Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κατάθλιψης υλοποιεί ο Δήμος Αμαρουσίου με την ΕΠΑΨΥ
Κοινωνία

Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κατάθλιψης υλοποιεί ο Δήμος Αμαρουσίου με την ΕΠΑΨΥ

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας Στέφανος Τσιπουράκης προσκαλούν τους πολίτες στην εναρκτήρια εκδήλωση (Παρασκευή 24 Ιουνίου, στις 18.00, πλατεία Ευτέρπης – ΗΣΑΠ) του προγράμματος«EAAD – Best» που διοργανώνεται από τον Δήμο Αμαρουσίου και Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας -ΕΠΑΨΥ και αφορά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα – πρόσκληση συμμετοχής

Ο Δήμος Αμαρουσίου σε συνεργασία με την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας -ΕΠΑΨΥ σας προσκαλεί να δηλώσετε ενδιαφέρον για τα εκπαιδευτικά σεμινάρια του επιχορηγούμενου από την Ε.Ε. προγράμματος «EAAD-Best» που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε επιλεγμένες περιοχές.

Το «EAAD-Best» στοχεύει στη μείωση της επιβάρυνσης που σχετίζεται με την κατάθλιψη και την αυτοκτονική συμπεριφορά υποστηρίζοντας την εφαρμογή της ιδέας 4 επιπέδων στην κοινότητα σε περισσότερες ευρωπαϊκές περιοχές και μέσω της προώθησης του διαδικτυακού εργαλείου iFightDepression, τα οποία ψηφίστηκαν βέλτιστες πρακτικές ψυχικής υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, η ιδέα παρέμβασης τεσσάρων επιπέδων παρέχεται από μια τοπική συμμαχία βασικών «ατόμων-κλειδιών»:

Επίπεδο 1 – Συνεργασία με τους επαγγελματίες της πρωτοβάθμιας και ψυχικής υγείας:

  • Εστιάζει στην εκπαίδευση γενικών ιατρών και επαγγελματιών υγείας ώστε να βελτιώσει και να υποστηρίξει την αναγνώριση/διάγνωση της κατάθλιψης και τη θεραπεία της προσφέροντας ενημερωτικό υλικό για τους ασθενείς τους, καθώς και το καθοδηγούμενο διαδικτυακό πρόγραμμα αυτοδιαχείρισης, το iFightDepression®.
  • Το σεμινάριο έχει διάρκεια 2 ωρών και ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 15 άτομα. Οι ημερομηνίες και ώρες υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος θα καθοριστούν με βάση τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών αιθουσών και των συμμετεχόντων.

Επίπεδο 2 – Ο Γενικός Πληθυσμός στην Κοινότητα – Δραστηριότητες Δημοσίων Σχέσεων:

  • Εκπαίδευση του κοινού μέσω εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την κατάθλιψη  χρησιμοποιώντας τα βασικά μηνύματα:
  1. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε.
  2. Η κατάθλιψη είναι μια πραγματική ασθένεια.
  3. Η κατάθλιψη έχει πολλά πρόσωπα.
  4. Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Επίπεδο 3 – Συνεργασία με διαμεσολαβητές της κοινότητας, πυλωρούς και ενδιαφερόμενους φορείς/μέλ:

  • Επικέντρωση στην εκπαίδευση προσώπων κλειδιών (gatekeepers) για επαγγελματικών ομάδων (όπως: φροντιστές, δάσκαλοι, ιερείς, αστυνομία) για τη βελτίωση της αναγνώρισης και των παραπομπών καταθλιπτικών ατόμων στη φροντίδα, τη διαχείριση της αυτοκτονίας, καθώς και τον περιορισμό της πρόσβασης σε θανατηφόρα μέσα.

Επίπεδο 4 – Υποστήριξη για ασθενείς, ομάδες υψηλού κινδύνου και τους συγγενείς τους:

  • Υποστήριξη για ασθενείς και τους συγγενείς τους παρέχοντας πληροφορίες για την κατάθλιψη και το διαδικτυακό εργαλείο iFightDepression®, υποστηρίζοντας άλλες δραστηριότητες αυτοβοήθειας και παρέχοντας μια κάρτα έκτακτης ανάγκης για άτομα μετά από απόπειρα αυτοκτονίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα EAAD-Best μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.eaad.net/eaad-project

Για να δηλώσετε ενδιαφέρον επικοινωνήστε με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας (υπόψη Βασιλειάδου Μελπομένης-Ειρήνης –υγιεινολόγος MPH,MSc- συντονίστρια του Προγράμματος «Υγιείς Πόλεις» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- τηλ: 213 2038350 – email: [email protected]).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet