Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ ο Δήμος Αμαρουσίου
Κοινωνία

Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ ο Δήμος Αμαρουσίου

Καθώς οι πόλεις στην Ευρώπη οδηγούνται σε μία ανοδική δυναμική πορεία ως προς τον σχεδιασμό του αστικού περιβάλλοντος για τη βελτίωση της υγείας, αυτό τον μήνα όλα τα βλέμματα στράφηκαν στο Δήμο Αμαρουσίου καθώς προσκλήθηκε στην ετήσια διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2022 που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Στις εργασίες του συνεδρίου τον δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας & Πολιτικής Προστασίας και αναπληρωτής δημάρχου, ιατρός Στέφανος Τσιπουράκης, ενώ συμμετείχε και η συντονίστρια του Προγράμματος «Υγιείς Πόλεις» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), υγιεινολόγος Βασιλειάδου Μελπομένη-Ειρήνη.

Φέτος, με θέμα «Οι Υγιείς πόλεις ηγούνται διά του παραδείγματος: «One Planet, One People, One Health», οι υπεύθυνοι της αλλαγής παρουσίασαν τις καινοτόμες και αποτελεσματικές προσεγγίσεις τους για την ανανέωση των δημοτικών συστημάτων τους. Εργαζόμενοι για την οικοδόμηση πιο καθαρών και πιο πράσινων πόλεων, εκπρόσωποι από περίπου 1.300 πόλεις και περίπου 30 εθνικά δίκτυα συγκεντρώθηκαν για να συνεχίσουν τη συζήτηση σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ της υγείας του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος, η οποία ονομάζεται επίσης προσέγγιση μιας ενιαίας υγείας “One Health”.

Όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, σε μία εποχή που οι πόλεις στην Ευρώπη επλήγησαν σκληρά από τον COVID-19, την ενεργειακή κρίση και κλιματική κρίση, η αναγνώριση ότι οι ζωές όλων σε όλο το  οικοσύστημα είναι στενά συνδεδεμένες και αλληλοεξαρτώμενες είναι ζωτικής σημασίας. Εκτιμώντας το έργο που επιτελέστηκε από τις πόλεις του δικτύου, ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, Dr. Hans Kluge είπε, «είστε οι δημιουργοί της αλλαγής, δίνοντας το παράδειγμα σε αυτούς τους πρωτόγνωρους καιρούς».

Για μία Ευρώπη που αλλάζει ταχέως, η διάσκεψη του 2022 έδωσε στους εθνικούς φορείς μια πλατφόρμα για να συζητήσουν και να σχηματίσουν μια συλλογική φωνή που εργάζεται για την υγεία και την ευημερία για όλους. Αυτό συνάδει και με το θέμα της εκδήλωσης «One Planet, One People, One Health» καθώς το επίκεντρο δεν θα είναι μόνο οι άνθρωποι αλλά τα ζώα και το περιβάλλον. Στα προγράμματα «Healthy Cities» του ΠΟΥ, αρκετές πόλεις και εθνικά δίκτυα συνεργάστηκαν σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη Δημόσια Υγεία.

Ένα κίνημα με σκοπό

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υγιών Πόλεων βοηθά τους τοπικούς και εθνικούς φορείς να αποτρέψουν, να προβλέψουν και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις παγκόσμιες απειλές για την υγεία. Παρέχοντας μια ευκαιρία για μια πλούσια ανταλλαγή πληροφοριών μέσω του συνεδρίου, οι πόλεις μπορούν να δείξουν πώς αναδεικνύονται σε ηγέτες της Δημόσιας Υγείας. Ένας οδηγός 20 βημάτων κοινοποιήθηκε επίσης από αυτό το δίκτυο του ΠΟΥ προκειμένου να αναπτυχθεί και να αναπαραχθεί το μοντέλο της υγιούς πόλης.

Για να καρπωθούν οι μελλοντικές γενιές τα οφέλη τέτοιων ιδεών, οι εθνικοί φορείς πρέπει να δράσουν άμεσα. Η Ετήσια  Συνάντηση Εργασίας και το Τεχνικό Συνέδριο του Δικτύου Ευρωπαϊκών Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ βοηθούν ώστε γίνει γνωστό το πόσο πολύ αυτές οι πόλεις έχουν προχωρήσει προς ένα υγιές οικιστικό περιβάλλον.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet