«Οι εκπαιδευτικοί είναι υπάλληλοι του ΥΠΑΙΘ και όχι των Δήμων»
Κοινωνία

«Οι εκπαιδευτικοί είναι υπάλληλοι του ΥΠΑΙΘ και όχι των Δήμων»

Να φροντίσουν οι Δήμοι να βρουν τρόπους για τη χρήση των σχολικών κτηρίων χωρίς να εμπλέκουν τους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της της νόμιμης άδειάς τους τις περιόδους των διακοπών ζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου, με αφορμή ένα περιστατικό το οποίο συνέβη τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος αναφέρει:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον διευθυντή του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου ότι τη Δευτέρα 27-12-2021 το πρωί και ενώ τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της χώρας παραμένουν κλειστά λόγω των χριστουγεννιάτικων διακοπών, ο ίδιος ενοχλήθηκε τηλεφωνικά από υπάλληλο της ΔΕΠ Αμαρουσίου, προκειμένου να πάει στο σχολείο που προΐσταται για να απενεργοποιήσει τον συναγερμό, ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τους χώρους του 18ου Δημοτικού Σχολείου τμήματα των ΚΔΑΠ Αμαρουσίου, χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους συνεννόηση με τον διευθυντή του εν λόγω σχολείου.

Φυσικά ο συνάδελφος διευθυντής δεν προσήλθε στο σχολείο και ενημέρωσε άμεσα το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου ώστε να επιληφθεί του θέματος.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της χώρας είναι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας και όχι των Δήμων.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της χώρας υπεύθυνοι για τη λειτουργία και την ασφάλεια των κτηρίων είναι οι σύλλογοι των διδασκόντων και οι διευθυντές – διευθύντριες και προϊστάμενες των νηπιαγωγείων αποκλειστικά και μόνο, χωρίς την παρέμβαση ή εμπλοκή κανενός άλλου φορέα.

Όταν τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν η χρήση και η φύλαξη των κτηρίων περιέρχεται στους ΟΤΑ στους οποίους ανήκουν γεωγραφικά οι σχολικές μονάδες.

Συνεπώς, όταν τα δημοτικά σχολεία είναι κλειστά ας φροντίσουν οι Δήμοι, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί εκ του νόμου, να βρουν τρόπους για τη χρήση των σχολικών κτηρίων χωρίς να εμπλέκουν ή ενοχλούν τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων ή του Πάσχα ή από 21 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου βρίσκονται σε νόμιμη άδεια. 

Όλα τα παραπάνω είναι απολύτως γνωστά στους αρμοδίους της ΔΕΠ Αμαρουσίου, άλλωστε ο πρόεδρος της ΔΕΠ Αμαρουσίου, Π. Σαγρής, γνωρίζει καλά το πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών σχολείων ως συνταξιούχος εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και δεν κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους ενοχλούνται οι διευθυντές/διευθύντριες των δημοτικών σχολείων όταν βρίσκονται σε άδεια και τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε, για άλλη μια φορά, ότι δεν υφίσταται κανενός είδους υποχρέωση από την πλευρά των εκπαιδευτικών των δημόσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της χώρας να εφαρμόζουν ή να προστρέχουν για την ικανοποίηση οποιασδήποτε όχλησης ή εντολής από την πλευρά των δημοτικών αρχών κάθε περιοχής».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet