Ο Α΄Βιβλιογραφικός Κατάλογος της Γεωργικής Βιβλιοθήκης
Κοινωνία

Ο Α΄Βιβλιογραφικός Κατάλογος της Γεωργικής Βιβλιοθήκης

Με χαρά και υπερηφάνεια το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών και ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού» παρουσιάζουν τον Α΄ Βιβλιογραφικό Κατάλογο της Γεωργικής Βιβλιοθήκης ΕΓΕ – ΙΓΕ. Μία έκδοση που αποσκοπεί στην αποτύπωση της μέχρι σήμερα προσπάθειας ανασύστασης της Γεωργικής Βιβλιοθήκης ΕΓΕ – ΙΓΕ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στον Πύργο του κτήματος Συγγρού. Μίας βιβλιοθήκης που προσμετρά πάνω από έναν αιώνα ζωής και που η ανασύστασή της συνδέεται άρρηκτα με τις τύχες του κληροδοτήματος.

Ο πυρήνας της αποτελείται από τις σπάνιες εκδόσεις των βιβλίων της τότε Ελληνικής Γεωργικής Εταιρίας (σημερινό ΙΓΕ) όπως και τα ετήσια Γεωργικά Δελτία της, τα οποία από πλευράς ιστορίας και γεωργικής εκπαίδευσης είναι πολύτιμα και χρήζουν ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος. Ακόμη, το ΙΓΕ έχει μέχρι στιγμής στη διάθεσή του πάνω από 5.000 τίτλους βιβλίων, ελληνικών και ξενόγλωσσων, που χρονολογούνται από το 1825 έως σήμερα, 90 εξ αυτών συγκεκριμένα τον 19ο αιώνα. Μία συλλογή που συνεχώς εμπλουτίζεται από δωρεές που γίνονται είτε από εκδοτικούς οίκους είτε από ιδιώτες.

Η αρχή για την ανασύσταση της Γεωργικής Βιβλιοθήκης έγινε πριν από τρία περίπου χρόνια. Αρχικός στόχος και των δύο φορέων ήταν η προστασία και η διάσωση του πλούσιου και σπάνιου υλικού της, για αυτό πρώτο μέλημα ήταν η συγκέντρωσή του σε δύο ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες εντός του Πύργου Συγγρού. Έπειτα συνεχίστηκε μία πιο οργανωμένη προσπάθεια από ειδικούς με σκοπό την ταξινόμηση, καταλογογράφηση και ψηφιοποίηση του υλικού αυτού. Στην πορεία αυτών των ετών οι απαιτήσεις φάνηκαν πολλές και οι πόροι ελάχιστοι γι΄ αυτό ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό εθελοντών ανέλαβε να φέρει σε πέρας το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών.

Στόχος και επιθυμία ΙΓΕ και Φίλων του Δάσους Συγγρού είναι:

  • Η Βιβλιοθήκη να υποστηρίζει και να εξυπηρετεί τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά προγράμματα του ΙΓΕ.
  • Να γίνει μία πύλη προς τη γνώση και την έρευνα.
  • Σε επικουρικό πλαίσιο, θα μπορούσε να γίνει μέρος ακόμα των πολιτιστικών υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να εξυπηρετεί (δευτερευόντως πάντα) γενικότερες ανάγκες παιδείας και πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή.

Ο Α΄ Βιβλιογραφικός Κατάλογος της Γεωργικής Βιβλιοθήκης ΕΓΕ – ΙΓΕ αποτελεί μία επισφράγιση της συνεργασίας του ΙΓΕ και των Φίλων του Δάσους Συγγρού και ταυτόχρονα είναι ένα πρώτο δείγμα των εργασιών που έχουν λάβει χώρα μέχρι στιγμής. Έχει κατατεθεί με αριθμό ISBN: 978-618-80556-1-2 και η συγγραφή του έχει γίνει από τον διευθυντή του ΙΓΕ Δρ. Γεώργιο Ν. Μπαλωτή, την πρόεδρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού» Χρυσάνθη Δ. Θεοδωρακοπούλου και τα μέλη του Συλλόγου Βασιλική Ν. Πατρινού και Άννα Μαρία Α. Κάλφα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet