Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα η Π.Π. του Δήμου Αμαρουσίου για την αντιπυρική περίοδο
Κοινωνία

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα η Π.Π. του Δήμου Αμαρουσίου για την αντιπυρική περίοδο

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αμαρουσίου με την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, από την 1η Μαΐου 2017, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη και στην αποτροπή δυσάρεστων συμβάντων, ενώ είναι επίσης έτοιμη να επέμβει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Σε πρόσφατη σύσκεψη του Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, έθεσε σε αυξημένη επαγρύπνηση τα στελέχη και τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρχει στενή συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των συναρμόδιων φορέων για την επίτευξη του κοινού στόχου, που είναι η ασφάλεια των πολιτών, η διαφύλαξη της περιουσίας τους και η προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της διαρκούς ετοιμότητας, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας, Επαμεινώνδας Γαρδέλης, πραγματοποίησε, την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, επίσκεψη στο αμαξοστάσιο του Δήμου, στον χώρο που βρίσκονται τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου Αμαρουσίου.

Ο κ. Γαρδέλης συνομίλησε με το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας και έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές  για την αποτελεσματικότερη φύλαξη του αστικού και περιαστικού πρασίνου της πόλης.

Όπως επεσήμανε, «η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αμαρουσίου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Όλο το έμψυχο δυναμικό, με τα πυροσβεστικά μέσα που διαθέτει, είναι έτοιμο να επέμβει άμεσα και αποτελεσματικά εάν χρειασθεί, ενώ ξεκίνησαν και είναι συνεχείς οι περιπολίες στα ευαίσθητα σημεία της πόλης, όπως στο Κτήμα Συγγρού, στο Κτήμα Μιμικόπουλου στις παραρεμάτιες περιοχές, σε εκτός σχεδίου περιοχές κ.α., για την πρόληψη και την αποτροπή δυσάρεστων συμβάντων».

Επίσης, πρόσθεσε ότι ο καθαρισμός και η αποψίλωση των κοινόχρηστων χώρων προχωρά με γοργούς ρυθμούς, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου για την αποψίλωση των ιδιωτικών οικοπέδων. Σύντομα επίσης, οι εθελοντές θα λάβουν την πιστοποίηση στη δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στην προσπάθεια πρόληψης και αποτροπής εκδήλωσης πυρκαγιάς είμαστε όλοι συμμέτοχοι

Προκειμένου να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά, αλλά και και να ενεργήσουμε αποτελεσματικά μόλις αντιληφθούμε μια φωτιά, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αμαρουσίου μας συμβουλεύει:

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά

  • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
  • Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε στην ύπαιθρο τα αναμμένα υπολείμματα καύσης.
  • Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
  • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
  • Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
  • Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.
  • Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Πώς πρέπει να ενεργήσουμε μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά

  • Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.
  • Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
  • Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
  • Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.
  • Η κλήση στον αριθμό 199 είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet