ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για το Μαρούσι: 57 ευρώ/κάτοικο οι ίδιοι πόροι του Δήμου στο τεχνικό πρόγραμμα
Κοινωνία

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για το Μαρούσι: 57 ευρώ/κάτοικο οι ίδιοι πόροι του Δήμου στο τεχνικό πρόγραμμα

Παρέμβαση επί του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Αμαρουσίου για το 2019, το οποίο ψηφίστηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιεί η δημοτική κίνηση ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για το Μαρούσι, αναφέροντας τα εξής:

Το τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίζεται σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο αποτυπώνει το όραμα, τις επιλογές και τον σχεδιασμό της εκάστοτε διοίκησης.

Οποιοσδήποτε πολίτης μελετήσει το τεχνικό πρόγραμμα για το 2019 της διοίκησης Πατούλη και το συγκρίνει με το αντίστοιχο του 2018, αλλά και του 2017, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στερείται οράματος.

Περιορίζεται σε έργα μόλις 9,1 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ προέρχονται από χρηματοδοτήσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του κράτους ή της Περιφέρειας Αττικής και μόλις 4,1 εκατ. ευρώ προέρχονται από ίδιους πόρους του Δήμου.

Σε μια πόλη 72.000 κατοίκων το τεχνικό πρόγραμμα από ίδιους πόρους του Δήμου αντιστοιχεί στο εκπληκτικό ποσό των 57 ευρώ/κάτοικο!

Και όμως, η διοίκηση Πατούλη επαίρεται πως έχει «νοικοκυρέψει» τα οικονομικά του Δήμου και διαθέτει ταμειακό υπόλοιπο πάνω από 30 εκατ. ευρώ.

Γιατί επιλέγει να μη το χρησιμοποιήσει;

Χαρακτηριστικό επίσης του τεχνικού προγράμματος είναι ότι, για άλλη μια φορά, η διοίκηση Πατούλη επιλέγει να χρηματοδοτήσει έργα βιτρίνας. Περίοπτη θέση καταλαμβάνει η «διαμόρφωση της πλατείας Ευτέρπης», έργο – επιλογή της διοίκησης, με το οποίο διαφωνήσαμε. Το ύψος της δαπάνης του έργου ανέρχεται στα 487.000 ευρώ. Ένα αχρείαστο έργο, αφού ο επενδυτής του χώρου στάθμευσης ήταν υποχρεωμένος να τη διαμορφώσει σύμφωνα με τη μελέτη που υπάρχει στη σύμβαση. Η διοίκηση Πατούλη σπαταλά 487.000 ευρώ, χρήματα αναγκαία κυρίως στις γειτονιές της πόλης

Σε λάθη και παραλείψεις της διοίκησης οφείλεται το γεγονός ότι ο Δήμος θα καταβάλει επιπλέον 195.000 ευρώ για τα έργα απορροής όμβριων υδάτων στις περιοχές του Στουντίου Α’, της Νέας Λέσβου και του Ψαλιδίου.

Το έργο που αφορά στην «ανάπλαση της πλατείας Ηρώων με βιοκλιματικό σχεδιασμό» χρηματοδοτείται από το πράσινο ταμείο με 459.000 ευρώ και με 100.000 ευρώ από ιδίους πόρους του Δήμου. Η πλατεία θα αναπλαστεί για 3η φορά από τη διοίκηση Πατούλη, ενώ οι κάτοικοι της πόλης περιμένουν μάταια την ανάπλαση των χέρσων δημοτικών χώρων στις γειτονιές τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, δικαιούμαστε να χαρακτηρίσουμε λανθασμένες τις επιλογές της διοίκησης Πατούλη και τα παραπάνω έργα ως «έργα βιτρίνας».

Όμως ακόμα και ο σχεδιασμός της διοίκησης Πατούλη στην κατάρτιση και κυρίως στην υλοποίηση των τεχνικών προγραμμάτων, αποδεικνύεται προβληματικός. Πολλά έργα περιλαμβάνονται τόσο στο τεχνικό πρόγραμμα του 2018 όσο και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019 με τα ίδια ποσά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι «διανοίξεις και διαμορφώσεις οδών», με δέσμευση 340.000 ευρώ στο τεχνικό πρόγραμμα του 2018, δεν υλοποιήθηκε και επαναλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019. Οι διανοίξεις των οδών είναι απαραίτητες για τη σωστή ρύθμιση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων μέσα στις γειτονιές της πόλης.

Επίσης η «ανακατασκευή και συντήρηση οδών», με δέσμευση 420.000 ευρώ στο τεχνικό πρόγραμμα του 2018, δεν υλοποιήθηκε και επαναλαμβάνεται μειωμένη κατά 60.000 ευρώ στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019.

Τέλος, η δημοτική κίνηση ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για το Μαρούσι καταθέτει την πρότασή της για την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος, με τη διαδικασία του «συμμετοχικού προϋπολογισμού». Της ουσιαστικής συμμετοχής, δηλαδή, της κοινωνίας στη λήψη των αποφάσεων για τα έργα που γίνονται στην πόλη και μάλιστα μέσα από μια διαδικασία υποχρεωτικότητας για το Δημοτικό Συμβούλιο και τη διοίκηση, σε ένα ποσοστό του τεχνικού προγράμματος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet