Π. Κούκουζας για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Ψαλίδι: Πότε η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου θα συμμορφωθεί με τον νόμο;
Κοινωνία

Π. Κούκουζας για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Ψαλίδι: Πότε η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου θα συμμορφωθεί με τον νόμο;

Στο θέμα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην περιοχή του Ψαλιδίου Αμαρουσίου επανέρχεται ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, Πέτρος Κούκουζας.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την ψήφιση των εν λόγω ρυθμίσεων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 31 Ιουλίου 2018, ο κ. Κούκουζας επισημαίνει:

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου της 31ης Ιουλίου 2018 είκοσι (20) δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, επικουρούμενοι από έναν «ανεξάρτητο» σύμβουλο και μία σύμβουλο της ελάσσονος μειοψηφίας, ενέκριναν τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που «χρωστούσαν» στην Πολεοδομική Ενότητα Ψαλίδι.

Αξιοσημείωτη δε είναι η μεταστροφή ενός δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, ο οποίος ενώ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που προηγήθηκε για το ίδιο θέμα ψήφισε «παρών», στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ψήφισε θετικά, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους που τον ανάγκασαν να αλλάξει τη στάση του.

Ενδιαφέρουσα θα ήταν η παρουσίαση ενός μικρού ιστορικού για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Ψαλίδι:

Στις 20.12.2007 εγκρίθηκαν από τη διοίκηση του κ. Πατούλη οι πρώτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την περιοχή, οι οποίες τροποποιήθηκαν στις 17.06.2008. Ο τοπικός σύλλογος και οι κάτοικοι είχαν προειδοποιήσει ότι οι ρυθμίσεις αυτές παρενέβαιναν τη νομοθεσία για τις χρήσεις γης και τον νόμο Ν. 2338/95. Στον νόμο αυτό αναφέρεται ρητά ότι οι παράπλευροι οδοί της Αττικής Οδού (εν προκειμένω η οδός Ανδρέα Παπανδρέου) ορίζονται αποκλειστικά ως δρόμοι τοπικής κυκλοφορίας για την εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών. Η διοίκηση όμως του κ. Πατούλη αγνόησε τις προειδοποιήσεις και προχώρησε στην ψήφιση παράνομων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που επιφύλαξαν για την οδό Ανδρέα Παπανδρέου τον ρόλο υπερτοπικής αξιοποίησης.

Στις 24.02.2009, με την υπ’ αριθμό 114 απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο, αναγνωρίζοντας τα μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα της περιοχής κυρίως από τη δραστηριότητα του «The Mall Athens], αποδέχτηκε και ψήφισε ομόφωνα την πρόταση του δημάρχου Αμαρουσίου κ. Πατούλη, σύμφωνα με την οποία τα οικοδομικά τετράγωνα με πρόσωπο στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου χαρακτηρίστηκαν με χρήσεις γης αποκλειστικής κατοικίας, δηλαδή χαμηλότερης περιβαλλοντικής έντασης ακόμα και από αυτή της αμιγούς κατοικίας.

Όπως αποδείχθηκε περίτρανα αργότερα, ήταν μια κίνηση αντιπερισπασμού και παραπλάνησης των κατοίκων και του φορέα τους, οι οποίοι με τις διαμαρτυρίες τους «τσαλάκωναν» τη «λαμπερή» εικόνα του κ. δημάρχου, ο οποίος υποσχέθηκε πράγματα που δεν υλοποίησε, κοροϊδεύοντας τους δημοτικούς συμβούλους και τους κατοίκους της περιοχής.

Το 2010 οι Επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος, μετά από τις καταγγελίες των κατοίκων και του τοπικού φορέα, πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή και στην έκθεση – πόρισμα που απέστειλαν στον Δήμο Αμαρουσίου, επιβεβαίωσαν την παρανομία στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τον εγκαλούσαν να αναθεωρήσει τις υφιστάμενες ρυθμίσεις στην κατεύθυνση του νόμου 2338/1995.

Ούτε όμως μετά από την κοινοποίηση του πορίσματος στον Δήμο, η διοίκηση του κ. Πατούλη και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, που είχαν ψηφίσει έναν χρόνο πριν τη χρήση αποκλειστικής κατοικίας για τα οικοδομικά τετράγωνα στο βόρειο παράπλευρο της Αττικής Οδού, έκαναν κάποια ουσιαστική παρέμβαση προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων που καθημερινά υποβαθμίζεται. Φυσικά δεν έγινε καμία συζήτηση για την αναθεώρηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων προς πιο ήπιες κυκλοφοριακές καταστάσεις, αγνοώντας προκλητικά την έκθεση των Επιθεωρητών του υπουργείου Περιβάλλοντος, δείχνοντας εμπράκτως το μέγεθος της «ευαισθησίας» τους για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.

Εν τω μεταξύ, συμπολίτης μας και κάτοικος της περιοχής είχε ήδη από το 2008 προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που είχαν ψηφιστεί από τον Δήμο Αμαρουσίου.

Τον Ιούλιο του 2016 το ΣτΕ δημοσιεύει την απόφασή του επί της προσφυγής του συμπολίτη μας, η οποία ακυρώνει τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Ψαλίδι που είχαν ψηφιστεί από τη διοίκηση του κ. Πατούλη, παρά τις έντονες προειδοποιήσεις των κατοίκων.

Η διοίκηση του κ. Πατούλη και πάλι δεν κάνει το παραμικρό, διαιωνίζοντας μια αρνητική κατάσταση για την περιοχή, παρανομώντας προκλητικά.

Αντί από τον Ιούλιο του 2016, η διοίκηση του κ. Πατούλη να φέρει το θέμα άμεσα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, επέλεξε να το «βάλει κάτω από το χαλί» και να το εμφανίσει μόνο όταν τον Μάρτιο του 2017 ο συμπολίτης μας αναγκάστηκε να κοινοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ, υποχρεώνοντας ουσιαστικά τη διοίκηση να «κινητοποιηθεί».

Έτσι τον Σεπτέμβριο του 2017, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, αγνοώντας επιδεικτικά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, αποφασίζει προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες εντελώς «τυχαία» είναι ταυτόσημες ως προς την υπερτοπική χρήση της οδού Ανδρέα Παπανδρέου, που αποτέλεσε ουσιαστικά το επίδικο της προσφυγής του συμπολίτη μας στο ΣτΕ.

Την 01.03.2018 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ενημερώνει τον Δήμο Αμαρουσίου «ότι εγκρίνει μόνο μόνιμες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και όχι προσωρινές», απορρίπτοντας ουσιαστικά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου για έγκριση των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και τον καλεί να εκπονήσει νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ.

Στις 31 Ιουλίου 2018 η διοίκηση του κ. Πατούλη εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την κυκλοφοριακή μελέτη που επεξεργάζεται από τον Οκτώβριο του 2017 και η οποία έχει ήδη συζητηθεί σε δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης. Και στις δύο συνεδριάσεις οι προτάσεις για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στο Ψαλίδι δεν έχουν καμία αποδοχή από τους κατοίκους, οι οποίοι εκδίδουν σχετικό ψήφισμα, αφού δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τις πρώτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του 2008 που απορρίφθηκαν από το ΣτΕ, αλλά και δεν αποτρέπουν την υπερτοπική – διαμπερή κίνηση και δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα της παράνομης στάθμευσης που κατακλύζει την περιοχή κατοικίας τους.

Ούτε όμως αυτό το γεγονός στάθηκε εμπόδιο στη διοίκηση του κ. Πατούλη, η οποία με μεγάλο θράσος πρότεινε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν την 31η Ιουλίου 2018.

Από το 2008, όταν η διοίκηση του κ. Πατούλη αποφάσισε και εφάρμοσε τις παράνομες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Ψαλίδι, έχουν περάσει δέκα (10) χρόνια. Δέκα χρόνια που έχουν δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων του Ψαλιδίου και η διοίκηση του κ. Πατούλη, με μεγάλη θρασύτητα και προκλητικότητα, τα διαιωνίζει σε όφελος του «μεγαλύτερου αυθαίρετου της Ευρώπης», που γειτνιάζει με την κακότυχη περιοχή.

Αντί λοιπόν η διοίκηση του κ. Πατούλη να αναγνωρίσει τα λάθη της και την πάνω από δέκα χρόνια συνεχή υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, αντί να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ και το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αντί να ζητήσει συγνώμη για την ταλαιπωρία των κατοίκων που εναντιώθηκαν στις ρυθμίσεις της και δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια, αποφασίζει να διαιωνίσει την αφόρητη κατάσταση στην περιοχή, επικαλούμενη με θράσος την υπάρχουσα κατάσταση, στη δημιουργία της οποίας συνέβαλε και εκείνη τα μέγιστα.

Για να αναγνωρίσει όμως κάποιος τα λάθη του χρειάζεται θάρρος και όχι αλαζονεία και η αλαζονεία διατίθεται σε αφθονία από τη διοίκηση του κ. Πατούλη.

Η συνέχεια της υπόθεσης ασφαλώς και θα κριθεί στα αρμόδια διοικητικά στάδια και εάν χρειαστεί εκ νέου στο ΣτΕ.

Η «υπεύθυνη» διοίκηση του κ. Πατούλη, η οποία καμαρώνει λέγοντας ότι «θεωρεί τους πολίτες και τους συλλόγους τους, σύμβουλούς της», διατηρώντας τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που εξυπηρετούν το «Mall», αδιαφορώντας προκλητικά για τις αφόρητες συνθήκες της καθημερινότητας των κατοίκων του Ψαλιδίου, τις οποίες η ίδια με απόλυτη ευθύνη δημιούργησε, αναγκάζει τους πολίτες να προσφύγουν και πάλι σε ανώτερα όργανα και στο ΣτΕ.,

Είναι ολοφάνερο ότι μόνο με την αλλαγή προσώπων και πολιτικών στη διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου μπορεί η πόλη να ανασάνει και οι πολίτες να ελπίζουν ότι υπάρχει η δυνατότητα να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους, να υπάρχει χρηστή διαχείριση στα οικονομικά του Δήμου και να υπάρξει αυτή η διοίκηση που επιτέλους θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών και όχι τα συμφέροντα αυτών που λεηλατούν το περιβάλλον.

Η πόλη μας έχει ανάγκη από μια ειλικρινή διοίκηση, που θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της προς τους κατοίκους, χωρίς παραπλανήσεις και κάθε είδους μεθοδεύσεις.

Υ.Γ. 1. Ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας κ. Ρώτας, σε δημόσιες τοποθετήσεις του, προσπαθεί εσκεμμένα να παραπλανήσει τους πολίτες με διάφορες ανακρίβειες. (π.χ. «Η απόφαση του ΣτΕ που ακύρωνε τη μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της Πολεοδομικής Ενότητας Ψαλιδίου δημοσιοποιήθηκε το 2018.» Είναι ο ίδιος που στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του 2017 δεσμευόταν ότι οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα βρίσκονται στην κατεύθυνση τις προστασίας της αμιγούς κατοικίας και θα λάβουν υπόψη τους το σκεπτικό της προσφυγής του συμπολίτη μας στο ΣτΕ, που προκάλεσε την απόρριψη των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του 2008.

Υ.Γ. 2 Εάν, όπως αναφέρει, ο Δήμος Αμαρουσίου για τους παράδρομους της Αττικής Οδού «δεν μπορεί να προβεί σε κανενός είδους παρεμβάσεις, γιατί απλούστατα δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα από τον νόμο» με ποιο ακριβώς σκεπτικό ο βόρειος παράδρομος «Ανδρέα Παπανδρέου» περιλαμβάνεται στις πρόσφατες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και μάλιστα με χρήση αντίθετη του νόμου 2338/1995;

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet