Σε πλήρη δράση η Ανοιχτή Συνέλευση για την υπεράσπιση του δάσους Συγγρού
Κοινωνία

Σε πλήρη δράση η Ανοιχτή Συνέλευση για την υπεράσπιση του δάσους Συγγρού

Στο κάλεσμα της Ανοιχτής Συνέλευσης για την Υπεράσπιση του Δάσους Συγγρού την Παρασκευή 24/7 ανταποκρίθηκαν γύρω στα 50 άτομα από τις γειτονιές, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση για το ζήτημα της επερχόμενης ανάπλασης στο δάσος Συγγρού και τα τεκταινόμενα των προηγούμενων ημερών, ενώ εκφράστηκαν οι παρακάτω προβληματισμοί:

  • Το νομικό κομμάτι του κληροδοτήματος είναι διάτρητο. Παράδειγμα αποτελεί ότι η λεωφόρος Κηφισιάς έχει κόψει την έκταση του κληροδοτήματος, καθώς η πλατεία Ηρώων ανήκει σε αυτό.
  • Η στάση του Δήμου Αμαρουσίου για το ζήτημα είναι υποκριτική. Ενώ δημόσια τάσσεται ενάντια σε κάθε προσπάθεια αλλαγής του χαρακτήρα του δάσους, συμμετέχουν στη διοίκηση του ΙΓΕ τόσο ο αντιδήμαρχος Τσιπουράκης, όσο και γνωστά γαλάζια στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Η διοίκηση του ΙΓΕ έχει δείξει χαρακτηριστική αδιαφορία για την προστασία του δάσους (ξερόχορτα και μπάζα κατά την περίοδο του καλοκαιριού, με εμφανή κίνδυνο πυρκαγιάς), ενώ ταυτόχρονα μας παραμυθιάζει ότι το προστατεύει με φράχτες και περιορισμό της πρόσβασης (μόνιμο κλείσιμο του parking επί της Κηφισιάς).

Μετά την ενημέρωση, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία-παρέμβαση στο κέντρο του Αμαρουσίου, η οποία πέρασε και από το δημαρχείο, σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν τον κόσμο και να καταδείξουν «τις ευθύνες της δημοτικής αρχής». Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα, μοίρασαν ανακοινώσεις, συζήτησαν με περαστικούς, των οποίων η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική, όπως τονίζεται στη ανακοίνωση της Συνέλευσης.

Στο τέλος της πορείας, οι συγκεντρωμένοι κρέμασαν πανό στην πλατεία του ΗΣΑΠ Αμαρουσίου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ανοιχτή Συνέλευση, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα εξής:

Η διοίκηση του ΙΓΕ έχει δείξει πολλά δείγματα γραφής. Συγκεκριμένα, με διάφορες επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις της περί ανάπλασης του δάσους και την είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων σε αυτό, με το κλείσιμο του parking επί της Κηφισιάς και τον ταυτόχρονο διαγωνισμό για την παραχώρησή του σε ιδιώτη, καθώς και με την ανέγερση φράχτη σε διάφορα σημεία. Οι σκοποί τους είναι εμφανείς και περιέχουν τον περιορισμό της πρόσβασης στο δάσος και την οικονομική του εκμετάλλευση.

Η πραγματική προστασία του δάσους δεν θα γίνει με την ανέγερση φράχτη, με τον τεμαχισμό του σε ιδιωτικά τεμάχια, με την ελλιπή και αργοπορημένη προσπάθεια πυροπροστασίας του. Δε γίνεται το ζήτημα του δάσους να είναι η «ανεξέλεγκτη» είσοδος σε αυτό, ούτε το γεγονός ότι το parking χρησιμοποιείται και από μη χρήστες του. Η πραγματική προστασία του δασικού χαρακτήρα του Συγγρού είναι αυτό να παραμείνει ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους/ες, με ενίσχυση του μόνιμου προσωπικού βάση των αναγκών του.

Εντούτοις, η τύχη του δάσους βρίσκεται στα δικά μας χέρια! Στα χέρια όσων τρέχουν, περπατούν, βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους, πηγαίνουν σχολείο, ερωτεύονται, παίζουν μέσα σε αυτό και το νιώθουν κομμάτι τους. Όσες/οι δηλαδή το νοιάζονται πραγματικά και θα είναι αυτοί που θα το προστατεύσουν ανιδιοτελώς, όταν χρειαστεί.

Παρακολουθούμε ευλαβικά κάθε κίνηση, δήλωση, ενέργεια ή απουσία αυτών, από το ΙΓΕ. Η χαρακτηριστική στάση του, που από τη μία τηρεί σιγή ιχθύος και από την άλλη υψώνει φράχτες (και οσονούπω συρματοπλέγματα, βλέπε το καινούργιο έκτρωμα στην οδό Άνδρου), αποτελεί ένδειξη ενοχής. Έχουμε θέσει τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς μας και τους καλούμε να απαντήσουν δημόσια και να σταματήσουν τις ενέργειές τους, που δεν παίρνουν υπόψιν τους την τοπική κοινωνία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet