεδο των υπηρεσιών και μιλά για “πόλη-πρότυπο”, η οποία δίνει το παράδειγμα και σε άλλους δήμους». Τέλος, εξέφρασε για άλλη μια φορά τη διαφωνία της Λαϊκής Συσπείρωσης με τη λογική των «5μηνων» κι επανέλαβε το αίτημα της παράταξης για άμεση διεκδίκηση από την κεντρική διοίκηση των οφειλομένων στους ΟΤΑ.

«Βάζετε “ταφόπλακα” στο μέλλον των δημοτών»
Τάσος Σπυρόπουλος (Εκτός των Τειχών)
Τάσος Σπυρόπουλος (Εκτός των Τειχών)

Αναφερόμενος στην υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, ο επικεφαλής των Εκτός των Τειχών κατηγόρησε τη διοίκηση ότι χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο πρόβλημα ως «άλλοθι» για την παραχώρηση δημοτικών λειτουργιών σε ιδιώτες, μέσω διαδικασιών «express». Ο κ. Τάσος Σπυρόπουλος έκανε λόγο για «αποκρουστικό μοντέλο “απονεύρωσης” των υπηρεσιών του Δήμου», το οποίο υιοθετεί η διοίκηση, ανάγοντας τα πάντα σε διαδικασίες «αγοράς και ανταποδοτικότητας» και βάζοντας «ταφόπλακα» στο μέλλον των δημοτών του Αμαρουσίου.

«Σας λείπει ο έγκαιρος προγραμματισμός»
Κώστας Βλάχος (Μαρούσι η Πόλη μας)
Κώστας Βλάχος (Μαρούσι η Πόλη μας)

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης Μαρούσι η Πόλη μας κατηγόρησε τη διοίκηση ότι φέρνει θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο υπό «ασφυκτικά χρονικά όρια», για ζητήματα, όπως η πυρασφάλεια, που είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κώστας Βλάχος υποστήριξε ότι ο τρόπος που επιχειρείται να ανατεθεί η συγκεκριμένη εργολαβία για τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων θα προκαλέσει καθυστερήσεις και δήλωσε ότι η παράταξή του θα καταψηφίσει την εισήγηση.

«Κινηθήκαμε έγκαιρα»
Γιώργος Ζήκος (αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος)
Γιώργος Ζήκος (αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος)

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής απέρριψε τις κατηγορίες  περί καθυστερήσεων, τονίζοντας ότι η χορτοκοπή γίνεται πάντοτε μέσα Ιουνίου, «οπότε έχουμε κινηθεί έγκαιρα».

Παράλληλα, ο κ. Γ. Ζήκος ενημέρωσε ότι ακόμη και όταν η Υπηρεσία Πρασίνου είχε 80 και 90 εργαζόμενους, πάλι υπήρχε η ανάγκη ανάθεσης σε εξωτερική εργολαβία, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες οικοπέδων δεν προχωρούν οι ίδιοι σε καθαρισμούς των συγκεκριμένων χώρων, αλλά αναθέτουν το συγκεκριμένο έργο στην Υπηρεσία του Δήμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet