ΟΧΙ στην αξιολόγηση… από διαφορετικούς δρόμους
Κοινωνία

ΟΧΙ στην αξιολόγηση… από διαφορετικούς δρόμους

Μπορεί η Δευτέρα 30 Ιουνίου να είχε καθοριστεί ως ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος για την προωθούμενη ρύθμιση αξιολόγησης των κοινωνικών δομών και των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση. Βέβαια, όπως συνέβη στις αντίστοιχες συζητήσεις και σε άλλα Δημοτικά Συμβούλια, υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ αυτών που πιστεύουν στην αξιολόγηση αλλά διαφωνούν στον τρόπο που αυτή προωθείται και σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι το μέτρο δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ακόμη μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης.

Κώστας Βλάχος: «Σωστό εργαλείο σε λάθος βάση»

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Βλάχος τάχθηκε σαφώς κατά του τρόπου με τον οποίο επιχειρείαι να εισαχθεί η αξιολόγηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και συνολικότερα στο Δημόσιο, θεωρώντας ότι αυτή εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες. Ωστόσο, τόνισε ότι πρόκειται για ένα χρήσιμο «εργαλείο», το οποίο είναι απαραίτητο εάν θέλουμε να οδηγηθούμε σε αποτελεσματικότερους δήμους, που θα παρέχουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους δημότες.

Θανάσης Φωτόπουλος: «Διαφωνούμε και καταθέτουμε δικό μας ψήφισμα»

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Αμαρουσίου, διά του επικεφαλής της Θανάση Φωτόπουλου, κατέθεσε εξαρχής την πολιτική διαφωνία της με το ψήφισμα που έφερε στο Σώμα η διοίκηση, θεωρώντας το «στρογγυλεμένο», προτείνοντας το δικό της ψήφισμα.

Ο κ. Θ. Φωτόπουλος αναρωτήθηκε πώς γίνεται αυτοί που γιγάντωσαν το Δημόσιο, για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα, να έρχονται τώρα και να το «παίζουν» αξιολογητές, τονίζοντας ότι η αξιολόγηση έρχεται να φτιάξει ένα μικρό κράτος, άμεσα εξαρτώμενο από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Τέλος, ζήτησε να μην αποσταλεί στην κεντρική εξουσία κανένα στοιχείο που να αφορά στην αξιολόγηση υπαλλήλων, αλλά και στο καθεστώς με το οποίο εργάζονται στον Δήμο.

Φωτεινή Κατή: «Μόνη αξιοκρατική διαδικασία το ΑΣΕΠ»

Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, η κ. Φωτεινή Κατή δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία, καθώς η παράταξή της θεωρεί ως τη μόνη αξιοκρατική διαδικασία προσλήψεων στο Δημόσιο το ΑΣΕΠ. Παράλληλα, δήλωσε ότι «όλοι όσοι μέχρι χθες συμμετείχαν στο… έγκλημα, σήμερα έρχονται πάλι να χαϊδέψουν τους εργαζόμενους».

Δημήτρης Πολυχρονιάδης: «Ανυπακοή στον νόμο για την αξιολόγηση»

Για «λαίλαπα που έρχεται να αποσαθρώσει και τις τελευταίες εργασιακές σχέσεις» έκανε λόγο, στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ. Ο κ. Δημήτρης Πολυχρονιάδης τόνισε ότι το ψήφισμα της διοίκησης αποφεύγει να πει τα πράγματα με το όνομά τους, επεσήμανε ότι ο νόμος περί αξιολόγησης δεν έχει ως στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά την υπηρέτηση των μνημονίων και προέβλεψε ότι σε λίγο ακόμη και οι μισθοί των υπαλλήλων στο Δημόσιο θα συνδεθούν με κάποια μορφής αξιολόγηση.

Παρεμβάσεις στο ίδιο θέμα έγιναν και από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας Στέφανο Τσιπουράκη και Θανάση Βλαχοπιώτη, με τον πρώτο να θέτει τη διάσταση της αξιολόγησης από την πλευρά της αναγνώρισης της ευσυνειδησίας και του επαγγελματισμού των υπαλλήλων και τον δεύτερο να υπερασπίζεται την αξιολόγηση (όχι πάντως με τον τρόπο που επιχειρείται στην παρούσα φάση), θεωρώντας ότι είναι αδιανόητο να υποστηρίζουν κάποιοι ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς στο Δημόσιο.

Γιώργος Πατούλης: «Κάθε ευρώ πρέπει να δίνεται εκεί που πιάνει τόπο»

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης καθώς ο εργαζόμενος θα πρέπει να δίνει λόγο σε αυτόν που τον πληρώνει, δηλαδή τους δημότες. Όπως είπε, στην παρούσα δυσμενή οικονομική φάση «κάθε ευρώ θα πρέπει να αξιολογείται πού δίνεται», προσθέτοντας ότι ο καλός και συνεπής εργαζόμενος δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την αξιολόγηση.

Ο κ. Γιώργος Πατούλης, πάντως, θεώρησε βιαστικό τον τρόπο που νομοθετήθηκε η αξιολόγηση και ασαφές το πλαίσιο που την χαρακτηρίζει, γι΄ αυτό και ζήτησε να υπάρξει επανεξέταση του όλου θέματος. Την ίδια στιγμή, όμως, κατήγγειλε ορισμένους ότι «με την αφοριστική απόρριψη της αξιολόγησης, ουσιαστικά συντηρούν τον… αποστειρωμένο δημόσιο τομέα, κάνοντας πλάτη στους κακούς εργαζόμενους».

Τελικώς, προς ψήφιση ήρθαν και τα δύο ψηφίσματα, με αυτό της διοίκησης -όπως ήταν φυσικό- να περνά κατά πλειοψηφία.

Ακολουθεί το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αμαρουσίου σχετικά με την αξιολόγηση της κινητικότητας των εργαζομένων στους Δήμους:

Με την από 7/4/2014 εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης περιγράφεται η διαδικασία, τα στάδια και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των σχετικών διατάξεων του ν. 4250/2014, σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης των εργαζομένων στους δήμους.

Η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι απαιτούμενο να γίνει, όμως πρέπει να πραγματοποιηθεί με όρους και προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία. Η ανάγκη εφαρμογής ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού, τέτοιου που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες είναι το ζητούμενο.

Είμαστε αντίθετοι με το προωθούμενο σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων στους Δήμους και ιδιαίτερα με το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης που αφορά στον επιμερισμό ποσοστών, διαδικασία που θεωρείται αυθαίρετη και ενδεχομένως αντισυνταγματική, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Ζητούμε να δοθεί ο χρόνος να συζητηθεί το μείζον αυτό ζήτημα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μέσα στα θεσμοθετημένα όργανα των Δήμων και των εργαζομένων, ώστε να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο αξιοποίησης της αξιολόγησης, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παραπέμπει σε διαθεσιμότητες και απολύσεις των εργαζομένων στους δήμους.

Δεν θα αποδεχθούμε και θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας μίας νέας δεξαμενής διαθεσίμων, με αυθαίρετες ποσοστώσεις, χωρίς αντικειμενική και χρηστή αξιολόγηση, η οποία θα πρέπει να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και σκοπό θα έχει την ενίσχυση των κινήτρων παραγωγικότητας των εργαζομένων και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet