Ο Δήμος Αμαρουσίου εισάγει τη θεατρική αγωγή σε Γυμνάσια και Λύκεια
Κοινωνία

Ο Δήμος Αμαρουσίου εισάγει τη θεατρική αγωγή σε Γυμνάσια και Λύκεια

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα, τη «Θεατρική Παιδαγωγία», εισάγει ο Δήμος Αμαρουσίου σε Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της θεατρικής παιδείας στη διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα, για τα δεδομένα της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρουσίασε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, σε συνέντευξη Τύπου που διεξήχθη τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στο δημαρχείο της πόλης. Παράλληλα, ανακοίνωσε και την αναβάθμιση του έργου και των εμφανίσεων των χορωδιών των Δημοτικών Σχολείων της πόλης, οι οποίες εμπλουτίζονται σε περιεχόμενο και αριθμό και έρχονται πιο κοντά σε μία κοινή χορωδιακή συνάντηση.

«Είναι κοινός τόπος ότι το θέατρο ως εκπαιδευτική διαδικασία και διδακτική μέθοδος συμβάλλει στη διάπλαση της προσωπικότητας των παιδιών και των εφήβων με τρόπο υγιή και ολοκληρωμένο. Πρόσφατα παρουσιάσαμε τη συνεργασία του Δήμου μας με τον Φαίδωνα Γεωργίτση, ο οποίος αναλαμβάνει το θεατρικό εργαστήρι και τη θεατρική ομάδα του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού της πόλης μας. Έχουμε ψηλά στην ατζέντα μας τον Πολιτισμό, τον οποίον και αναβαθμίζουμε αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο. Εισάγουμε τη “θεατρική παιδαγωγία” στα Γυμνάσια και Λύκεια, στηρίζουμε τις χορωδίες των Δημοτικών Σχολείων, ενθαρρύνουμε τη δημιουργία νέων, αναβαθμίζουμε τις εμφανίσεις τους σε μία κοινή χορωδιακή συνάντηση» ανέφερε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, κατά την παρουσίαση των προγραμμάτων πολιτισμού στα σχολεία του Δήμου.

Στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου βρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σπύρος Σταθούλης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Δημήτρης Καρλαύτης, και οι συνεργάτες του προγράμματος Δημήτρης Ντάσκας και Θωμάς Κοντογιώργης.

Παρόντες ήταν, επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Βραχνός, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Παιδείας, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, η πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Παιδείας, Ελένη Βλάχου, διδακτικό προσωπικό των σχολείων.

«Θεατρική παιδαγωγία» σε Γυμνάσια και Λύκεια

Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν επτά Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Αμαρουσίου, έχει ως σκοπό τη μύηση των μαθητών στη θεατρική τέχνη μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους σε όλα τα στάδια προετοιμασίας μιας παράστασης, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, αλλά και έμπειρης ομάδας θεατρολόγων.

Η πρώτη φάση του προγράμματος, η οποία και έχει ολοκληρωθεί, αφορούσε στην εκπαίδευση των καθηγητών στα βασικά σημεία της παραγωγής μίας θεατρικής παράστασης μέσα από τη συμμετοχή τους σε μία σειρά από βιωματικά εργαστήρια σκηνοθεσίας, υποκριτικής, δραματουργίας, σκηνογραφίας και μουσικής υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων επαγγελματιών από τον θεατρικό χώρο.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος, με διάρκεια από τον Οκτώβριο 2017 έως τον Φεβρουάριο 2018, αφιερώνεται στην καθαυτή προετοιμασία μιας θεατρικής παράστασης. Οι καθηγητές συγκροτούν τις ομάδες των μαθητών με τους οποίους θα εργαστούν για να δημιουργήσουν μία ολοκληρωμένη παράσταση με θεματική «Το ταξίδι», όπως το αντιλαμβάνεται η κάθε ομάδα. Οι μαθητές θα αναλάβουν συγκεκριμένους ρόλους και θα επιμεληθούν ό,τι περιλαμβάνει μία παράσταση, από τα σκηνικά, τα κοστούμια, το μακιγιάζ, τον σχεδιασμό των φωτισμών, τη μουσική, την ερμηνεία, την τεχνική υποστήριξη. Οι παραστάσεις θα «στηθούν» με την επιμέλεια των καθηγητών των σχολείων και με την υποστήριξη από θεατρολόγους με ειδίκευση στη διδακτική καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, μέσα από προγραμματισμένες συναντήσεις, οι θεατρολόγοι θα είναι στη διάθεση των υπευθύνων καθηγητών και των μαθητών του κάθε σχολείου προκειμένου να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της παράστασης.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2018 στο Αμαλίειο Οικοτροφείο με τη διοργάνωση του μαθητικού θεατρικού φεστιβάλ, κατά το οποίο θα ανέβουν οι παραστάσεις των μαθητών όλων των σχολείων με κοινή θεματική «Το Ταξίδι».

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία του σκηνοθέτη και πανεπιστημιακού Τάκη Τζαμαργιά, της δρ. Θεατρολογίας Ελένης Μολέσκη, του μουσικού και δρ. Θεατρολογίας Βασίλη Πανόπουλου, του σκηνογράφου – αρχιτέκτονα Εδουάρδου Γεωργίου, των ηθοποιών – σκηνοθετών Δημήτρη Ντάσκα και Βαλάντη Φράγκου, των ηθοποιών Βάσιας Βαλκανιώτη και Κατερίνας Μηλιώτη.

Στο πρόγραμμα «Θεατρική Παιδαγωγία» συμμετέχουν το 1ο Γυμνάσιο, το 5ο Γυμνάσιο, το 7ο Γυμνάσιο, το 2ο Λύκειο, το 8ο Λύκειο, το 9ο Λύκειο και το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων.

«Χορωδιακή συνάντηση» Δημοτικών Σχολείων

Το πρόγραμμα «Χορωδιακή συνάντηση» Δημοτικών Σχολείων περιλαμβάνει την υποστήριξη των χορωδιών που υπάρχουν ήδη στα Δημοτικά Σχολεία της πόλης και την ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της έκφρασης των συναισθημάτων, η καλλιέργεια της κοινωνικότητας των μαθητών, και εν τέλει η συμμετοχή και των 15 Δημοτικών Σχολείων της πόλης σε μία κοινή χορωδιακή συναυλία τον Απρίλιο του 2018.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος της χορωδιακής συνάντησης των Δημοτικών Σχολείων του Αμαρουσίου έχει ο καθηγητής Θωμάς Κοντογιώργης.

Τα δύο προγράμματα πολιτισμού υλοποιεί η Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Τμήμα Δομών Εκπαίδευσης του Δήμου, και με την υποστήριξη της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Αμαρουσίου, της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Αμαρουσίου και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet