Π. Κούκουζας: Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση σε λίγα χρόνια θα θεωρείται κοινωνικό κεκτημένο
Κοινωνία

Π. Κούκουζας: Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση σε λίγα χρόνια θα θεωρείται κοινωνικό κεκτημένο

«Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση σε λίγα χρόνια θα θεωρείται κοινωνικό κεκτημένο» σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου Πέτρος Κούκουζας στη συνεδρίαση του Σώματος την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησής του ήταν τα εξής:

  • Η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση αποτελεί πάγιο και δίκαιο αίτημα τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικών σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και του γονεϊκού κινήματος.
  • Υλοποιείται από το φετινό εκπαιδευτικό έτος 2018 -2019 σε 184 δήμους από τους 325 (>51%) και στο 32% περίπου του πληθυσμού.
  • Είναι αναγκαίο για τις κοινωνίες στους μικρούς και απομακρυσμένους δήμους και στους δήμους χωρίς υποδομές παιδικών σταθμών.
  • (28 δήμοι από τους 34 της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, στους 6 από του 7 δήμους της περιφέρειας των Ιονίων νήσων, στους 7 από του 9 στην Περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου, στους 14 από τους 18 δήμους της Περιφέρειας της Ηπείρου, της πιο φτωχής περιοχής της Ε.Ε.).
  • Υπαρκτό το πρόβλημα των ελλείψεων τόσο στα κτήρια όσο στην πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και άλλου υποστηρικτικού προσωπικού γενικών καθηκόντων και φύλαξης.
  • Όμως σε καμία περίπτωση δε μπορώ να δεχτώ ότι είναι προσχηματικό και υποκριτικό το νομοθέτημα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Ούτε φυσικά το θεωρώ εμπαιγμό όπως ισχυρίστηκαν κάποιοι συνάδελφοι.

Τα επόμενα χρόνια θα δείξουν ποιος έχει δίκιο στην προσέγγισή του και θα δικαιώσουν την άποψή του.

  • Είναι γνωστό ότι η υποχρεωτικότητα έχει ορίζοντα πλήρους εφαρμογής τα τρία χρόνια. Ο Δήμος μας οφείλει είναι έτοιμος από τη επόμενη χρονιά 2019 – 2020 για να την εφαρμόσει. Η διοίκηση οφείλει να παρουσιάσει το πρόγραμμα – σχέδιο για τη δημιουργία των αιθουσών που υπολείπονται.
  • Οι παιδικοί σταθμοί μπορούν να δημιουργήσουν τμήματα βρεφικά (ήδη στο Δ.Σ. του ΟΚΟΙΠΑΔΑ έχουμε αποφασίσει για τη δημιουργία δύο επιπλέον τμημάτων, ένα βρεφικό και ένα νηπιακό, κάνοντας χρήση της σχετικής χρηματοδότησης από την ΕΕΤΑΑ (ΦΕΚ 1409 25.04.2018).
  • Επίσης το πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί για τη δημιουργία 1.800 νέων παιδικών σταθμών στην επικράτεια δείχνει ότι όχι μόνο δεν επιδιώκεται το κλείσιμο των παιδικών σταθμών και η εκχώρηση της προσχολικής αγωγής σε ιδιώτες, αλλά υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την αναβάθμισή τους.  
  • Η νομοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής είναι μια τομή στην εκπαιδευτική διαδικασία, που είμαι βέβαιος ότι θα προσφέρει στην αναμόρφωση και εξέλιξη του παιδαγωγικού μας συστήματος (χρειάζονται βέβαια και άλλα πράγματα, όπως η συνεχής εκπαίδευση και προσφορά των εκπαιδευτικών λειτουργών, η διδασκαλία και η βιωματική εκπαίδευση των νηπίων με τις αρχές της αλληλεγγύης και της αποδοχής του διαφορετικού, του σεβασμού και της κριτικής σκέψης). Τα αποτελέσματα του νομοθετήματος θα τα εισπράξετε είτε ως γονείς, είτε ως παππούδες και γιαγιάδες, οι περισσότερες και περισσότεροι τα επόμενα χρόνια και σε λίγα χρόνια θα θεωρείται κοινωνικό κεκτημένο.

Παρόμοιες τομές στην ελληνική κοινωνία είναι που ενισχύουν τους πυλώνες στους οποίους βασίζεται το μέλλον και δημιουργούνται οι βάσεις μια καλύτερης κοινωνίας που οραματιζόμαστε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet