Π. Κούκουζας: 18ο Νηπιαγωγείο – 8ο Νηπιαγωγείο: Αρραβώνας με το ζόρι
Κοινωνία

Π. Κούκουζας: 18ο Νηπιαγωγείο – 8ο Νηπιαγωγείο: Αρραβώνας με το ζόρι

Για «αρραβώνα με το ζόρι» των 18ου και 8ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, Πέτρος Κούκουζας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κούκουζας επισημαίνει τα εξής;

18ο Νηπιαγωγείο – 8ο Νηπιαγωγείο: Αρραβώνας με το ζόρι

Με πρόταση της διοίκησης Πατούλη και της πλειοψηφίας της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Αμαρουσίου, την αποδοχή του διευθυντή Α/βαθμιας Εκπαίδευσης, κ. Ανδρώνη, και την ανοχή του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης, κ. Λόντου, το 18ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου που αριθμούσε περίπου 50 νήπια και προνήπια, χωρίστηκε και μεταφέρθηκε στο 8ο Νηπιαγωγείο και στο 7ο Νηπιαγωγείο.

Το 18ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου, από το 1996 μέχρι και τη σχολική χρονιά 2017 – 2018 στεγαζόταν εντός του κτηρίου του 18ου Δημοτικού.

Το πρόβλημα ήταν οξυμένο, καθώς το Νηπιαγωγείο έκανε χρήση δύο αιθουσών στο ισόγειο του κτηρίου, απαραίτητες για τα παιδιά του Δημοτικού, όπως και τους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου.

Αναμφίβολα η συνύπαρξη μαθητών, με τόσο μεγάλη διαφορά ηλικίας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για όλους. Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και σε άλλα σχολεία της Α/βαθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή μας (π.χ. 5ο Δημοτικό – 13ο Νηπιαγωγείο).

Επί σειρά ετών, οι σχολικές κοινότητες (δάσκαλοι και γονείς) και των δύο σχολείων (δημοτικού και νηπιαγωγείου), διατυπώνουν το αίτημα της ανέγερσης ανεξάρτητου κτηρίου που θα στεγάσει το νηπιαγωγείο, δίνοντας οριστικό τέλος στο πρόβλημα της συστέγασης των δύο σχολείων.

Για πάνω από 10 χρόνια η διοίκηση Πατούλη δεν ασχολήθηκε καθόλου ούτε με τις λειτουργικές ανάγκες που προέκυπταν από τη συνύπαρξη των δύο σχολείων, αλλά ούτε και με το κτιριακό πρόβλημα του 18ου Νηπιαγωγείου. Δεν διεκδίκησε την κατασκευή του, ούτε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ), ούτε από την διάδοχο εταιρεία Κτηριακές Υποδομές (ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.).

Και ενώ κάτω από την πίεση των σχολικών κοινοτήτων, βρέθηκε η λύση της ανέγερσης του κτηρίου του νηπιαγωγείου στον προαύλιο χώρο του δημοτικού, βγήκε στην επιφάνεια η ιδιοκτησιακή ασάφεια του οικοπέδου.

Οι ιθύνοντες της διοίκησης Πατούλη, οι εκάστοτε διευθυντές των σχολείων και φυσικά οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΣΚ και της ΚΤ.ΥΠ., με την αμέλειά τους, διαιωνίζουν το πρόβλημα και ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση.

Φέτος η δημοτική Αρχή Αμαρουσίου αποφάσισε να μεταφέρει το 18ο Νηπιαγωγείο από τον χώρο που λειτουργούσε μέχρι σήμερα, με υπαρκτά προβλήματα, σε άλλες σχολικές μονάδες, δημιουργώντας επίσης μεγάλα προβλήματα:

  • Οι δύο τάξεις του 8ου Νηπιαγωγείου από 18 και 19 παιδιά πέρσι, φέτος έχουν από 25.
  • Οι γονείς υποχρεώνονται να τα μεταφέρουν από τα Ανάβρυτα στην όμορη γειτονιά του Βορρέ και ακόμα παραπέρα στη Νέα Λέσβο στα σύνορα με τα Μελίσσια,
  • Δύο νηπιαγωγοί του 8ου και 18ου Νηπιαγωγείου αναγκάστηκαν να αλλάξουν σχολείο.

Τη χρονιά που η υποχρεωτικότητα στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση άρχισε να υλοποιείται σε 184 δήμους της χώρας, ο κ. Πατούλης αφού αντιτάχθηκε σθεναρά στο νόμο που την καθιερώνει, τώρα συμβάλει στην ουσιαστική συγχώνευση του 18ου και 8ο Νηπιαγωγείου και στην κατάργηση δύο τμημάτων νηπίων και προνηπίων.

Ας ελπίσουμε το τυπικό δικαστήριο που έχει προγραμματιστεί εντός του Σεπτέμβριου να αποσαφηνίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και αμέσως μετά να ξεκινήσουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες από την ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. προκειμένου να κτιστεί το συντομότερο ένα σύγχρονο 18ο Νηπιαγωγείο και η ταλαιπωρία γονέων και νηπίων να λάβει τέλος.

Ας ελπίσουμε επίσης πως η σχολική κοινότητα του 18ου Δημοτικού και ο Δήμος Αμαρουσίου θα διεκδικήσουν την άμεση κατασκευή του σχολείου, με την ίδια αποφασιστικότητα που επέδειξαν για την προσωρινή «συγχώνευση» των δύο νηπιαγωγείων.   

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet